01
oktober
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Duurzame, fiscaalvriendelijke Mercedes-Benz primeurs op Ecomobiel

Mercedes-Benz komt met drie belangrijke primeurs naar Ecomobiel 2014 (7-8 oktober AHOY, Rotterdam). Om te beginnen is er het nationale debuut van de nieuwe B-Klasse Electric Drive met slechts 4% bijtelling bij zakelijke inzet. De nieuwe C 300 BlueTEC HYBRID met geavanceerde diesel-hybride technologie combineert kracht en zuinigheid en is goed voor 20% bijtelling. Ook de S 500 PLUG-IN HYBRID beleeft zijn nationale debuut in Rotterdam. Deze krachtige en stijlvolle limousine valt in de 14%-bijtellingcategorie.

Ecomobiel is hét Nederlandse platform voor duurzame mobiliteit en mobiliteitsmanagement. Eén maal per jaar organiseert Ecomobiel een tentoonstelling waar de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit worden getoond. Net als bij voorgaande edities is Mercedes-Benz prominent aanwezig met belangrijke primeurs. Het merk laat dit jaar vooral zien wat de winst is van de inzet van hightech alternatieve aandrijflijnen – ook in fiscaal opzicht.

B-Klasse Electric Drive: 4% bijtelling

De onlangs vernieuwde B-Klasse is er vanaf november ook volledig elektrisch aangedreven. De ruime B-Klasse Electric Drive beschikt over een krachtige (132 kW/180 pk) elektromotor die wordt gevoed door een lithium-ion batterij die in de ENERGY SPACE wagenvloer is verwerkt. De elektromotor verbruikt gemiddeld 16,6 kWh/100 km – de actieradius komt daarmee op circa 200 km. Omdat de B-Klasse Electric Drive lokaal emissievrij is, valt hij bij zakelijke inzet in de 4%-categorie van de fiscale bijtelling.

De nieuwe C 300 BlueTEC HYBRID

In de C 300 BlueTEC HYBRID (leverbaar als Limousine en Estate) werkt een efficiënte viercilinder dieselmotor (150 kW/204 pk) samen met een compacte elektromotor (20 kW/27 pk), die wordt gevoed door een naast de brandstoftank geplaatste lithium-ion batterij. Het hybridesysteem zet de energie die vrijkomt bij remmen/uitrollen om in elektriciteit, die naar de lithium-ion batterij wordt gevoerd. Ook de ‘zeil’functies dragen bij aan de hoge mate van efficiency. Het gemiddelde verbruikscijfer van 3,6 l/100 km (CO2: 94 g/km) is daarvan de perfecte illustratie. In ‘boost’modus werken de diesel- en de elektromotor samen met het oog op maximale prestaties – handig voor bijvoorbeeld snelle inhaalacties. De C 300 BlueTEC HYBRID modellen vallen door hun gunstige verbruik- en emissiecijfers in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling. De levering start in november en de prijslijst vermeldt bedragen vanaf € 50.395 inclusief BTW en BPM. In een later stadium volgt de C-Klasse met plug-in hybride-technologie.

De S 500 PLUG-IN HYBRID

De derde hybridevariant binnen de S-Klasse reeks, de S 500 PLUG-IN HYBRID behoort tot de zuinigste auto’s in het topsegment. Dat komt op het conto van de ultramoderne plug-in hybride-technologie waarbij een V6 biturbo benzinemotor is gekoppeld aan een compacte elektromotor. De lithium-ion batterij die voor de voeding zorgt, kan extern worden geladen. De S 500 PLUG-IN HYBRID kan over een afstand van ruim 30 km volledig elektrisch (lokaal emissievrij) rijden. De efficiency van de aandrijflijn wordt nog eens versterkt door het voorspellende energiemanagementsysteem dat automatisch de optimale samenwerking tussen verbrandings- en elektromotor verzorgt. De geavanceerde aandrijflijn levert een gecombineerd vermogen van 325 kW/442 pk en een koppel van 650 Nm, goed voor een sprint van 0-100 km/h in 5,2 s. Het gemiddelde verbruik komt op 2,8 l/km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 65 g/km en daarmee valt de stijlvolle toplimousine bij zakelijk gebruik in de 14%-categorie van de fiscale bijtelling. Nog een uniek aspect: voor de PLUG-IN HYBRID componenten zoals de elektromotor en de elektronica geldt een garantieperiode van zes jaar/100.000 km. De S 500 PLUG-IN HYBRID is er vanaf € 114.900 inclusief BTW.