30
september
2020
|
13:05
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-AMG E 53 en E 63 modelfamilie

De E-Klasse is een van de belangrijkste modellen van het merk Mercedes-AMG. De uitgebreide modelvernieuwing die is doorgevoerd bij de nieuwste generatie heeft betrekking op de Limousine, Estate, Coupé en Cabriolet met zes- en achtcilindermotoren met vermogens van 320 kW (435 pk) tot 450 kW (612 pk). De sportieve rijdynamiek van de performancemodellen uit Affalterbach blijft onveranderd en wordt nu gecombineerd met een verhoogd dagelijks gebruiksgemak. De standaard volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ garandeert optimale tractie onder alle rijomstandigheden. Eveneens standaard is de AMG SPEEDSHIFT negentraps automatische transmissie, die snel schakelen combineert met een hoge efficiëntie. De actuele, markante design-update benadrukt met het nieuwe front en de AMG-grille nu nog meer dat deze modellen tot de AMG-familie behoren. De widescreen cockpit, het nieuwe AMG Performance-stuurwiel en het MBUX infotainmentsysteem met AMG-specifieke functies en aanduidingen bieden een hoge mate van digitalisering en daarmee een moderne user interface.

Het topmodel van de Mercedes-AMG E-Klasse familie is de E 63 4MATIC+ (brandstofverbruik gecombineerd: 11,9-11,6 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 273-265 g/km)[1]. Dit model heeft een 4,0 liter biturbomotor in twee vermogensuitvoeringen met 450 kW (612 pk) of 420 kW (571 pk) en is leverbaar als Limousine of Estate. Om een optimale luchtstroom te garanderen, zijn de buitenste inlaten in de ‘jetwing’ van het nieuwe front niet alleen bijzonder groot, maar ook voorzien van twee dwarslamellen die helpen om de lucht doelgericht te geleiden naar de plaats waar deze nodig is. Designers en aerodynamica-experts hebben tijdens de ontwikkeling nauw samengewerkt. Hun inzichten resulteerden niet alleen in de markante AMG-styling, maar ook in de geoptimaliseerde aerobalans – voor dynamische rijeigenschappen op provinciale wegen en een optimale rijstabiliteit op de snelweg. De aerodynamica-experts zijn er ook in geslaagd om de luchtweerstand nog verder te verminderen.

Een ander markant optisch kenmerk van de achtcilindermodellen is een harmonieus ingevoegde spoilerrand in hoogglanzend zwart, die zich over het gehele voorbumper uitstrekt, tot aan de uiteinden van de jetwing. De frontsplitter is uitgevoerd in carrosseriekleur (basismodel), in silver shadow (S-model), in hoogglanzend zwart (met het optionele AMG-nightpakket) of in carbon (met het optionele AMG-carbonpakket exterieur I). De krachtige, 27 mm bredere wielkasten bieden ruimte aan de grotere spoorbreedte en de grotere wielen op de vooras – nog een functioneel voordeel.

De E 53 4MATIC+, die leverbaar is als Limousine, Estate, Coupé en Cabriolet (brandstofverbruik gecombineerd: 9,2-8,5 l/100 km; CO2- emissie gecombineerd: 210-194 g/km), heeft eveneens een nieuw front waardoor hij nog krachtiger oogt. De AMG-grille met A-vorm en de smalle koplampen versterken de breedtewerking.

Nieuw design achterzijde straalt elegantie uit

Bij de Limousines springen de nieuwe, smallere en nu ook tweedelige achterlichten meteen in het oog. Ze lopen door tot in het kofferdeksel, waar ze aan de bovenkant optisch worden verbonden met een sierlijst in hoogglanzend chroom. Bij de Estate loopt deze sierlijst nog verder door, tot aan de buitenste randen van de achterlichten. De vorm is onveranderd, maar heeft een nieuw binnenwerk gekregen in het design van de Limousine. De spoilerrand op het kofferdeksel van de Limousine is uitgevoerd in carrosseriekleur, bij het optionele AMG-carbonpakket exterieur II in carbon. De vernieuwde achterbumper benadrukt de breedtewerking en heeft tegelijkertijd een positief effect op de aerodynamica. De finishing touch wordt aan de achterzijde gevormd door de eveneens vernieuwde diffusor.

