13
januari
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Derde generatie van de succesvolle tweezits roadster zet nieuwe maatstaven: De nieuwe Mercedes-Benz SLK: voor een intense beleving van het wegdek

  • Dynamisch roadster-design

  • Perfecte combinatie van rijplezier en rijgemak

  • MAGIC SKY CONTROL als wereldprimeur

  • Drie verschillende motorvarianten, allemaal met standaard
    ECO-start-/stopfunctie

Met de volledig nieuw ontwikkelde SLK presenteert Mercedes-Benz de derde generatie van de succesvolle tweezits roadster. De nieuwe Mercedes-Benz SLK brengt open rijplezier naar een ongekend niveau. De SLK combineert sportiviteit met comfort, een markant sportwagendesign met gebruiksgemak voor alledag en topprestaties met een laag brandstofverbruik en geringe uitstoot.

Bovendien is de SLK als wereldprimeur te voorzien van het panorama-variodak met MAGIC SKY CONTROL, waarmee de kleuring van het glazen dak kan worden aangepast van licht naar donker getint. Nieuwe krachtige vier- en zescilindermotoren zijn standaard voorzien van ECO-start-/stopfunctie en tot 25 procent zuiniger dan hun voorgangers in combinatie met uitstekende prestaties. Bovendien zijn de veiligheidsvoorzieningen van de SLK toonaangevend in zijn klasse. Met al zijn technische innovaties is de nieuwe Mercedes-Benz SLK opnieuw toonaangevend in zijn marktsegment.

“De nieuwe SLK vervult als geen ander de rol van trendsetter”, zegt dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en directeur van Mercedes-Benz Cars. “Ik ben er zeker van dat de SLK met zijn fascinerend ontwerp, zijn hoogwaardige interieur en zijn bescheidenheid aan de pomp ook in de toekomst voor heel veel rijplezier zorgt en zijn status als cult-roadster verder verstevigt.”

Innovaties behoren tot de succesvolle geschiedenis van de Mercedes-Benz SLK. Zo baarde de eerste generatie in 1996 opzien met het variodak, waarmee de open roadster met één druk op de knop veranderde in een coupé met vast stalen dak. De tweede generatie legde bij de inzittenden, wanneer ze dat wilden, de warme-lucht-sjaal AIRSCARF om de nek en de schouders en maakte het zo ook bij lagere temperaturen mogelijk om van open rijden te genieten. De nieuwe derde generatie kan worden uitgerust met het panorama-variodak met MAGIC SKY CONTROL, waarmee het glazen dak naar keuze licht of donker gekleurd wordt.

De nieuwe Mercedes-Benz SLK heeft echter veel meer te bieden dan enkele highlights. Op elk gebied loopt de auto voorop en hij levert in elk opzicht rijplezier zonder compromissen. De SLK blinkt uit door eigenschappen, die op het eerste gezicht onverenigbaar lijken. Zo biedt de auto niet alleen volop comfort en een hoogwaardige uitrusting, maar tegelijkertijd sportief temperament. Bovendien is de nieuwe roadster de zuinigste en daarmee milieuvriendelijkste auto in zijn klasse, en zet hij ook nieuwe maatastaven op het gebied van veiligheid. Rijplezier bij elk weertype, open of gesloten, voor werk of vrije tijd is bovendien een typisch kenmerk van de SLK.

Dynamisch roadster-design

De ontwerpers hebben de nieuwe SLK een carrosserie meegegeven die de proporties van een roadster benadrukt. Een lang doorlopende motorkap wordt gevolgd door een naar achteren geplaatst compact passagiersgedeelte en een korte achterpartij. Aan de voorzijde is de grille volgens het nieuwe merkgezicht van Mercedes-Benz een opvallend kenmerk. De grille harmonieert goed met de lange en goed geproportioneerde motorkap en wijst in combinatie met de naar achteren wijzende koplampen op het dynamische karakter van de roadster. Prominent in het midden van de grille is de Mercedes-Benz-ster aangebracht. Het gezicht van de SLK doet denken aan de legendarische 190 SL uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, die door velen als de “oer-SLK” wordt gezien. De ontwerpers hebben echter niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook bewust gezorgd voor een duidelijke verwijzing naar de nieuwe Mercedes-Benz SLS AMG en de nieuwe CLS. Opmerkelijk: ondanks een steilere frontpartij en een groter oppervlak daalde de cw-waarde van 0,32 voor het voorgaande model tot 0,30 voor de nieuwe SLK, wat voor een roadster een uitstekende score is.

