12
januari
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Derde zege voor Mercedes-Benz in 24 Uur Dubai

  • Buurman tweede Nederlandse winnaar in Dubai met Mercedes-Benz

  • Teams Black Falcon en Ram Racing zorgen voor succes

  • Christiaan Frankenhout en Jeroen Bleekemolen halen eindstreep niet

  • Recordaantal van twaalf Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s aan de start

Het Duitse team Black Falcon zorgde voor de eerste overwinning van het nog jonge autosportseizoen 2015 met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3. Op het circuit van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten zegevierden Yelmer Buurman uit het Gelderse Ubbergen, de Duitser Hubert Haupt, de Brit Oliver Webb en de Saoedi-Arabische prins Abdulaziz Al Faisal met hun Mercedes-Benz SLS AMG GT3 tijdens de tiende editie van de jaarlijkse 24-uursrace. Het kwartet kende een probleemloze wedstrijd en legde 604 ronden ofwel een afstand van 3.260,996 kilometer af. Voor Mercedes-Benz en het Black Falcon-team was het al de derde overwinning in de 24 Uur van Dubai.

De 24-uursrace voor GT’s en toerwagens op het circuit van Dubai blijft een bijzondere wedstrijd in de historie van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3. In 2011 was de 24H Dubai de eerste 24-uursrace waar een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 aan de start stond, met gelijk de eerste podiumplaats als resultaat. Een jaar later volgde de eerste overwinning van de sportwagen met vleugeldeuren in een etmaalrace, mede dankzij onze landgenoot Jeroen Bleekemolen in de auto van het Black Falcon-team. Een jaar later herhaalde Black Falcon, wederom met Bleekemolen in het team, het succes in Dubai. Dit jaar stonden er bij de jubileumrace niet minder dan twaalf Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s aan de start, een record.

Daarbij kwamen er drie Nederlandse coureurs met een Mercedes-Benz in actie. Jeroen Bleekemolen deelde de SLS AMG GT3 van het team Abu Dhabi Racing Black Falcon met de Duitser Bernd Schneider, de Zweed Andreas Simonsen en lokale held Khaled Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten. Yelmer Buurman was met de andere Black Falcon-Mercedes-Benz ingeschreven als team met prins Abdulaziz Al Faisal uit Saoedi-Arabië, de Duitse ex-DTM-coureur Hubert Haupt en de Brit Oliver Webb. Christiaan Frankenhout startte met de SLS AMG GT3 van het Zwitserse team Hofor Racing samen met de Zwitsers Michael Kroll en Roland Eggimann en de Duitsers Kenneth Heyer en Roland Rehfeld. Vader en zoon Luc en Max Braams en Duncan Huisman kwamen samen met de Duitser Johannes Waimer in actie met een SLS AMG GT3 van het team GDL Racing uit San Marino.

De auto’s van Frankenhout en Bleekemolen waren al snel uit de race. Frankenhout moest toekijken nadat zijn teamgenoot Kenneth Heyer al in het eerste uur van de wedstrijd de controle over de auto kwijtraakte en in de vangrails belandde. Bij Bleekemolen werd de uitval veroorzaakt door Khaled Al Qubaisi, die een aanrijding met een andere deelnemer niet kon voorkomen. Yelmer Buurman en zijn teamgenoten daarentegen draaiden probleemloos hun ronden. In de namiddag en avond reed de zwart-groene Mercedes-Benz SLS AMG GT3 al lange tijd aan de leiding en in het elfde uur nam het team definitief de koppositie over. Na 604 ronden stuurde Buurman de auto als winnaar over de eindstreep. Hij mocht daarna op de rug van een kameel plaatsnemen om zo voor de prijsuitreiking naar het podium te worden gereden. “Ik ben bijzonder blij met dit succes, mijn eerste overwinning bij een 24-uursrace”, aldus Buurman. “De auto liep de hele race lang fantastisch, we hebben geen enkel probleem gehad.”

Het Britse team Ram Racing, dat voor het eerst met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in actie kwam, eindigde als tweede met vier ronden achterstand op de winnende Mercedes-Benz van Black Falcon. Luc en Max Braams en Duncan Huisman werden met hun GDL Racing-SLS AMG GT3 als zesde in de GT3-amateurklasse en als 13e algemeen geklasseerd.