11
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe S-Klasse Coupé – een esthetische high-end coupé

Stijlvol, zelfverzekerd, exclusief en verfijnde sportiviteit – dat zijn de eigenschappen waarmee de nieuwe S-Klasse Coupé van Mercedes-Benz de klassieke afmetingen van een grote, sportieve coupé combineert met moderne luxe en ultramoderne technologie. Als wereldprimeur kan de adembenemende tweedeurs coupé worden uitgerust met MAGIC BODY CONTROL met curve tilting function. Andere technische highlights zijn de head-up display en de touchpad. Expressieve koplampen, ieder met 47 Swarovski kristallen die zorgen voor een unieke verschijning, zijn als optie leverbaar.

De nieuwe S-Klasse Coupé beleeft zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Genève (6 – 16 maart 2014), de levering aan de dealers staat gepland voor   de tweede helft van 2014. De tweedeurs auto is bij introductie leverbaar met een tweetal motoren. De S 500 Coupé 4MATIC heeft een een 4.663cm3 V8- biturbomotor met een nominaal motorvermogen van 335 kW (455 pk) en het koppel bedraagt maar liefst 700 Nm. De 5,5 liter V8-biturbomotor van de  S 63 AMG Coupé 4MATIC levert een vermogen van 430 kW (585 pk) met een koppel van 900 Nm. De sportieve rijervaring wordt in belangrijke mate versterkt door het prachtige geluid van het uitlaatsysteem.

MAGIC BODY CONTROL beleefde zijn wereldprimeur in de S-Klasse. Met de curve tilting function brengt de S-Klasse Coupé wederom een primeur voor serieproductieauto’s. De Coupé leunt in bochten zoals een motorrijder of een skiër. De laterale acceleratie voor de inzittenden wordt net als bij een helling teruggebracht waardoor de inzittenden nog steviger in hun stoel zitten. In het bijzonder op provinciale wegen zorgt deze overhelfunctie in bochten voor meer comfort en rijplezier.

Net als de S-Klasse Limousine is de nieuwe Coupé leverbaar met talloze nieuwe assistentiesystemen die het rijden nog comfortabeler en veiliger maken. Tot de ‘Intelligent Drive’ systemen behoren onder andere de PRE-SAFE® rem met voetgangerherkenning, DISTRONIC PLUS met stuurassistent en Stop&Go Pilot, remassistent BAS PLUS met kruispuntassistent, actieve spoorassistent, adaptieve grootlichtassistent plus en nachtzichtassistent plus. COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS is een aanvullend assistentiesysteem naast de adaptieve remassistent, die voorziet in botspreventie vanaf een snelheid van 7 km/h. Wanneer de kans op een botsing ontstaat en de reactie van de bestuurder uitblijft, dan kan het systeem autonoom een remactie uitvoeren bij snelheden tot 105 km/h, waarbij de impact van aanrijdingen met langzamere of afremmende voertuigen kan worden verkleind. Het systeem remt ook af in reactie op stilstaande voertuigen tot een snelheid van 50 km/h en is in staat kop-staartbotsingen tot een snelheid van 40 km/h te voorkomen.

Net als bij de S-Klasse Limousine is het PRE-SAFE® preventieve beschermingssysteem voor inzittenden uitgebreid met PRE-SAFE® PLUS. Dit systeem kan het gevaar van een dreigende kop-staartbotsing herkennen en het achteropkomende verkeer waarschuwen door de waarschuwingslichten achter met een hoge frequentie op te laten lichten. Als het gevaar van een aanrijding aanhoudt activeert PRE-SAFE® PLUS de parkeerrem van de stilstaande auto waardoor het risico op een whiplash wordt verminderd. Bovendien kan het blokkeren van de remmen van de auto een vervolgaanrijding voorkomen.

Het interieur van de S-Klasse Coupé is door middel van talloze optionele uitrustingsvoorzieningen uitzonderlijk luxueus en comfortabel aan te kleden. Bijvoorbeeld met het AIR BALANCE pakket inclusief de geur- en ionisatiefeatures, evenals de verwarmde armsteunen als onderdeel van het warmtecomfortpakket. Wanneer de auto is uitgerust met het optionele zitcomfortpakket, dan zijn de voorstoelen voorzien van de ENERGIZING massagefunctie, gebaseerd op het ‘hot-stone’ principe.

