25
augustus
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse: ruimte voor dynamiek en efficiency

  • Efficiënt en dynamisch: nieuwe motoren, nieuwe 7G-DCT transmissie met dubbele koppeling, optimale stroomlijn

  • Standaard radargestuurd ongevallen-waarschuwingsysteem

  • Krachtig uiterlijk, zeer ruim, comfortabel en veelzijdig interieur


De nieuwe B-Klasse debuteert op de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) van Frankfurt (15-25 september). De compacte sports tourer koppelt een hoge mate van dynamiek aan maximale effciency. Een nieuwe reeks direct ingespoten viercilindermotoren, de nieuwe transmissie met dubbele koppeling en een optimale stroomlijn spelen daarbij een hoofdrol. Ook op veiligheidsgebied zet de B-Klasse nieuwe maatstaven. Een radargestuurd waarschuwingsysteem voor aanrijdingen is standaard en het veelgeprezen PRE-SAFE-systeem optioneel. Ook biedt de B-Klasse volop ruimte en veelzijdigheid. De marktintroductie is in november.

De nieuwe B-Klasse is 4,359 meter lang, 1,786 m. breed en 1,557 m. hoog. De dynamiek komt vooral tot uiting in de scherpe lijnvoering van de flanken, de sterk aangezette wielkasten en de aflopende daklijn. De luchtweerstandscoëfficiënt bedraagt slechts 0,26 – een unieke waarde in dit segment. Dat komt op het conto van de gunstige basisvorm en door aandacht voor detail. Vooral de wervelingen langs de wielkasten, het bodemontwerp en de stroom van koellucht hebben bij de ontwikkeling veel aandacht gekregen. Met het optionele ECO Technology package wordt de Cw-waarde zelfs teruggebracht tot 0,24.

Alle ruimte voor inzittenden en bagage – interieur van topklasse

De nieuwe B-Klasse is bijna vijf centimeter lager dan zijn voorganger. De zithoogte is met 8,6 cm afgenomen en vergeleken met de vorige B-Klasse is de zithouding meer rechtop. De hoofdruimte voorin bedraagt maar liefst 1.047 mm. De passagiers achterin hebben 976 mm beenruimte – meer dan in een E- of S-Klasse. De nieuwe B-Klasse behoort dan ook tot de ruimste auto’s in zijn segment. Als optie is EASY-VARIO-PLUS leverbaar. Mede dankzij uitgebreide verstelmogelijkheden van de zitplaatsen achterin, is het toch al ruime standaardvolume van de bagageruimte (488 liter) in een handomdraai te vergroten tot 666 liter.

Het interieur van de nieuwe B-Klasse zet ook nieuwe maatstaven op het gebied van kwaliteit, afwerking en duurzaamheid. De gebruikte materialen zijn fraai, hoogwaardig, eenvoudig te onderhouden en ze hebben een lange levensduur. De sfeer in het interieur is door de klant te bepalen. Er zijn keuzemogelijkheden van klassiek via comfortabel tot sportief. Naast het sportieve driespaaks stuurwiel is het centrale display een echte blikvanger. De beelddiagonaal daarvan bedraagt 5,8 of 7 inch.

De effciency van nieuwe motoren

De B-Klasse is leverbaar met compleet nieuwe motoren, die alle beschikken over turbotechnologie en ECO start/stop-functie. De nieuwe motoren vallen op door een hoge mate van efficiency, maar ook door hun soepele loop en de royale trekkracht vanaf lage toerentallen. De nieuwe reeks benzinemotoren (intern: M270) maakt gebruik van de derde generatie directe inspuiting. De B-Klasse debuteert met de 1,6-liter versie. Deze levert in de B 180 een vermogen van 90 kW/122 pk en een koppel van 200 Nm (vanaf slechts 1.250 tpm). In de B 200 is de nieuwe 1.6 goed voor 115 kW/156 pk en 250 Nm (eveneens vanaf 1.250 tpm). De nieuwe vierclinder dieselmotor is afgeleid van de OM651-krachtbron uit de C- E-, en S-Klasse. Hij heeft een inhoud van 1,8 liter. In de B 180 CDI levert hij een vermogen van 80 kW/120 pk en een koppel van 250 Nm (vanaf 1.400 tpm). In de B 200 is de direct ingespoten turbodiesel goed voor 100 kW/136 pk en 300 Nm (vanaf 1.600 tpm).

