04
januari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse Coupé en Cabriolet

Na de ingrijpend vernieuwde E-Klasse Limousine en Estate presenteert Mercedes-Benz nu de nieuwe E-Klasse Coupé en Cabriolet. Nieuw is de BlueDIRECT viercilinder benzinemotor die kracht en efficiency combineert. De nieuwe modellen maken gebruik van het Intelligent Drive-concept. Daarbij werken nieuwe en verbeterde assistentiesystemen nauw met elkaar samen. Zo verhogen ze zowel het veiligheids- als het comfortniveau. Ook diverse uiterlijke wijzigingen maken de vierzits E-Klasse Coupé en Cabriolet nog aantrekkelijker.
 
De nieuwe E-Klasse Coupé- en Cabriolet-modellen zijn herkenbaar aan hun nieuwe front. De koplampunits met alle lichtfuncties achter één glas, zijn echte blikvangers. Dankzij vloeiende lichtelementen behouden de nieuwe modellen hun karaktistieke ‘vier-ogen-gezicht’. LED-dimlicht is standaard op alle modellen - volledige LED-verlichting is optioneel. Andere herkenningspunten zijn de nieuwe bumpers, grotere luchtinlaten, gewijzigde achterlichten en de sterk geprononceerde wielkasten achter.
Intelligent Drive: assistentie van topklasse
Evenals de nieuwe E-Klasse Limousine- en Estate-modellen, maken de vernieuwde Coupé en Cabriolet gebruik van het Intelligent Drive-concept waarbij nieuwe en verbeterde assistentiesystemen nauw met elkaar samenwerken en op die manier zowel comfort als veiligheid dienen. Een geavanceerde, in de voorruit geplaatste stereocamera vervult daarbij een sleutelrol. De elektronische ogen ervan ‘herkennen’ wegmarkeringen en verkeersborden. Bewegende objecten als voetgangers en auto’s (ook kruisend verkeer) worden bovendien ‘geïnterpreteerd’. Standaard op alle modellen is COLLISION PREVENTION ASSIST. Dit waarschuwt de bestuurder via radarsensoren voor ongevalgevaar. De adaptieve remassistent helpt vervolgens bij het uitvoeren van de juiste remactie. Ook vermoeidheidsherkenning (ATTENTION ASSIST) is standaard. Het snelheidsbereik daarvan is verbreed en de gevoeligheid is nu instelbaar.
Een overzicht van alle nieuwe en gewijzigde assistentiesystemen:
  • DISTRONIC PLUS
  • BAS PLUS met Cross Traffic Assist
  • PRE-SAFE® Brake
  • PRE-SAFE® PLUS
  • Active Lane Keeping Assist
  • Adaptive Highbeam Assist Plus
  • Active Parking Assist
  • Traffic Sign Assist
  • 360-graden camera
Een uitgebreide beschrijving van deze assistentiesystemen is te vinden in het persbericht met betrekking tot geavanceerde veiligheidstechnologieën van 18 november jl. welke te vinden is op http://media.mercedes-benz.nl
Nieuwe viercilinder BlueDIRECT benzinemotor
Voor de nieuwe E-Klasse Coupé en Cabriolet staan zes benzinemotoren ter beschikking. Het vermogensspectrum reikt van 135 kW/184 pk tot en met 300 kW/408 pk. Daarnaast zijn er drie dieselvarianten (125 kW/170 pk – 195 kW/265 pk). Alle motoren zijn uitgevoerd met ECO Start-Stop functie. Nieuw is de direct ingespoten 2,0-liter viercilinder BlueDIRECT-motor met snel schakelende Piezo-injectoren, meervoudige inspuiting en dito ontsteking. Andere highlights zijn de turbotechnologie, variabele nokkenasverstelling (in- en uitlaatzijde) de geregelde oliepomp en de externe hogedruk-uitlaatgasrecirculatie. De nieuwe BlueDIRECT-motor valt op door zijn zuinigheid en voldoet aan de EU6 emissienorm die vanaf 2015 geldt. Nieuw is de E 400 met de zeer krachtige (245 kW/333 pk) V6 BlueDIRECT-biturbomotor. Deze voldoet eveneens aan de EU6-norm.
