28
augustus
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe smart fortwo cabrio: summer in the city

Met de nieuwe smart fortwo cabrio wordt een iconische variant aan de nieuwe modelserie toegevoegd. De tweezitter met open dak beleeft zijn wereldpremière in september op de IAA in Frankfurt. De nieuwe smart cabrio kan vanaf half november besteld worden en de eerste modellen staan vanaf februari 2016 bij de dealers.

Drie auto’s in één: met een druk op de knop wordt de nieuwe smart cabrio getransformeerd van gesloten tweezitter tot een auto met een groot vouwschuifdak, of tot een volwaardige cabriolet met de stoffen kap geheel geopend. Daardoor kan het rijden in de frisse lucht aangepast worden aan de weersomstandigheden of aan de stemming van de bestuurder. Deze flexibiliteit van de stoffen tritop kap en de wegneembare dakbalken is een speciale eigenschap – en niet alleen in dit segment. Tegelijkertijd is deze nieuwe smart cabrio de enige echte cabriolet in zijn klasse.

De nieuwe smart cabrio (lengte/breedte/hoogte: 2,69/1,66/1,55 m) is duidelijk herkenbaar als lid van de nieuwe generatie smart. Het derde model belichaamt tevens de smart filosofie van FUN.ctioneel design, bepaald door twee uitersten – hart en verstand. De designtaal is helder, puristisch en zeer progressief. Inclusief het typische silhouet met ultrakorte overhang, duidelijke lijnen, vormen en oppervlakken en uiteraard de tridion veiligheidskooi. De aanblik, met de grille in honingraatdesign en de ruitvormige koplampen is onmiskenbaar die van een smart. De B-stijl is smaller dan die van de gesloten variant en de styling van de tridion veiligheidskooi is progressiever, waardoor de smart fortwo cabrio een nog sportiever en dynamischer uiterlijk krijgt.

Er is keuze uit drie verschillende kleuren voor de stoffen tritop  kap: blauw (denimlook), rood of zwart. De interieurhemel is altijd grijs. De wegneembare dakbalken die in de achterklep opgeborgen kunnen worden hebben de tridion kleur.

De kap opent binnen 12 seconden

Als de zon tevoorschijn komt kan de berijder van een smart fortwo cabrio snel reageren: de stoffen kap kan volledig automatisch binnen 12 seconden geopend worden – zelfs tijdens rijden op topsnelheid. Met de 3-knops sleutel kan de kap ook van buitenaf geopend worden via de afstandsbediening.

Het weghalen van de dakbalken geeft een ongekende cabrio-ervaring. Ze kunnen in de achterklep worden opgeborgen. Die opbergruimte biedt ook nog extra plek voor kleine zaken zoals een fluorescerend veiligheidsvest, EHBO-set of gevarendriehoek.

Met een oppervlak van 1,8 m2 is de stoffen tritop kap ongeveer 4  procent groter dan die van zijn voorganger. De buitenzijde is vervaardigd van bijzonder lichtvast polyacrylaat, de binnenzijde bestaat uit een mix van polyester/katoen. Daartussen zit een rubber laag. De stoffen kap is 20 mm dik. De achterruit is verwarmd en bestaat uit glas.

Veiligheid: inzittendenbescherming die bekrachtigd wordt door de ‘roof-drop’ test

De torsiesterkte van de smart fortwo cabrio is met ongeveer 15 procent verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De materialen die gebruikt zijn bestaan uit een hoog aandeel onder hoge temperaturen gevormd staal van ultrahoge sterkte en verschillende gelaagde staalsoorten van maximale sterkte.

Verder is deze cabrio vergeleken met de coupé op belangrijke plaatsen versterkt. De modificaties omvatten een grote stalen dwarsbalk onder het voertuig, twee torsieschotten voor en achter onder het voertuig en een buis binnen in de A-stijlen van ultrasterk  staal.

De nieuwe smart fortwo cabrio voldoet niet alleen aan de verplichte crashtests – met een veiligheidsconcept dat onder andere de tridion veiligheidskooi, typisch voor dit merk, voor efficiënte absorptie van energie omvat – maar ook aan de extra eisen die Mercedes-Benz aan crashtests stelt en waarbij vaak nóg strengere eisen gelden. Zoals de ‘roof-drop’ test. Daarbij valt de carrosserie in een flauwe hoek vanaf een hoogte van 50 cm. op de dakconstructie en wordt één van de twee A-stijlen vol belast. Geavanceerde assistentiesystemen die vroeger uitsluitend beschikbaar waren op voertuigen van een hogere klasse helpen om ongevallen te voorkomen. Zoals ESP® van de nieuwste generatie met zijwindassistent en hill start assist (standaard), automatische afstandswaarschuwing (optioneel) en spoorassistent (optioneel).