Aerodynamisch geoptimaliseerde velgen en individuele designpakketten

Aerodynamisch geoptimaliseerd en matzwart of hoogglanzend tantalgrijs gelakt: de nieuwe 19 inch (standaard) of 20 inch (optioneel) lichtmetalen velgen zorgen voor frisse accenten. Het E 63 S-model is standaard uitgerust met nieuwe 20 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen, eveneens aerodynamisch geoptimaliseerd en met een bredere aerovelgrand, naar keuze matzwart of hoogglanzend tantalgrijs.

Met het optionele AMG-nightpakket kunnen nog meer individuele accenten worden toegevoegd. De buitenspiegels, ruitframes, inzetstukken in de dorpelverbreders en sierelementen in de voor- en achterskirt zijn in dit geval uitgevoerd in hoogglanzend zwart. Daarnaast maken ook uitlaatsierstukken in zwart chroom deel uit van dit pakket. De AMG-grille is ook leverbaar in een donkere uitvoering. Het AMG-carbonpakket exterieur I, dat exclusief leverbaar is voor de 63- modellen, bestaat uit een frontsplitter, inzetstukken in de dorpelverbreders en een sierelement in de achterskirt van carbon. Het AMG-carbonpakket exterieur II voegt individuele highlights toe met buitenspiegels en een spoilerrand op het kofferdeksel (Limousine) in carbon.

Fraai interieur met sportieve touch en hoog langeafstandscomfort

Het interieur combineert een fraaie ambiance en hoogwaardige materialen met de karakteristieke AMG Performance. De AMG-sportstoelen bieden een veilige zijdelingse ondersteuning en comfort op lange afstanden. Ze zijn voorzien van een AMG-specifiek stoeldessin met een AMG-embleem in de voorste rugleuningen. Kenmerkend voor de E 53-modellen is de bekleding in lederlook ARTICO/ microvezel DINAMICA zwart met AMG-dessin, rode contrastsiernaden en AMG- embleem. De achtcilindermodellen zijn standaard voorzien van lederen stoelbekleding, voor alle modellen zijn talrijke ledervarianten optioneel leverbaar. Daarnaast zijn optioneel AMG Performance-stoelen met geïntegreerde hoofdsteun en nog betere zijdelingse ondersteuning leverbaar. De designers hebben het interieur van het E 63 S-model verder verfijnd, onder andere met een nappalederen dashboard en kristalgrijze veiligheidsgordels. Nappaleder zwart/titaangrijs pearl met gele contrastsiernaden is als nieuwe AMG-specifieke bekleding in het programma opgenomen. Individueel instelbare sfeerverlichting is eveneens standaard.

Een andere highlight is het MBUX infotainmentsysteem met touchscreen en touchpad, de intelligente spraakbediening alsmede AMG-specifieke aanduidingen en instellingen. De twee displays voor het combi-instrument en het multimediadisplay gaan optisch samen onder één gemeenschappelijke glazen afdekplaat en vormen zo de widescreen cockpit. In het basismodel hebben de displays een diameter van 10,25 inch, bij het S-model zijn standaard 12,25 inch displays aan boord. Voor de weergave van het combi-instrument kan worden gekozen uit de drie AMG-weergavestijlen ‘Modern Classic’, ‘Sport’ en ‘Supersport’. De ‘Supersport’-modus is bijzonder markant met een centrale, ronde toerenteller en horizontale displays die links en rechts van de toerenteller in perspectief worden gepresenteerd en een ruimtelijke dieptewerking creëren.

Met behulp van het AMG-menu kan de bestuurder verschillende speciale AMG-aanduidingen opvragen, zoals motorgegevens, schakelaanduiding, Warm-up, Set-up, G-Force meter en RACETIMER. Ook het touchscreen-multimediadisplay benadrukt met zijn individuele AMG-aanduidingen de dynamische configuratie van de auto’s. Enkele voorbeelden zijn de visualisatie van de rijprogramma’s en de telemetrische gegevens.

“Hey Mercedes” met extra functies

Uiteraard behoort ook de baanbrekende spraakbediening, die met “Hey Mercedes” wordt geactiveerd, tot de standaarduitrusting. Dankzij kunstmatige intelligentie herkent en begrijpt MBUX bijna alle zinnen op het gebied van infotainment en voertuigbediening, zelfs als ze indirect worden uitgesproken. In veel landen richt MBUX zich nu tot de klant in de ‘jij’-vorm in plaats van de formelere ‘u’-vorm. Het is de verwachting dat dit de emotionele band tussen de klant en MBUX als persoonlijke assistent zal helpen versterken. Nieuw is ook de mogelijkheid om de weersverwachting voor bepaalde regio’s voor te laten lezen – in vrijwel alle talen.

