20
februari
2006
|
01:00
Europe/Amsterdam

Directeur Cars van Weelden van het NIV naast zijn nieuwe Actros

  • Het Nederlands Instituut voor Verkeerveiligheid (NIV) verzorgt diverse cursussen op het gebied van verkeersveiligheid. Door middel van uitgebreide trainingen op de Nederlandse autowegen en op de drie beschikbare slipbanen kunnen chauffeurs van het beroepsgoederenvervoer zich bewust worden van hun rijgedrag en de invloed hiervan op het overige wegverkeer. DaimlerChrysler Nederland heeft onlangs een Mercedes-Benz Actros ter beschikking gesteld aan het NIV, zodat ook de verkeersveiligheid bij de trainingen zelf gegarandeerd wordt.

Om de verkeersveiligheid te verhogen traint het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) jaarlijks ongeveer 11.000 personen. Bij de drie vestigingen met een slipbaan in Barneveld, Hellevoetsluis en Goes, krijgen veel weggebruikers een uitgekiende verkeersveiligheidcursus. De trainingen worden veelal gevolgd door personen die werkzaam zijn in het beroepsgoederenvervoer. Belangrijke aspecten bij het trainingsprogramma zijn schadepreventie, brandstof besparing, arbo technisch beleid, certificering, openbare wegtraining en alert en defensief rijgedrag.

“Uw veiligheid is ons doel.”Om chauffeurs te laten zien hoe zij zo zorgvuldig mogelijk met het gewicht van de wagen en de beschikbare techniek om kunnen gaan, laat het NIV haar cursisten op het circuit en op de openbare weg zien welke invloed het rijgedrag van de chauffeurs heeft op het totale wegverkeer. De hoofddoelstelling is de totstandbrenging van gedragsverandering bij chauffeurs en het anticiperen op de medeweggebruikers. Door de verkeersintensiteit rijden veel chauffeurs te dicht op hun voorganger. Dagelijks vinden er diverse ongevallen plaats op de Nederlandse autowegen, waar vaak ook bedrijfswagens bij betrokken zijn. Daarom streeft het NIV ernaar om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen en schade te beperken. Daarnaast adviseert ze over de conditie en gezondheid van chauffeurs. De slogan van het NIV is niet voor niets: “Uw veiligheid is ons doel”.Dagelijks leiden twaalf instructeurs de trainingen in goede banen. Naast het geven van trainingen behoren ARBO-beleid, schadepreventie en brandstofbesparing ook tot het kennispakket van deze instructeurs.

Trainen met de betrouwbare Mercedes-Benz ActrosOm de trainingen te kunnen geven, is het NIV sterk afhankelijk van haar mobiliteit. De wagens worden immers dagelijks intensief gebruikt. DaimlerChrysler Nederland heeft onlangs een Mercedes-Benz Actros 2544 ter beschikking gesteld aan het NIV. Deze betrouwbare truck is door haar krachtige motor en de grote variatie aan veiligheidsopties een ideale partner bij de cursussen. De Actros 2544 beschikt daarnaast ook over een Midlift-as.

De veilige producten van Mercedes-Benz en de kennis en ervaring van de NIV instructeurs leveren op deze wijze gezamenlijk een grote bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid op de weg.

Op de foto: Directeur Cars van Weelden van het NIV bij zijn nieuwe Actros.