07
april
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Een nieuwe sterrengeneratie dient zich aan: Mercedes-Benz Concept A-Class

  • Studiemodel met zeer dynamische, toekomstwijzende vormgeving

  • Efficiënt: nieuwe motorengeneratie; transmissie met dubbele koppeling

  • Innovatief radargestuurd assistentiesysteem verkleint risico op kop-staart-botsingen

Op de autotentoonstelling van Sjanghai (21-28 april) presenteert Mercedes-Benz de Concept A-Class, een studiemodel dat in vele opzichten toekomstwijzend is. Dat zit hem niet alleen in de uitermate dynamische vormgeving, maar ook in de zeer vooruitstrevende technologie. De auto wordt aangedreven door een 155 kW (210 pk) sterke variant van de compleet nieuwe M270-motorengeneratie. Daarbij beschikt hij over een versnellingsbak met dubbele koppeling en een radargestuurd ongevallen-waarschuwingssysteem inclusief adaptieve remassistent.

De Mercedes-Benz Concept A-Class fascineert vanaf de eerste blik. Hij heeft een lange motorkap, een laag silhouet en slanke raamoppervlakken. Zijn proporties geven een indruk van dynamiek. Het sportieve voorkomen wint nog eens aan diepte door het bijzondere samenspel van lijnen en vlakken. Golven, wind en vliegtuigbouw vormden belangrijke inspiratiebronnen voor deze uitzonderlijke vormgeving.

Vormgeving in detail
Het design van de Concept A-Class is een logische voortzetting van de lijn die Mercedes-Benz met de F 800 Style heeft ingezet. Het hoofdthema daarbij is een fascinerende combinatie van markante lijnen en ‘vrije vormen’. Zo wordt het profiel gekenmerkt door drie lijnen. De eerste is de ‘dropping line’ die boven de voorste wielkasten begint en over de portieren geleidelijk afloopt. Een andere markante lijn is de krachtige ‘schouderpartij’ ter hoogte van de achterste wielkasten. De derde is een lijn die onderaan de voorste wielkasten begint en naar achteren toe elegant omhoog loopt.

Het front van de Concept A-Class is zeer indrukwekkend. Het grote merklogo lijkt door een sterrenhemel omgeven. Dit effect is bereikt door in plaats van traditionele lamellen zeshoekige vormen toe te passen. Dit bijzondere sterrenhemel-designthema keert ook terug in het ontwerp van de velgen en zelfs in de lichtunits. Zo bestaat de dagrijverlichting uit 90 individuele, in aluminium gevatte glasvezelelementen. Deze zijn in een vleugelvorm gerangschikt. Voor de hoofdverlichting maakt de Concept A-Class gebruik van high performance LED-technologie.

Een ‘open’ interieur
Het dashboard van de Concept A-Class heeft de vorm van een vliegtuigvleugel. Deze is overtrokken met een doorzichtige stof waardoor de onderliggende structuur zichtbaar is. De uitstroomopeningen van het ventilatiesysteem doen denken aan de straalmotoren van een vliegtuig. De grote ‘klokken’ zijn – geïnspireerd door de naverbrander van een straalmotor - rood verlicht. De centrale bedieningsunit ten slotte is vormgegeven als een modern ‘flightpanel’ en de schakelpook heeft de vorm van een ‘reverse thrust control’ zoals die in straalvliegtuigen wordt toegepast.

Innovatieve technologie
Het vooruitstrevende karakter van de Concept A-Class komt ook tot uiting in de inzet van zeer geavanceerde aandrijf- en veiligheidstechnologieën. Ook in dat opzicht luidt het studiemodel een nieuw tijdperk voor de compacte klasse van Mercedes-Benz in.

De Concept A-Class wordt aangedreven door een viercilinder benzinemotor van de compleet nieuwe M270-generatie. Deze motoren zijn speciaal ontworpen om dwars voorin geplaatst te kunnen worden. Ze zijn uitgevoerd met directe brandstofinspuiting en turbotechnologie. Deze combinatie zorgt niet alleen voor prestaties van hoog niveau, maar ook voor een laag brandstofverbruik en dus minimale emissies. De Concept
A-Class beschikt over de 2,0-liter BlueEFFICIENCY variant met een vermogen van 155 kW (210 pk). Deze motor is gekoppeld aan een nieuwe, door Mercedes-Benz ontworpen transmissie met dubbele koppeling.

Ook op het gebied van veiligheid zet de Concept A-Class direct de toon. Het radargestuurde ongevallen-waarschuwingssysteem met adaptieve remassistent is een primeur in de compacte klasse. Met dit systeem wordt het risico van kop-staart-botsingen sterk verminderd. Het geavanceerde assistentiesysteem geeft zowel akoestische als visuele waarschuwingen. Tegelijkertijd wordt het remsysteem voorbereid voor een zo precies mogelijke remactie. Deze wordt ingezet zodra de bestuurder het rempedaal intrapt.

Met de Concept A-Class werpt Mercedes-Benz een even fascinerende als realitische blik in de toekomst. De Concept A-Class heeft alles in zich om een nieuwe, jonge klantenkring aan het merk Mercedes-Benz te binden.