Twee motoren, twee transmissies, drie uitrustingslijnen

De nieuwe cabrio wordt in eerste instantie geleverd met twee state-of-the-art driecilinder motoren met 52 kW/71 pk en 66 kW/90 pk. Beide motoren kunnen gecombineerd worden met de handgeschakelde vijfversnellingsbak of de twinamic automatische transmissie met dubbele koppeling. Het spreekt voor zich dat de smart fortwo cabrio  met een draaicirkel van 6,95 m over de extreme wendbaarheid beschikt die typisch is voor dit merk.

Naast de drie uitrustingslijnen passion, prime en proxy is er keuze  uit een uitgebreide reeks veiligheids- en comfortuitrustingen – waaronder noviteiten zoals smartphone-integratie met MirrorLink® (standaard in combinatie met het smart Media-System) of het Urban Style pakket (inclusief zwarte wielkasten en verlaagd onderstel). Het elegante interieur is van hoge kwaliteit en komt overeen met die van de gesloten variant met standaard twee zonnekleppen met make-up spiegels, middenconsole met schuiflade en kledinghaken achterin. Een windscherm is optioneel leverbaar.

De nieuwe modellen in één oogopslag:

smart fortwo cabrio

52 kW/71 pk

66 kW/90 pk

Aantal cilinders/opstelling

3/lijn

3/lijn

Inhoud (cc)

999

898

Vermogen (kW/pk)

52/71

66/90

bij t/min

6000

5500 (6200)

Koppel (Nm)

91

135

bij t/min

2850

2500

Gecombineerd brandstofverbruik (l/100 km)

4,3 (4,3)

4,3 (4,2)

Gecombineerde CO2-emissie (g/km)

99 (99)

99 (97)

Acceleratie 0-100 km/h (sec)

14,9 (15,5)

10,8 (11,7)

Topsnelheid (km/h)

151 (151)

155 (155)

Cijfers voor auto’s met twinamic tussen haakjes.

Duurtest: uitgebreide tests in laboratoria en op de weg

Het testprogramma voor open voertuigen van Mercedes-Benz Cars is zeer uitgebreid en identiek voor alle modellen. De nieuwe smart fortwo cabrio is daarom onderworpen aan dezelfde strenge tests als bijvoorbeeld de nieuwe S-Klasse Cabriolet van Mercedes-Benz. In een duurtest bijvoorbeeld werd het openen en sluiten van de stoffen kap gesimuleerd over de gehele levensduur van het voertuig. Voor deze test van componenten, die 20.000 cycli omvat, moeten de kap en het kapmechanisme zichzelf bewijzen in een geklimatiseerde ruimte. Want een perfect functioneren moet gehandhaafd blijven bij temperaturen tussen -15 en +80 graden Celsius. Bovendien wordt er een ‘opzettelijk verkeerde gebruikstest’ van het mechanisme uitgevoerd – bij 40 graden onder nul met een volledig bevroren dak: in dit geval wordt de motor van de kapaandrijving beschermd tegen overbelasting.

De ‘wasstraattest’ geeft de garantie dat de inzittenden van een smart cabrio te allen tijde droog blijven. Na 500 wasbeurten komen de eisen volledig overeen met die, welke aan de coupé gesteld worden. Naast deze tests in de ontwikkelingsfase wordt elke smart cabrio individueel extra getest op lekkages: aan het eind van de productielijn in de fabriek in Hambach wordt elk voertuig 7 minuten lang met water besproeid met een gestandaardiseerde hoeveelheid water.

De ingenieurs testten het tochtvrije interieur in de windtunnel van Mercedes-Benz met behulp van de dummy ‘Tanja’. Zij is uitgerust met in totaal zestien snelheidssensoren in armen en nek, waardoor de wind in het interieur heel precies gemeten kan worden.

Bovendien worden er op speciale testbanen en op wegen van verschillende kwaliteit overal ter wereld uitgebreide voertuigtests gedaan.

smart cabrio: al vijftien jaar een cultstatus

Op de IAA in 1999 verraste smart het wereldpubliek met een aantal nieuwe modelstudies, waaronder een cabrioversie op basis van de smart city-coupé. De smart cabrio biedt urban joy. In het voorjaar van 2000 rolde ‘s werelds kleinste productiecabriolet van de band de Europese wegen op. Sinds de eerste modelvernieuwing in 2006 werkt de stoffen kap volledig automatisch. In 2010 kwamen er met de derde generatie nieuwe kleuren voor de tritop kap bij: rood en blauw.

De smart fortwo cabrio kan vanaf medio november besteld worden en staat vanaf februari 2016 bij de dealer.