De V6 BlueTEC-dieselmotor maakt gebruik van SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction) en voldoet daardoor ook aan de EU6-norm. De nieuwe modellen zijn er met handgeschakelde zesbak of de efficiënte zeventraps 7G-TRONIC PLUS-transmissie met DIRECT-SELECT handschakelmogelijkheid. Nieuw is het kortlopende M-programma (Manual). Nadat de bestuurder handmatig op- of teruggeschakeld heeft, wisselt de transmissie na een bepaalde tijd zelf terug naar de verbruiksvriendelijke automatische schakelmodus.
AGILITY CONTROL-onderstel
De nieuwe E-Klasse Coupé en Cabriolet beschikken over het AGILITY CONTROL-onderstel met selectieve demping. Ofwel: automatische aanpassing aan rij- en wegomstandigheden. Dit leidt tot optimale dynamiek op bochtige trajecten en het kenmerkende Mercedes-Benz comfort op lange afstanden. Optioneel is het AGILITY CONTROL sportonderstel leverbaar. Dit kenmerkt zich door een stuggere afstemming. Bovendien is er het Dynamic Handling-pakket met elektronisch gestuurde demping. Er is keuze uit de Comfort- en Sportmodus. In het laatste geval reageren motor en transmissie nog sneller op acties van de bestuurder.
Een nieuw, elektromechanisch Direct Steer-stuursysteem is standaard. Dit combineert snelheidsafhankelijke parameter stuurbekrachtiging met een variabele stuuroverbrenging. Het resultaat: een zeer direct stuurgedrag en een hoge mate van comfort. De stuurinrichting werkt ‘on demand’ en is daardoor zeer energie-efficiënt. Hij is ook te koppelen aan bijvoorbeeld Active Parking Assist.
Fraai interieur, hoogwaardige uitrusting
De nieuwe E-Klasse Coupé en Cabriolet hebben een verfijnd en perfect afgewerkt interieur waarin de nieuwe middenconsole direct opvalt. De keuzehendel van de automatische transmissie is achter het stuur geplaatst. De analoge klok en de gewijzigde uitstroomopeningen voor de ventilatie vormen stijlvolle accenten. De E-Klasse Cabriolet heeft een perfect geïsoleerde softtop. Daardoor is het geluidsniveau ongekend laag, ook bij hoge snelheden. Optioneel is AIRCAP leverbaar. Bij open rijden en snelheden boven 40 km/h komt aan de bovenzijde van de voorruit automatisch een windschot tevoorschijn. Dit beperkt wervelingen in het interieur. Het windschot tussen de hoofdsteunen reageert automatisch op het aantal inzittenden en past daarop de positie van de lamellen aan. AIRSCARF nekverwarming is ook leverbaar.
De top op multimedia-gebied is COMAND Online met geïntegreerde apps die het reizen comfortabeler maken. Er zijn apps met weer- en verkeersinformatie, Google Streetview, zoekfuncties etc. Ook is het mogelijk om vooraf uitgestippelde routes uit Google Maps te downloaden. Bij stilstand kan de bestuurder surfen en mailen: een groot (17,8 cm) high-res scherm zorgt voor de weergave. COMAND Online omvat ook navigatie, een alarmnummerfunctie en een DVD-wisselaar. Standaard is Audio 20 met dubbele tuner, CD-speler, USB-/Bluetooth-aansluiting en een 14,7 cm kleurendisplay (Becker MAP PILOT navigatie optioneel).
De nieuwe E-Klasse Coupé en Cabriolet worden in mei op de markt verwacht. De prijzen en de exacte specificaties zijn nog niet bekend.