Nieuw dubbelspaaks AMG Performance-stuurwiel

Met zijn markante dubbelspaaks design en naadloos geïntegreerde bedieningspanelen brengt het nieuwe AMG Performance-stuurwiel een nog nauwer contact tussen mens en machine tot stand. De drie afgeronde dubbele spaken combineren stabiliteit met een laag gewicht, terwijl de afgevlakte onderzijde een kenmerkend element uit de autosport is. Het stuurwiel kan naar keuze worden bekleed met leder, microvezel DINAMICA of een combinatie hiervan. Het stuurwiel is optioneel verwarmbaar. In de stuurkrans zit bovendien een aanrakingsgevoelige sensormat. Als deze detecteert dat de bestuurder zijn handen enige tijd niet op het stuurwiel heeft, volgt een waarschuwing. Als de bestuurder daar niet op reageert, wordt uiteindelijk de noodstopassistent geactiveerd.

Naadloos geïntegreerde schakelaars

Nieuw en optisch zeer elegant zijn de aanrakingsgevoelige schakelaars die naadloos geïntegreerd zijn in de horizontale dubbele spaken van het stuurwiel. De bediening wordt vergemakkelijkt door haptische sensoren bij de symbolen. Via het linker sensorvlak van de bovenste stuurspaak wordt het combi-instrument bediend, via het rechter sensorvlak het mediadisplay. De onderste spaken bevatten de bedieningselementen voor de cruisecontrol/DISTRONIC (links) en de telefoon-/handsfree-installatie/volumeregeling (rechts). Met behulp van de optionele AMG-stuurwieltoetsen (standaard bij het S-model, optioneel voor het E 63 basismodel en de E 53-modellen) kunnen de rijprogramma’s worden ingeschakeld. De individueel definieerbare functies worden nu nog overzichtelijker weergegeven op ronde displays met een scherper beeld.

Via de gegalvaniseerde schakelpaddles links en rechts achter het stuurwiel kan de automatische transmissie SPEEDSHIFT TCT 9G handmatig worden bediend. Ze zijn iets groter geworden en zitten iets lager, voor nog meer bedieningsgemak.

De middenconsole bevat een AMG-specifieke bedieningselement met extra schakelaars voor het instellen van de rijprogramma’s, het volume van het mediasysteem, het drietraps ESP®, de handmatige transmissiemodus, de adaptief verstelbare demping, de optionele AMG Performance-uitlaat, het ECO start-stopsysteem en de achteruitrijcamera. Naast de AMG-sportpedalen in geborsteld rvs met rubbernoppen accentueren instaplijsten en zwarte vloermatten met opschrift ‘AMG’ de sportieve look. Voor een verdere individualisering van het interieur is een breed scala aan hoogwaardige sierdelen leverbaar. Daarbij geven de sierdelen in AMG-carbon het interieur een bijzonder sportief tintje.

4,0 liter AMG-V8-biturbomotor met twin-scroll-turbo’s

De 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor in de E 63 S 4MATIC+ (brandstofverbruik gecombineerd: 11,9-11,6 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 273-267 g/km) levert als vanouds 450 kW (612 pk) en een maximumkoppel van 850 Nm. Dit koppel is beschikbaar in een breed toerentalbereik van 2.500-4.500 t/min, waardoor het gevoel van onovertroffen soevereiniteit bij elke gaspedaalstand wordt overgebracht. Het E 63 4MATIC+ basismodel (brandstofverbruik gecombineerd: 11,8-11,6 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 270-265 g/km) heeft een vermogen van 420 kW (571 pk) en een koppel van 750 Nm. Het S-model van de Limousine voltooit de sprint van 0-100 km/h in 3,4 seconden, in het basismodel vergt dit 3,5 seconden. De waarden voor de Estate zijn respectievelijk 3,5 seconden (S-model) en 3,6 seconden (basismodel).

Voor een optimaal vermogen en een optimale respons van de 4,0 liter AMG-V8-motor zijn de twee uitlaatgasturbo’s voorzien van twin-scroll-technologie. Deze verminderen de uitlaatgastegendruk en optimaliseren de gascyclus. Dankzij de standaard cilinderuitschakeling en andere maatregelen zijn de performancemodellen zeer efficiënt. Wanneer de bestuurder het rijprogramma ‘Comfort’ heeft gekozen, is de cilinderuitschakeling beschikbaar in een breed toerentalbereik van 1.000-3.250 t/min. Een speciale aanduiding in het combi-instrument geeft aan of de cilinderuitschakeling geactiveerd is en of de motor momenteel in de vier- of achtcilindermodus draait. De overgang tussen deze twee modi is direct, snel en koppelneutraal, zodat de inzittenden op comfortgebied geen concessies hoeven te doen.