De tijdloos-dynamische vorm van de zijkant belooft sportiviteit en rijplezier. Kleine details wijzen op de zorgvuldigheid waarmee de ontwerpers van Mercedes-Benz hebben gewerkt. Zo is de naad van de kofferklep zodanig aangebracht, dat deze niet het beeld aan de zijkant verstoort, zoals bij auto’s met eenzelfde dakconstructie het geval is. De luchtopeningen in de voorspatborden met verchroomde vinnen doen denken aan de beroemde Mercedes-Benz-roadsters uit de vijftiger jaren. Bij de nieuwe SLK vormen ze het uitgangspunt voor een karakterlijn die doorloopt tot aan de krachtige achterspatborden en op deze wijze gebruik maakt van licht en schaduw om de zijpanelen meer stijl te geven. Zo loopt ook de bovenkant van de brede achterlichten, die voor het eerst volledig met LED-techniek zijn uitgevoerd, optisch in deze krakterlijn uit.

Interieur met stijl en puristische schoonheid

De nieuwe SLK biedt ondanks de meest compacte afmetingen in zijn klasse wel volop ruimte in het interieur. Daarvoor hebben de ontwerpers een uitrusting ontwikkeld, die plezierig aanvoelt en uitblinkt door perfectie. Het interieur wordt gekenmerkt door stijlvolle sportiviteit en hoogwaardige materialen die met uiterste precisie en vakmanschap zorgvuldig zijn verwerkt. Al in de basisuitvoering zijn de middenconsole en andere sierdelen van geborsteld aluminium. Als optie zijn afwerkingen met donkerbruin glanzend wortelnotenhout of zwart glanzend essenhout leverbaar. De vorm van de vier ventilatie-openingen op het instrumentenpaneel doet denken aan die bij de SLS. De grote ronde meters zijn aan weerszijden van het display van de boardcomputer geplaatst. In het midden van het instrumentenpaneel bevindt zich een kleurenscherm voor de communicatie- en entertainmentfuncties, die zowel door de bestuurder als de bijrijder kunnen worden bediend. Als optie is een fraaie analoge klok leverbaar, die in het midden bovenop het dashboard wordt geplaatst.

Tot de uitrusting behoort verder een met leer bekleed en aan de onderzijde afgevlakt multifunctioneel sportstuurwiel en als optie kan er ondermeer worden gekozen voor zonreflecterend leer, dat het opwarmen van de ermee beklede oppervlakten merkbaar verminderd, een fraaie Ambiente-verlichting en, zoals al bij het voorgaande model, de nekverwarming AIRSCARF.

MAGIC SKY CONTROL: uniek uitrustingsdetail

Voor het eerst biedt Mercedes-Benz bij de nieuwe SLK de keuze uit drie varianten van het lichtgewicht variodak, waarmee de roadster met een druk op de knop in een gesloten coupé verandert en omgekeerd. De basisvariant is een dak in de kleur van de auto. Als alternatief kan voor het panorama-variodak met donker getint glas worden gekozen, en als wereldprimeur is er de derde variant: het panorama-variodak met MAGIC SKY CONTROL. Door middel van een druk op de knop wordt hierbij het glas naar keuze licht of donker. In de lichte stand is het nagenoeg volledig doorzichtig en zorgt ook bij slecht weer voor een ‘open’ gevoel, in de donkere stand biedt het glas schaduw en voorkomt bij sterke straling van de zon het opwarmen van het interieur.