In samenwerking met de high-end audiospecialist Burmester zijn twee speciale, hoogwaardige audiosystemen ontwikkeld: het Burmester® surround soundsysteem en het Burmester® High-End 3D surround soundsysteem.

Design: vloeiende lijnen in de meest verleidelijke vorm

Sensuele lijnen als een expressie van moderne luxe, dat was de focus voor de ontwerpers en is de designfilosofie van Mercedes-Benz. De doelstelling was om sterke contouren en gladde oppervlakken te creëren met een hightech uitstraling en tegelijkertijd een emotionele aantrekkingskracht. De sensuele puurheid wordt weergegeven door de vaste stijlkernwaarden van traditie, emotie en progressiviteit. Mercedes-Benz slaat een brug tussen modern en Avantgarde, tussen traditie en progressiviteit. Iedere modellijn heeft een specifieke rol met een eigen karakter, afhankelijk van de onderdelen waarop het design is gericht. En toch is iedere Mercedes-Benz altijd direct herkenbaar als een Mercedes-Benz.

Het uiterlijk: een vloeiend profiel in perfecte afmetingen

Het vloeiende profiel van de S-Klasse Coupé wordt gekenmerkt door de typische proporties van een achterwielaangedreven auto, versterkt door de voor Mercedes-Benz bekende aflopende lijn. De lange motorkap met krachtige trekken en ‘powerdomes’, de smalle raampartij met de hoge flanklijn, de geaccentueerde wielkasten met de grote wielen (18 tot 20 inch) én de visueel breed ogende achterzijde maken de S-Klasse Coupé tot een meesterwerk in raffinement. De coupé is 5027 mm lang, 1899 mm breed en 1.411 mm hoog, met een wielbasis van 2.945 mm.

De gebogen oppervlakken verlenen de S-Klasse Coupé een zinnelijk karakter. Het uiterlijk heeft klassieke elegantie en vormt een perfecte symbiose met het modern-progressieve designidioom.

Van opzij bezien springt direct de aflopende lijn in het oog, die het emotionele karakter van de auto extra kracht geeft. Qua belijning hebben de designers zich bewust tot het hoogst noodzakelijke beperkt, wat de auto een tijdloze uitstraling geeft.

De creatieve interactie tussen verschillende designelementen geeft de S-Klasse Coupé een superieur en zelfverzekerd front. Centraal daarin bevindt zich de driedimensionale diamond grille, met een ontwerp dat in dit geval wordt gedomineerd door rechthoekige verchroomde elementen. De grille draagt de Mercedes-ster en één horizontale lamel.

De LED-koplampen met hun iconische wenkbrauwen als dagrijverlichting verlenen de auto een extreme zelfverzekerdheid en een opvallende ‘oogopslag’.

In combinatie met het standaard LED Intelligent Light System zijn unieke koplampen met 47 Swarovski kristallen leverbaar. 17 hoekige kristallen vormen de dagrijverlichting, 30 ronde kristallen de richtingaanwijzers.

Het zijprofiel valt op door de uitgestreken daklijn en de raamstijlloze portieren. Een elegant, driedimensionaal verchroomd frame omlijst de glasoppervlakken die niet onderbroken worden door B-stijlen. Die designstijl typeert de bekende coupé-look van Mercedes-Benz.

In het koetswerk boven de achteras is een opvallende lijn die de coupé gespierde en dynamische accenten geeft, zelfs wanneer de auto stilstaat. De gebogen oppervlakken en flanklijnen vloeien naadloos over in de achterzijde van de auto.

De achterzijde met elegante oppervlakken, brede schouders en opvallende karakterlijnen versterken de emotionele uitstraling van de auto. Het verplaatsen van de kentekenplaat naar het onderste deel van de achterbumper is een opvallende verandering. Hierdoor is de achterklep nog eleganter  geworden. Het sterembleem neemt zodoende een vrijstaande positie in en is daardoor nog prominenter aanwezig. De achteruitrijcamera en - indien besteld -  de 360° camera zijn op een elegante functionele manier onder het embleem verwerkt.

