09
januari
2017
|
01:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC

Mercedes-AMG zet zijn modeloffensief onverminderd voort en tilt de nieuwe GLA 45 4MATIC technisch en optisch naar een hoger plan. Met intelligente aerodynamische aanpassingen, zoals de nieuw gevormde voorskirt en de nieuwe rand van de dakspoiler konden tegelijkertijd de rijdynamiek en rijstabiliteit worden verbeterd en de luchtweerstand worden verminderd. Ondanks de neerwaartse druk, die het sportieve karakter benadrukt, is de luchtweerstand met een cw-waarde van 0,33 minder dan bij het voorgaande model.

De nieuwe Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC is goed te herkennen aan de aangescherpte voorzijde. De voorskirt kreeg een nog dynamischer vormgeving, een nieuw rooster voor de luchtinlaten, een frontsplitter-inzet in zilverchroom en flics in hoogglanzend zwart. Deze leiden de koelluchtstroom nog effectiever naar de radiateurs. Een aantal zaken die vroeger als optie leverbaar waren, zoals high-performance led-koplampen, maken nu deel uit van de standaarduitrusting. De dubbele lamel van de AMG twinblade grille is nu uitgevoerd in zilverchroom, net als de inzetstukken in de dorpelverbreders. Standaard heeft de GLA 45 4MATIC 20 inch multispaaks lichtmetalen velgen, volledig glansgedraaid. Aan de achterzijde springen de nieuwe diffusorinzet in de achterskirt, het sierelement in zilverchroom en de nieuwe rand van de dakspoiler op. Deze draagt bij tot een betere rijdynamiek van de nieuwe Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC.

Nobel interieur met exclusieve accenten

Ook het interieur werd opgewaardeerd. Het dashboard is standaard bekleed met lederlook ARTICO en krijgt een exclusief accent door rode contrastsiernaden. Ook het grote sierdeel, dat nagenoeg de volle breedte van de auto beslaat, springt in het oog. Het is mat bedrukt in de basisstructuur en is voorzien van een glanzend oppervlak met opschrift ‘AMG’. De voertuigsleutel en de E-SELECT-keuzehendel zijn nu standaard voorzien van het AMG-logo. Ook het combi-instrument onderging enkele optische wijzigingen, waaronder een schaalindeling van de snelheidsmeter in stappen van 30 km/h.

Extra opties voor comfort en sport

Tot de nieuwe opties behoren het sleutelloos openen van de auto, HANDS-FREE ACCESS en de 360°-camera, waarmee manoeuvreren en parkeren wordt vergemakkelijkt. In combinatie met het AMG DYNAMIC PLUS-pakket (optie) kan ook het mechanische voorassperdifferentieel worden besteld. Tot het pakket behoren verder het AMG RIDE CONTROL sportonderstel, het Performance-stuurwiel en het extra rijprogramma ‘RACE’.

Extreem soepele 2,0-liter turbomotor

Met een maximumvermogen van 280 kW/381 pk en een maximumkoppel van 475 Nm behoort de Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC tot de krachtigste auto’s in zijn segment. De acceleratie van 0-100 km/h vergt slechts 4,4 seconden. De extreem soepele 2,0-liter viercilinder turbomotor koppelt zijn uitstekende prestaties en voorbeeldige efficiëntie met nog een record: zijn vermogen van 141 kW/191 pk per liter is het grootste voor een viercilindermotor uit de serieproductie. Daarmee staat de AMG-motor op het niveau van volbloed supersportwagens.

Tot de hightech-componenten van de viercilinder turbomotor behoort de directe brandstofinspuiting met geleide straal. Centraal in de vier verbrandingskamers geplaatste piëzo-injectoren spuiten de brandstof in met een druk van maximaal 200 bar. De combinatie van meervoudige inspuiting en meervoudige ontsteking zorgt ervoor dat de brandstof beter wordt benut en leidt tot een aanzienlijk betere thermodynamische efficiëntie. Dat zorgt weer voor minder uitstoot. De Twinscroll-uitlaatgasturbo en de maximale doorstroming door de uitlaat zorgen voor een betere opbouw van de laaddruk en daarmee een betere respons van de motor op het gaspedaal.

