13
augustus
2021
|
10:34
Europe/Amsterdam

De toekomst van de mobiliteit begint nu: verkoopstart voor de EQS

Activering van nieuwe voertuigfuncties via over-the-air updates (OTA)

Twee modellen van de eerste volledig elektrische luxe limousine van Mercedes-EQ kunnen vanaf nu worden besteld, met prijzen vanaf respectievelijk € 118.891[1] en € 154.9491: de EQS 450+ met 245 kW (WLTP stroomverbruik gecombineerd: 19,8-16,9 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)[2] en de EQS 580 4MATIC met 385 kW (WLTP stroomverbruik gecombineerd: 21,2-19,1 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)2. Beide modellen zijn vanaf oktober leverbaar. Metallic lak en lederen bekleding behoren in Duitsland tot de standaarduitrusting. De EQS is het eerste model dat gebaseerd is op de modulaire architectuur voor elektrische auto’s uit de luxe- en topklasse. De EQS combineert technologie, design, functionaliteit en connectiviteit op een geheel nieuwe manier. Het is ook de eerste Mercedes-Benz die de mogelijkheid biedt om op veel gebieden compleet nieuwe voertuigfuncties te activeren via over-the-air updates (OTA).

Mercedes me Store: nieuwe OTA-functies

De EQS is de eerste Mercedes-Benz die de mogelijkheid biedt om op veel gebieden compleet nieuwe voertuigfuncties te activeren via over-the-air updates (OTA). Het introductieaanbod:

 • Het individualiseringspakket met de extra sound experience ‘Roaring Pulse’ en diverse minigames (Tetris, Sudoku, Pairs, Shuffle Puck). Het pakket omvat ook extra DIGITAL LIGHT-animaties voor het ont- en vergrendelen (12 maanden gebruik inbegrepen in de verkoopprijs, daarna tegen betaling te verlengen via Mercedes me
 • De twee speciale rijprogramma’s voor beginnende bestuurders en valet service-personeel.
 • De highlight-modus: de auto stelt zichzelf voor en licht de uitrustings-highlights toe. Deze functie wordt geactiveerd met behulp van de spraakassistent “Hey Mercedes”.

Het aanbod van OTA-functies wordt successievelijk verder uitgebreid. Dit betekent dat na de aanschaf en de eerste configuratie van de nieuwe auto sommige uitrustingen van de EQS kunnen worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren. Daartoe behoort ook het activeren van de achterasbesturing met een stuuruitslag tot 10°. Naast de traditionele aankoop van individuele functies kunnen klanten ook abonnementen afsluiten. Tijdelijke activeringen en gratis proefperiodes zijn eveneens gepland.

Na de aanschaf in de Mercedes me Store wordt de nieuwe OTA-functie op de achtergrond geactiveerd. Een overeenkomstige melding verschijnt op het centrale display. De in de auto geïnstalleerde communicatiemodule geeft de gegevens via het mobiele netwerk door.

Exclusief speciaal model bij de introductie: Edition 1

Gedurende een beperkte periode wordt de nieuwe EQS ook aangeboden als Edition 1 (meerprijs: vanaf € 7.320,50 voor de EQS450+ en € 5.324 voor de EQS580 4MATIC1). Aan de buitenkant geven de AMG Line en 21 inch velgen de auto een sportief tintje. Tot de interieur-highlights behoren een kleurenconcept en hoogwaardige comfortuitrustingen die alleen beschikbaar zijn voor de Edition 1.

Exterieurelementen van de Edition 1:

 • AMG Line exterieur.
 • Metallic lak obsidiaanzwart.
 • Panoramaschuifdak.
 • 21 inch multispaaks lichtmetalen AMG-velgen.
 • Edition 1-badge in de spiegeldriehoeken voor de buitenspiegels.

Interieurelementen van de Edition 1:

 • Bekleding designo nappaleder nevagrijs/reflexblauw.
 • Comfortstoelen met viervoudig verstelbare lendensteun en contourverlichting.
 • Multicontourstoelen voor de bestuurder en voorpassagier.
 • Bovenkant dashboard en bovenkant portieren nappalederlook reflexblauw.
 • Sierdelen openporig walnotenhout scheepsdek.
 • Designgordelsloten voor en achter.
 • Vloermatten met opschrift ‘Edition 1’ en rand reflexblauw.
 • Instaplijsten met verlicht opschrift ‘Edition 1’ wit.

Nog meer intelligente technologie: de belangrijkste opties

De standaard achterasbesturing met een stuuruitslag tot 4,5° draagt bij aan de uitstekende handling en dynamiek van de EQS. Als alternatief kan een achterasbesturing met een stuuruitslag tot 10° worden besteld. Dit maakt een draaicirkel van 10,9 meter mogelijk voor de meer dan 5 meter lange EQS.

De voorbereiding INTELLIGENT PARK PILOT maakt deel uit van het parkeerpakket met remote parkeerfuncties. Hiermee wordt de EQS voorbereid op Automated Valet Parking (AVP, SAE-level 4). Samen met de vereiste optionele uitrusting en de bijbehorende Mercedes me connect-service beschikt de auto over de technologie om volledig automatisch en bestuurderloos in en uit te parkeren. Voorwaarde is wel dat de parkeergarages zijn uitgerust met AVP-infrastructuur en de nationale wetgeving dergelijke handelingen toestaat. De Mercedes me connect-service heeft landspecifieke specificaties (beschikbaarheid in Nederland nog niet bekend).