Het S-model is als enige in zijn segment voorzien van dynamische motorsteunen. Deze spelen in op tegenstrijdige doelstellingen door een zo zacht mogelijke verbinding met de aandrijflijn te realiseren voor een hoog comfortniveau en een zo stijf mogelijke verbinding voor een optimale rijdynamiek. De dynamische motorsteunen kunnen snel en variabel hun stijfheid aanpassen aan de rijomstandigheden en de vereisten. Deze maatregelen verhogen de precisie bij dynamisch rijden, terwijl de zachte instelling het comfortniveau merkbaar verhoogt.

Zescilinder lijnmotor met EQ Boost startdynamo

De 320 kW (435 pk) sterke 3,0 liter zescilinder lijnmotor van de E 53 kenmerkt zich door topprestaties en een intelligente elektrificatie. De EQ Boost startdynamo combineert een startmotor en een dynamo in een krachtige elektromotor en is tussen de motor en de transmissie gepositioneerd. Hij wordt niet alleen gebruikt voor het opwekken van stroom, maar neemt ook hybride functies op zich zoals een boost van 16 kW vermogen en 250 Nm koppel, recuperatie van de remenergie, verschuiving van het belastingspunt, een ‘zeil’-functie en het nagenoeg ongemerkt herstarten van de motor bij het ECO start-stopsysteem. In combinatie met de intelligente oplading door middel van een extra elektrische compressor en een uitlaatgasturbo, heeft deze technologie de taak om de typische AMG Performance en rijdynamiek te verbeteren, en tegelijkertijd ook het brandstofverbruik en de emissies te reduceren. De startdynamo biedt ondersteuning met een boost bij het wegrijden vanuit stilstand, terwijl de extra elektrische compressor zonder vertraging laaddruk opbouwt voor een hoog acceleratiekoppel totdat de uitlaatgasturbo gaat assisteren. Dit resulteert in een extreem spontane respons van de 3,0 liter motor, waarbij het zogeheten turbogat ontbreekt. Een ander kenmerk van de zescilinder lijnmotor is de uiterst soepele loop.

Korte schakeltijden, hoge efficiëntie: AMG SPEEDSHIFT negentraps automatische transmissie

De AMG SPEEDSHIFT negentraps automatische transmissie is speciaal afgestemd op het karakter van de performancemodellen. De software maakt extreem korte schakeltijden en snel meervoudig terugschakelen mogelijk, terwijl de tussengasfunctie voor een emotionele schakelervaring zorgt. In de E 63 vervangt een natte, meerplaats wegrijkoppeling de koppelomvormer die wordt toegepast in de E 53. Dit bespaart gewicht en optimaliseert de reactie, vooral bij het accelereren of bij het loslaten van het gaspedaal.

Tot de highlights van de transmissie behoren:

  • aanpassing van de schakelkarakteristieken aan het geselecteerde AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma.
  • in de handmatige modus ‘M’ reageert de transmissie direct op handmatige schakelcommando’s van de bestuurder – de aandrijflijn reageert precies en voert de commando’s vrijwel onmiddellijk uit.
  • de tijdelijke ‘M’-modus maakt een onmiddellijke omschakeling naar de handmatige ‘M’-modus mogelijk door simpelweg de schakelpaddles te gebruiken.
  • automatische tussengasfunctie bij het terugschakelen: dit effect is automatisch actief in de rijprogramma’s ‘Sport’, ‘Sport+’ en ‘RACE’ (standaard bij het S-model).
  • het ECO start-stopsysteem is automatisch actief in het rijprogramma ‘Comfort’.
  • de ‘zeil’functie kan worden geactiveerd in het rijprogramma ‘Individual’.