Bij het rijden fascineert de motor door een uitermate spontane reactie op bewegingen van het gaspedaal, een grote trekkracht, een groot toerenbereik en een emotionele motorsound. De uitlaat is standaard voorzien van een automatisch geregelde uitlaatklep. Afhankelijk van het gekozen AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma verandert ook de intensiteit van het motorgeluid.

Met de optionele AMG Performance-uitlaat is het klankbeeld door de andere opbouw van de geluiddempers nog sportiever, waardoor de emotionele geluidservaring wordt versterkt. Via de keuze van het rijprogramma of met behulp van een schakelaar kan het geluid worden aangepast. In het interieur kan het indrukwekkende klankbeeld door een druk op de knop via het sterkere aanzuiggeluid van de motor nog intensiever worden ervaren.

Kortere overbrengingen in de AMG SPEEDSHIFT DCT zeventraps sporttransmissie

Het soepele en dynamische karakter van de krachtoverbrenging wordt ook ondersteund door de AMG SPEEDSHIFT DCT zeventraps sporttransmissie. Dankzij de kortere overbrengingen van de trappen drie tot en met zeven bemerkt de bestuurder bij alle snelheden een nog intensere acceleratie. De kleinere spreiding van de versnellingen zorgt samen met de geoptimaliseerde reactie- en schakeltijden voor een betere aansluiting bij het opschakelen.

Standaard optimale tractie met de AMG Performance 4MATIC-vierwielaandrijving

Om zelfs bij slechte omstandigheden voor optimale tractie te zorgen, draagt de standaard AMG Performance 4MATIC-vierwielaandrijving de aandrijfkracht op alle vier de wielen over. De verdeling tussen de voor- en achteras is daarbij traploos variabel. Dit zorgt voor een optimale verhouding van dynamiek, efficiëntie en tractie, afhankelijk van de rijsituatie. Een in het achterassperdifferentieel ingebouwde lamellenkoppeling met AMG-specifieke regeling leidt de aandrijfkracht van de motor snel door naar de achterwielen wanneer de voorwielen tractie dreigen te verliezen. De mogelijkheden variëren daarbij van volledige voorwielaandrijving tot een verdeling van elk 50 procent op de voor- en de achterwielen. Met een brandstofverbruik van 7,4 l/100 km (NEDC gecombineerd) onderstreept Mercedes-AMG tegelijkertijd zijn toonaangevende positie wanneer het gaat om efficiëntie.

Technische gegevens:

Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC

Motor

2,0 liter viercilinder lijnmotor met directe inspuiting en turbocompressor

Cilinderinhoud

1991 cm3

Max. vermogen

280 kW/381 bij 6000 t/min

Max. koppel

475 Nm bij 2250-5000 t/min

Aandrijving

Variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC met variabele koppelverdeling

Transmissie

AMG SPEEDSHIFT DCT zeventraps sporttransmissie

Brandstofverbruik

gecombineerd

7,4 l/100 km

CO2-uitstoot gecombineerd

172 g/km

Leeggewicht (DIN/EG)

1485 kg*

Acceleratie 0-100 km/h

4,4 sec.

Topsnelheid

250 km/h**

Consumentenadviesprijs (inclusief afleverkosten)

€ 81.329

* Betreft het Nederlandse kentekengewicht. De opgaven van het leeggewicht volgens richtlijn 92/21/EG in de versie 95/47/EG voor voertuigen in de standaarduitvoering valt in de regel echter 100 kg hoger uit (massa rijklaar inclusief brandstoftank voor 90 % gevuld, bestuurder 68 kg en bagage 7 kg). ** Elektronisch begrensd, met AMG Driver’s Package 270 km/h.