De LED’s zijn ondergebracht in twee horizontale rijen binnen de tweedelige achterlichtunits. Zij onderstrepen het sportieve karakter van de auto aan de achterzijde. Vorm en functionaliteit zijn hier perfect samengebracht. De achterlichten zijn zowel in de achterklep als in de achterschermen ondergebracht. De karakteristieke indeling maakt de auto ook in het donker zeer herkenbaar.

De in hoogglans zwart uitgevoerde diffuser draagt bij aan de aerodynamica en het design en herbergt de kwalitatief hoogwaardige uitlaatpijpen.

De S-Klasse Coupé heeft standaard een panoramisch dak met een oppervlakte van zo’n 1.32 m2 dat tweederde van het dak beslaat en anderhalf keer groter is dan bij het voorgaande model. Dankzij MAGIC SKY CONTROL kan met één druk op de knop de transparantheid van het dak veranderd worden van licht naar donker. Bij licht is het dak vrijwel volledig doorzichtig. Bij donker wordt de lichtdoorlating teruggebracht tot minder dan 1%, waardoor de auto in de zon nauwelijks wordt opgewarmd. Daarnaast is het mogelijk om het interieur volledig af te schermen met een rolscherm.

Het interieur: moderne luxe als avantgardistisch design

Het interieurdesign van de nieuwe S-Klasse Coupé is een uitdrukking van het Mercedes-Benz designidioom ‘sensuele elegantie’. Een boeiende combinatie van gewelfde, zinnelijke elementen en de duidelijke geometrie van de basisarchitectuur zorgt voor een avantgardistisch design. Een hoogwaardige aantrekkingskracht, kwalitatief vakmanschap en een uitzonderlijke ‘touch and feel ‘ zijn een weldaad voor de inzittenden, waardoor het interieur van de auto het hoogste niveau van moderne luxe vertegenwoordigt.

Het dashboard van de S-Klasse Coupé fascineert door de spectaculaire vormgeving. Het is verdeeld in een duidelijk bovendeel dat doorloopt tot in de voorportieren en een diepliggend, ‘zwevend’ onderste deel. Deze opvallende indeling is mogelijk geworden door de airbag een andere plaats te geven. Door dit concept zijn de twee grote, met ambienteverlichting uitgeruste breedbeeld schermen met TFT-display zwevend voor het oppervlak van het instrumentenpaneel geplaatst. Daaronder loopt de sportieve hoge middenconsole door naar achteren. De armsteunen zijn in leder uitgevoerd. Het nieuwe ‘Super Sport’ stuurwiel heeft fraaie gegalvaniseerde spaken die voor een dieptewerking zorgen.

Het gebruik van de fijnste materialen, kleurcombinaties en naaddesigns zorgt voor een bijzonder exclusief interieur. Ventilatie-openingen, knoppen, sluitingen voor de veiligheidsgordels en trimelementen zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd ‘Silver Shadow’.

Voor de armleuning is plaats voor de touchpad (optioneel) met hoogglans zwart oppervlak en een chroomlook omlijsting. Diverse bedieningen, onder andere voor het multimedia systeem, bevinden zich in een halve cirkel van het centrale controledeel.

Zowel de voor- als de achterstoelen hebben een uitgesproken sportief karakter. De achterstoelen zijn als individuele stoelen uitgevoerd. In het Exclusiefpakket zijn stoelen met nappa designo leer met een opvallend ruitpatroon op de rugleuning en zittingen optioneel verkrijgbaar.

Dankzij nieuwe kleuren voor het interieur zoals bengaalsrood, zadelbruin en porselein kan het interieur worden geïndividualiseerd. De standaard ambienteverlichting met in totaal 7 verlichtingsmogelijkheden zorgt voor een wellnessgevoel.

Minder afleiding: head-up display

Het optionele head-up display brengt belangrijke informatie haarscherp in een oppervlakte van 21 x 7 centimeter direct onder de aandacht van de bestuurder. De basis is een full-colour displaymodule met een resolutie van 480 x 240 pixels die met high-power LEDs werkt. Een speciale lichtsensor zorgt automatisch voor de juiste helderheid.