Innovatief windschotsysteem AIRGUIDE

Voor de SLK hebben de aerodynamica-ingenieurs van Mercedes-Benz als alternatief voor het gebruikelijke windschot een bescherming met roterende schijven ontwikkeld. Deze schijven zijn draaibaar aan de achterkant van de rolbeugel bevestigd, waar ze door bestuurder of passagier snel naar het midden van de auto gericht kunnen worden, waardoor de luchtstromen van achteren in goede banen worden geleid.

Bij de marktintroductie van de nieuwe SLK kan worden gekozen uit een drietal uitvoeringen, allemaal voorzien van nieuwe motoren met directe inspuiting. De viercilindermotoren in de SLK 200 BlueEFFICIENCY en de SLK 250 BlueEFFICIENCY halen uit een cilinderinhoud van 1796 cc respectievelijk 135 kW/184 pk en
150 kW/204 pk. De SLK 200 BlueEFFICIENCY is de zuinigste roadster in zijn segment. Met de verder ontwikkelde en als optie leverbare zeventraps automatische transmissie
7G-TRONIC PLUS verbruikt hij volgens de gecombineerde NEDC-norm slechts
6,1 liter brandstof per 100 km, wat overeenkomt met een uitstoot van 142 gram
CO2 per kilometer. De acceleratie van 0-100 km/u verloopt in 7,0 seconden, de topsnelheid bedraagt 237 km/u (240 km/u in de handgeschakelde versie). De SLK 250 BlueEFFICIENCY is standaard voorzien van de automatische transmissie
7G-TRONIC PLUS en verbruikt slechts 6,2 liter per 100 kilometer (uitstoot 144 gram CO2 per kilometer). De acceleratie van 0-100 km/u duurt 6,6 seconden, de topselheid ligt bij 243 km/u.

De V6-motor van de SLK 350 BlueEFFICIENCY haalt uit 3498 cc een vermogen van 225 kW/306 pk. Daarmee accelereert de auto in 5,6 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid bedraagt 250 km/u, het verbruik volgens NEDC-norm ligt bij 7,1 liter per 100 km (167 gram CO2 per kilometer). De V6-motor is volledig nieuw ontwikkeld. De belangrijkste kenmerken: directe inspuiting van de derde generatie, piëzo-injectoren en multi-spark-ontsteking. Het gunstige brandstofverbruik, dat tot 25 procent lager ligt dan bij het voorgaande model, is onder andere ook te danken aan het ECO-start-/stopsysteem, dat in alle uitvoeringen standaard is.

Ook voor het onderstel kan worden gekozen uit drie varianten. Standaard is een onderstel met stalen veren. Als optie kan worden gekozen voor een sportonderstel met stuggere veren en dempers voor een nog sportievere rijbeleving. Voor wie nog verder wil is er een Dynamic Handling package dat ondermeer bestaat uit een onderstel met elektronisch gestuurde, continu verstelbare demping, directere besturing en de door Mercedes-Benz ontwikkelde Torque Vectoring Brake, die door het afremmen van het achterwiel aan de binnenkant zorgt voor een beter bochtgedrag.

De constructie van de nieuwe SLK is verder verbeterd. Zo zijn nu de motorkap en de spatborden van aluminium. Ook op het gebied van veiligheid zet de auto nieuwe maatstaven in de roadster-klasse. De SLK is voorzien van tal van moderne assistentiesystemen, waaronder standaard het door Mercedes-Benz ontwikkelde ATTENTION ASSIST, dat vermoeidheid bij de bestuurder herkent, en als optie het wereldwijd unieke preventieve beschermingssysteem PRE-SAFE® en de
PRE-SAFE®-remmen, die bij herkenning van een dreigend ongeval zelf ingrijpen. Tot de overige opties behoren het Intelligent Light System met vijf verlichtingsfuncties en een maximum-snelheidsassistent, die de op borden aangegeven geldende maximiumsnelheid met behulp van een camera herkent en op het dashboard weergeeft.