Bakken met efficiency

In de B-Klasse debuteert de nieuwe 7G-DCT automatische transmissie met dubbele koppeling. Deze compacte versnellingsbak met zeven overbrengingen is uitermate efficiënt doordat hij schakelt zonder de aandrijfkracht te onderbreken. Bovendien is de ECO start/stopfunctie geïntegreerd. De standaard handgeschakelde zesbak is licht en heeft een zeer lage interne weerstand. Hij valt op door zijn soepele schakelgedrag.

Onderstel: geraffineerde sportiviteit

Het rijgedrag van de nieuwe B-Klasse kenmerkt zich door een aangename combinatie van comfort en geraffineerde sportiviteit. Het lage zwaartepunt en de nieuwe multilink achteras vormen daarvoor de basis. Een sportonderstel met selective damping en Direct Steer System is optioneel. Standaard beschikt de B-Klasse over een verbeterde elektromechanische stuurinrichting die alleen energie ‘vraagt’ als de berijder daadwerkelijk stuurt - een goed voorbeeld van efficiency in detail.

Assistentie op zijn best

Als eerste auto in zijn segment wordt de nieuwe B-Klasse standaard geleverd met COLLISION PREVENTION ASSIST: een radargestuurd ongevallen-waarschuwingsysteem met Adaptive Brake Assist. Dit vermindert het riscico op kop-staart botsingen. Visuele en akoestische signalen waarschuwen een mogelijk afgeleide bestuurder voor obstakels vóór de auto. Tegelijkertijd zet Brake Assist het remsysteem ‘op scherp’ voor een adequate en precieze vertraging. COLLISION PREVENTION ASSIST kan aanrijdingen voorkomen of de gevolgen ervan beperken.

De nieuwe B-Klasse is ook leverbaar met assistentiesystemen die tot nu toe voorbehouden waren aan modellen uit hogere segmenten. Daartoe behoren Adaptive Headlamp Assist, Blind Spot- en Lane Keeping Assist, ATTENTION ASSIST (standaard), Speed Limit Assist, Active Parking Assist, Brake HOLD functie (standaard met 7G-DCT), Hill Hold functie, LINGUATRONIC, achteruitrijcamera en DISTRONIC PLUS.

PRE-SAFE inzittendenbescherming primeur in deze klasse

Het preventieve inzittendenbeschemingsysteem PRE-SAFE is ook leverbaar voor de nieuwe B-Klasse – nog een primeur in dit segment. Als speciale sensoren een mogelijk gevaarlijke situatie herkennen, zorgt PRE-SAFE voor het aanspannen van de gordels en het sluiten van ramen en schuifdak. Bovendien brengt het de voorstoelen automatisch in een positie waarbij de inzittenden in geval van een aanrijding zo goed mogelijk beschermd zijn. Ook de achterpassagiers zijn optimaal beschermd. Zij beschikken over gordelspanners en in hoogte verstelbare gordels (buitenste zitplaatsen). Windowbags zijn standaard, zij-airbags achter zijn optioneel en dat geldt ook voor geïntegreerde kinderzitjes.

Internettoegang met COMAND online

De nieuwe B-Klasse is leverbaar met internettoegang. Dit is geïntegreerd in het eenvoudig te bedienen COMAND online multimediasysteem. De Google Weather-app is voorgeïnstalleerd. Dat geldt ook voor een app die het mogelijk maakt om thuis via Google Maps gedownloade routes over te brengen naar het navigatiesysteem van de auto. Alle internet-, multimedia-, navigatie- en entertainmentfuncties worden bediend via een grote COMAND-draai/drukknop in de middenconsole.

Klaar voor alternatieven

De nieuwe B-Klasse maakt gebruik van het ‘Energy Space’ concept. Dat betekent dat hij vanaf het begin is ontworpen om uitgevoerd te kunnen worden met alternatieve aandrijfvormen. De ruimte onder de achterste zitplaatsen is bijvoorbeeld geschikt om accu’s te herbergen.

De nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse staat in november bij de Nederlandse
Mercedes-Benz dealer, prijzen worden later bekendgemaakt.