Lagere dwarskrachten: active curve tilting function

MAGIC BODY CONTROL beleefde zijn wereldpremière in de S-klasse. Met de active curve tilting function volgt bij de Coupé weer een absolute noviteit voor serieproductie auto’s. Door deze functie stuurt de Coupé de bochten op een soortgelijke manier als een motorrijder of skiër aan. Het doel is niet om hogere snelheden te realiseren maar om een nog prettiger rijervaring te bewerkstelligen.

MAGIC BODY CONTROL is optioneel beschikbaar voor de  achterwielaangedreven versies van de S-Klasse Coupé die in een later stadium op de markt komen. Het systeem beschikt over de active curve tilting function naast Active Body Control (ABC) en ROAD SURFACE SCAN functies. Met Active Body Control beschikken de veerpoten over hydraulische cilinders om de werking van iedere veerpoot afzonderlijk aan te passen. Afhankelijk van de bocht verstelt de curve tilting function het onderste punt van iedere individuele veerpoot, waardoor de hoek tussen de auto en het wegdek kan worden ingesteld. Hierdoor kan de auto in bochten automatisch en continu in een oogwenk tot een hoek van maximaal 2,5 graden aanhouden, afhankelijk van de voertuigsnelheid en de bochtradius. Het innovatieve wielophangingssysteem detecteert bochten met gebruikmaking van zowel een stereocamera achter de voorruit, die het verloop van de bocht tot 15 meter vóór de auto monitort, als een additionele dwarsversnellingssensor. De curve tilting function kan worden geselecteerd als één van de drie rijmodi door gebruik te maken van de ABC schakelaar. Hij is actief van 30 tot 180 km/u.

Sportief geluid: uitlaatsysteem met kleppen

Het geluid van het uitlaatsysteem draagt in hoge mate bij aan een sportieve rijervaring met een diep, voller en sportief geluid. In de dwarsgepositioneerde achterste demper van het dubbele uitlaatsysteem zitten twee kleppen die afhankelijk van de voertuigsnelheid pneumatisch geopend of gesloten worden.

Een lange traditie: coupés van Mercedes-Benz

De geschiedenis van de Mercedes-Benz coupés gaat terug naar 1952, toen Mercedes-Benz de legendarische 300 S Coupé lanceerde. Hij werd in 1956 gevolgd door de 220 S Coupé van de W 180 modelserie die voor veel opzien baarde. Van 1961 tot 1971 trok de elegante Coupé van de modelserie W111/W112 in totaal 29.918 kopers aan, die de keuze hadden uit de Type 220 SEb Coupé zescilinder en de Type 280 SE 3.5 Coupé achtcilinder.

De SEC coupés van modelserie C 216 waren gebaseerd op de S-Klasse uit 1981 en bleven 10 jaar in het leveringsprogramma. Er werden 74.000 van verkocht. In 1992 werd zijn opvolger (modelserie C 140) in Genève gepresenteerd, ook voor de eerste keer als een S 600 Coupé met een 290 kW (394 pk) twaalfcilinder motor. In dit model debuteerde in 1995 het ESP®. Later kreeg dit model de naam ‘CL-Klasse’. Een andere voorganger van de nieuwe S-Klasse Coupé beleefde onder deze naam zijn wereldpremière in maart 1999. Met innovaties als actieve ABC-wielophanging (Active Body Control) en bi-xenon koplampen zette deze tweedeurs auto nieuwe standaards.

Superieure exclusiviteit en verfijnd design gecombineerd met trendsettende, state-of-the-art technologie werden gecombineerd in de laatste CL-Klasse (2006). Deze luxueuze coupé creëerde een nieuwe dimensie op het gebied van voertuigveiligheid met de introductie van de PRE-SAFE® rem. Daarnaast vormden Mercedes-innovaties zoals het Intelligent Light System met vijf lichtfuncties en PRE-SAFE® preventieve veiligheid voor inzittenden, ook onderdeel van de standaard veiligheidsuitrusting. De nieuwe S-Klasse Coupé zet met zijn innovaties de traditie in het Grand Turismo-segment naadloos voort.