Speciaal ontwikkeld onderstel voor optimale langs- en dwarsdynamiek met verbeterd comfort

De dynamiek en de zeer hoge bochtsnelheden van de nieuwe modellen zijn ook te danken aan het AMG RIDE CONTROL+-onderstel met volledig ondersteunende meerkamer-luchtvering en adaptief verstelbare demping ADS+, die voor een uitzonderlijk hoge camberstabiliteit, rijdynamiek en stuurprecisie zorgt. Met de actuele modelvernieuwing zijn de comfortkenmerken van het onderstel dankzij de nieuwe afstelling en de herziene elastokinematica merkbaar verbeterd, zonder concessies te doen aan de merktypische Driving Performance. Het uitgebreide pakket aan maatregelen omvat onder meer nieuwe bussen voor de vooras met een nieuwe materiaalsamenstelling en een asymmetrisch draaipunt, de nieuwe afstelling van de dynamische motorsteunen in de E 63 S, de nieuwe subframe-drager voor de vering op de achteras en de aangepaste demperhydraulica.

De vooras met vier draagarmen maakt gebruik van gesmede aluminium onderdelen met wishbones, veerpoten en veerstangen. Onafhankelijke wielcontrole en wielophangingselementen maken een hoge dwarsacceleratie mogelijk met een minimaal torque steer – ook een comfortkenmerk. De achteras is eveneens onafhankelijk en voorzien van een speciale afstelling. Het onderstel koppelt zo het typische comfort van een Mercedes-Benz E-Klasse aan de hoge precisie en rijdynamiek van Mercedes-AMG.

Dankzij een speciale veer-/demperopstelling en de adaptief verstelbare demping combineert het nieuwe driekamer-luchtveringssysteem een voorbeeldige rijdynamiek met een hoog afrolcomfort. De stijfheid van de luchtvering kan door het in- of uitschakelen van afzonderlijke luchtkamers over een groot bereik worden ingesteld, waardoor het comfort en de rijeigenschappen merkbaar verbeteren. Er zijn drie niveaus van veertuning, afhankelijk van het gekozen rijprogramma en de rijsituatie. De vering wordt automatisch straffer afgesteld in geval van plotselinge veranderingen qua belasting, in snelle bochten, bij stevig accelereren of bij hard remmen, waardoor rollen en duwen effectief worden verminderd voor een optimale stabiliteit.

De adaptief verstelbare demping kan in drie stappen worden ingesteld – ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport+’ – voor ontspannen langeafstandscomfort of maximale sportiviteit. De rebound- en compressieniveaus worden onafhankelijk van elkaar ingesteld en de vrij programmeerbare modi maken een grote spreiding mogelijk tussen de minimale en maximale dempingskracht. Het verschil tussen een comfortabel en een sportief afgesteld onderstel is nog verfijnder en ook duidelijk voelbaar.

Volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met driftmodus

Alle varianten zijn standaard voorzien van de vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+. Dit intelligente systeem combineert de voordelen van verschillende aandrijfconcepten: de koppelverdeling op de voor- en achteras, die voor het eerst volledig variabel is, zorgt voor optimale tractie op elke ondergrond. De bestuurder kan vertrouwen op een hoge rijveiligheid. Een elektromechanisch gestuurde koppeling verbindt de permanent aangedreven achteras variabel met de vooras. De best mogelijke koppelverdeling wordt continu berekend. Het performancemodel kan dus op volledig variabele wijze worden aangedreven, van een op maximale tractie gerichte vierwielaandrijving tot volledig achterwielaangedreven. Naast de tractie en de dwarsdynamiek verbetert de vierwielaandrijving ook de langsdynamiek voor een nog krachtigere acceleratie.

Dankzij de volledig variabele koppelverdeling is het nog steeds mogelijk om te driften. De standaard in de E 63 S geïntegreerde driftmodus is hiervoor ideaal. Deze kan in het rijprogramma ‘RACE’ met de schakelpaddles worden geactiveerd, mits ESP® gedeactiveerd is en de transmissie zich in de handmatige modus bevindt. Als de driftmodus geactiveerd is, wordt de E 63 S 4MATIC+ een puur achterwielaangedreven auto. De driftmodus blijft ingeschakeld tot de bestuurder deze weer deactiveert.

Sperdifferentieel op de achteras: optimale tractie

Voor een betere tractie en rijdynamiek zijn de performancemodellen uitgerust met een elektronisch geregeld sperdifferentieel op de achteras. Dit vermindert de slip van het binnenste wiel in de bochten, zonder remingrepen. De bestuurder kan sneller en krachtiger uit de bochten accelereren. De auto blijft stabieler bij het remmen vanaf hoge snelheden, het sperdifferentieel verbetert de tractie bij het wegrijden. Het grootste voordeel van het elektronische sperdifferentieel op de achteras is de nog gevoeligere en pro-actievere regeling, met hogere drempels. Het rijden in het grensbereik wordt vergemakkelijkt. Het drietraps ESP® met de instellingen ‘ESP ON’, ‘ESP SPORT Handling Mode’ en ‘ESP OFF’ werkt nauw samen met het sperdifferentieel op de achteras en de vierwielaandrijving en is optimaal afgestemd op de hoge dynamiek.