De absolute highlight van het interieur is het MBUX Hyperscreen (enkel verkrijgbaar en standaard bij de EQS 580 4MATIC). Deze grote, gewelfde display-unit strekt zich nagenoeg uit van A-stijl tot A-stijl. Drie displays zijn onder één gezamenlijk glazen afdekplaat geplaatst en vloeien optisch in elkaar over. Het 12,3 inch oled- voorpassagiersdisplay geeft deze een eigen display- en bedieningsgedeelte.

Met ENERGIZING AIR CONTROL Plus kiest Mercedes-Benz voor een holistische benadering van de luchtkwaliteit in de EQS. Het systeem is gebaseerd op filtratie, sensoren, een displayconcept en airconditioning. Het HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) heeft een zeer hoog filtratieniveau, waardoor het fijnstof, microdeeltjes, pollen en andere stoffen die met de buitenlucht meekomen, kan opvangen. Een actieve koolstofcoating vermindert zwaveldioxide en stikstofoxiden, alsmede geurtjes in het interieur. Het interieurfilter beschikt over de certificering 2021 ‘OFI CERT’ ZG 250-1 van het Oostenrijkse onderzoeks- en testinstituut (OFI), dat betrekking heeft op virussen en bacteriën. Met behulp van de preconditionering vóór het instappen kan de interieurlucht ook worden gereinigd voordat de bestuurder in de auto stapt. De fijnstofniveaus buiten en binnen de auto worden ook weergegeven in MBUX. Ze kunnen in detail worden bekeken in het Air Quality-menu.

De holistische soundenscenering in de EQS maakt de paradigmaverschuiving van verbrandingsmotor naar elektroauto hoorbaar. Een verscheidenheid aan soundscapes maakt een individuele akoestische set-up mogelijk. In combinatie met het Burmester® surround sound system beschikt de EQS over de twee soundscapes Silver Waves en Vivid Flux. Deze sound experiences kunnen op het centrale display worden geselecteerd of uitgeschakeld. Het Burmester® surround sound system omvat vijftien luidsprekers en heeft een systeemvermogen van 710 watt.

Veel voordelen in een van de grootste laadnetwerken ter wereld

Met Mercedes me Charge laden klanten sinds 2021 altijd groen bij elk openbaar laadstation van dit netwerk in heel Europa. Hoogwaardige Garanties van Oorsprong garanderen dat een gelijkwaardige hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen aan het stroomnet wordt teruggeleverd als er via Mercedes me Charge aan wordt onttrokken. In de eerste drie jaar na aanschaf van een EQS is er geen basistarief voor Mercedes me Charge en dus Green Charging voor klanten. Een ander voordeel is IONITY Unlimited: alle Europese EQS- klanten kunnen via Mercedes me Charge een jaar lang gratis gebruikmaken van het IONITY-snellaadnetwerk.

Mercedes-Benz Nederland zorgt er met een lokaal Green Charging-initiatief, als aanvulling op het bovenstaande, bovendien voor dat alle laadsessies met de EQS voor 200.000 km CO2-neutraal zijn, ongeacht de locatie of laadservice. Om dit te realiseren worden voor iedere in Nederland geregistreerde EQS vooraf Garanties van Oorsprong ingekocht. Deze Garanties van Oorsprong garanderen dat een gelijkwaardige hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen aan het stroomnet wordt geleverd. Dit lost een belangrijke uitdaging in de dagelijkse praktijk op: het is immers niet altijd duidelijk of de auto met groene energie wordt geladen. De Garanties van Oorsprong zijn uitsluitend afkomstig van zon- en windparken in Nederland, waarmee een duurzame bijdrage aan het lokale leefmilieu geleverd wordt.

De belangrijkste technische gegevens[3]

 

 

EQS 450+

EQS 580 4MATIC

Aandrijving

 

achterwielaandrijving

vierwielaandrijving

Elektromotor(en):

type

permanente synchroonmotor(en) (PSM)

Max. vermogen

kW

245

385

Max. koppel

Nm

568

855

Max. DC-laadcapaciteit

kW

200

200

DC laadtijd[4] bij snellaadstation

min.

31

31

 

Acceleratie 0-100 km/h

sec.

6,2

4.3

Topsnelheid[5]

km/h

210

210

Verbruik gecombineerd (WLTP)

kWh/100 km

19,8-16,9

21,2-19,1

CO2-emissie gecombineerd (WLTP)

g/km

0

0

 

 

 

 

Consumentenadviesprijs (euro)[6]

euro

€ 118.891

€ 154.949

 

 

[1] De genoemde consumentenadviesprijzen zijn inclusief BTW, BPM en kosten rijklaarmaken.

[2] Het stroomverbruik is bepaald op basis van Verordening (EG) nr. 692/2008.

[3] Het stroomverbruik werd bepaald op basis van Verordening 692/2008/EG op basis van de NEDC-norm en Verordening 2017/1151/EU op basis van de WLTP-norm.

[4] De laadtijd geldt voor 10-80% volledige lading bij een DC-snellaadstation met een voedingsspanning van 400 V, stroom minimaal 500 A.

[5] Elektronisch begrensd.

[6] De genoemde consumentenadviesprijzen zijn inclusief BTW, BPM en kosten rijklaarmaken.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2020 werden circa 2,1 miljoen personenwagens en bijna 375.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.