27
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Duurzame Mercedes-Benz en smart primeurs op Autotentoonstelling van Parijs

Mercedes-Benz grijpt de autotentoonstelling van Parijs (29 september – 14 oktober) aan om een groot aantal duurzame modellen te onthullen. Op de ‘Mondial de l’Automobile’ lanceert het merk het Electric Drive-label. Dat krijgt direct invulling met drie wereldprimeurs: de Concept B-Klasse Electric Drive en de productiemodellen SLS AMG Electric Drive en smart BRABUS Electric Drive. De Parijse tentoonstelling is tevens het decor voor de wereldpremière van de B 200 Natural Gas Drive die geschikt is voor aardgas. Andere blikvangers zijn de smart forstars en een sculptuur die als voorproefje voor de nieuwe S-Klasse dient. De SLS AMG GT en de CLS Shooting Brake maken hun officiële publieksdebuut.

Onder het nieuwe Electric Drive-label presenteert Mercedes-Benz in Parijs maar liefst drie wereldprimeurs:

De Concept B-Klasse Electric Drive blikt vooruit naar de volledig elektrisch aangedreven B-Klasse die in 2014 op de markt komt. Het studiemodel beschikt over een 100 kW/136 pk sterke elektromotor die wordt gevoed door een lithium-ion batterijpakket. De actieradius bedraagt 200 km. Opladen kan via het 230 V-netwerk of via een 400 V-snellader. 

De B-Klasse Electric Drive maakt gebruik van het ENERGY SPACE concept waarbij het accupakket is ondergebracht in de dubbele wagenvloer onder de achterstoelen. Daardoor is de interieur- en bagageruimte gelijk aan die van andere B-Klasse modellen.

De SLS AMG Electric Drive is de meest exclusieve en dynamische elektrisch aangedreven supersportwagen ooit. Voor de aandrijving beschikt elk wiel over een eigen elektromotor. Het totale vermogen bedraagt 552 kW/750 pk en het maximale koppel 1.000 Nm. Dit leidt tot een sprint van 0-100 km/h in 3,9 s en een topsnelheid van 250 km/h. Het vloeistofgekoelde batterijpakket met technologieën uit de Formule 1 heeft een capaciteit van 60 kWh, goed voor een actieradius van 250 km. De laadtijd bedraagt 3 uur. De SLS AMG Electric Drive is relatief licht dankzij de toepassing van hoogwaardige (composiet)materialen. Hij kenmerkt zich ook door een geheel eigen sound en een hoog veiligheidsniveau. De marktintroductie staat voor 2013 gepland.

De smart BRABUS electric drive is compact en biedt volop (lokaal emissievrije) dynamiek. De krachtige 55 kW/75 pk elektromotor zorgt voor pittige prestaties, vooral in de stad. De compacte, krachtige lithium-ion accu is met de snellaadfunctie in een uur geladen. De actieradius bedraagt 145 km. Een webportaal biedt altijd en overal inzicht in de accu-conditie en maakt smart-charging mogelijk. De sportief uitgevoerde smart BRABUS electric drive komt in 2013 op de markt.

De B 200 Natural Gas Drive: duurzaam en voordelig

Nog een duurzame wereldprimeur: de B 200 Natural Gas Drive. Zijn 115 kW/156 pk sterke motor is speciaal ontwikkeld voor het gebruik van aardgas of biogas. Het gemiddelde verbruik bedraagt 4,2 kg aardgas/100 km. De gemiddelde CO2-uitstoot van 115 g/km is goed voor inschaling in de 20 %-categorie van de fiscale bijtelling. Ook dit model maakt gebruik van het ENERGY SPACE concept: de aardgastanks met een capaciteit van 125 l (21 kg) zijn in de dubbele wagenbodem ondergebracht. Voor noodgevallen is er een 12-liter benzinetank. Het gebruik van aardgas is voordelig: één kilo kost slechts € 0,98. Een volle tank, goed voor een actieradius van maximaal 500 km, komt op circa € 21.

smart fortstars: een beamer en een vooruitziende blik

De smart forstars is een studiemodel. Zijn futuristische uiterlijk geeft hints over het design van toekomstige modellen van het trendy merk. In de motorkap is een beamer geïntegreerd. Deze maakt het mogelijk om een ‘blinde’ muur in een bioscoop te veranderen. De forstars is een tweezitter met veel bagageruimte. Hij beschikt over de aandrijflijn van de smart BRABUS electric drive. Hij is dus pittig en lokaal emissievrij.

Aesthetics S: voorproefje van de nieuwe S-Klasse

Ook in Parijs: Aesthetics S, een sculptuur die samen met speciale licht- en 3D-projectietechnieken een voorproefje geeft van de komende S-Klasse. Hoofdontwerper Gorden Wagener: “De sculptuur communiceert een moderne zin van status, sensuele vormen en stijlvolle sportiviteit.”

Publiekspremières voor SLS AMG GT en CLS Shooting Brake

‘Parijs’ is ook het decor voor de officiële publiekspremière van de SLS AMG GT. Zowel in Coupé- als in Roadster-uitvoering beschikt dit nieuwe model over een 435 kW/591 pk sterke V8-motor die is gekoppeld aan een geoptimaliseerde AMG SPEEDSHIFT DCT 7-traps sporttransmissie. Het nieuwe AMG RIDE CONTROL Performance sportonderstel draagt eveneens bij aan rijdynamiek van absolute topklasse. De aankleding van zowel in- als exterieur is zeer sportief. 

De nieuwe CLS Shooting Brake is de eerste vijfdeurs coupé ter wereld. Deze trendsetter fascineert door zijn vormgeving én zijn praktische mogelijkheden. Hij biedt plaats aan vijf personen en hun bagage. De designo houten laadvloer is een unieke optie die het bijzondere karakter van de auto extra onderstreept. De CLS Shooting Brake is leverbaar met keus uit een een groot aantal efficiënte benzine- en dieselmotoren. De standaard (veiligheids)uitrusting is van hoog niveau. De prijslijst vemeldt bedragen vanaf € 71.500 inclusief BPM en 21 % BTW.