Direct en met duidelijke feedback: de AMG-parameterstuurbekrachtiging

De elektromechanische parameterstuurbekrachtiging heeft een variabele verhouding en overtuigt met zijn precieze, authentieke terugkoppeling. De stuurbekrachtiging wordt bij hoge snelheden gereduceerd en bij lagere snelheden continu verhoogd. Dit betekent dat bij lage snelheden relatief weinig stuurkracht nodig is, terwijl bij hoge snelheden een optimale controle over de auto mogelijk is. De stuurassistentie is afhankelijk van de AMG DYNAMICS-niveaus. Een comfortabele besturing is ingesteld in ‘Basic’. In ‘Advanced’ en ‘Pro/Master’ krijgt de bestuurder dankzij een sportievere stuurafstelling stapsgewijs meer feedback over de rijstatus.

Individuele rijervaring: AMG DYNAMIC SELECT en AMG DYNAMICS

Aan de hand van de zes DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Slippery’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’, ‘Individual’ en ‘RACE’ (standaard bij het S-model) kunnen de rijeigenschappen van de nieuwe modellen met één vingerbeweging worden aangepast. De mogelijkheden lopen daarbij uiteen van efficiënt en comfortabel tot zeer sportief. Er worden belangrijke parameters aangepast, zoals de reacties van de motor, de transmissie, het onderstel en de besturing. Los van de DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s kan de bestuurder direct naar de handmatige modus overschakelen, door de stuurschakelpaddles te gebruiken. Ook de verschillende set-ups van het onderstel kunnen afzonderlijk worden geselecteerd.

De rijdynamiekregeling AMG DYNAMICS is geïntegreerd in de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s. In de programma’s ‘Basic’, ‘Advanced’, ‘Pro’ en ‘Master’ (standaard bij het S-model) worden onder meer de reacties van het ESP® (elektronisch stabiliteitsprogramma) en de vierwielaandrijving beïnvloed. Aan de hand van de rijstijl van de bestuurder en de verzamelde data van sensoren brengt het intelligente regelsysteem het gewenste voertuiggedrag tot stand. Hierbij lopen de mogelijkheden uiteen van zeer stabiel tot zeer dynamisch, voor een rijervaring die meer op comfort is gericht of op maximale sportiviteit. Via de AMG-stuurwieltoetsen kunnen de AMG DYNAMICS-functies ook individueel worden geselecteerd.

De voor het rijden relevante parameters, zoals de reactie van de motor en het onderstel, de regeling van de vierwielaandrijving en de controledrempels van het ESP®, worden al naargelang het rijprogramma intelligent aangepast. Het spectrum reikt van veiligheidsgericht tot zeer dynamisch. De in het rijprogramma ‘RACE’ opgeslagen ‘Master’-modus zorgt voor optimale wendbaarheid en laat het grote rijdynamische potentieel optimaal tot zijn recht komen – bijvoorbeeld met een hogere giersnelheid en een snellere reactie van het gaspedaal, de transmissie, de elektronisch gestuurde sperdifferentieel op de achteras of de remkrachtverdeling van de vierwielaandrijving.

Goed doseerbaar en fadingbestendig: het high-performance AMG-remsysteem

Het high-performance composietremsysteem is betrouwbaar, snel en fadingbestendig, zelfs bij hoge belastingen. De E 63 beschikt over 360 x 36 mm inwendig geventileerde en geperforeerde composietremschijven met vaste zes zuiger-remklauwen aan de voorzijde en 360 x 26 mm remschijven met zwevende remklauwen met één zuiger op de achteras. Het S-model beschikt over nog grotere 390 x 36 mm composietremschijven op de vooras. Daarnaast is er als optie een high-performance keramisch AMG-remsysteem beschikbaar, met 402 x 39 mm remschijven op de vooras en 360 x 32 mm op de achteras.

Ook bij de E 53 is het high-performance remsysteem afgestemd op het vermogen en de prestaties: de vooras is voorzien van 370 x 36 mm geperforeerde en inwendig geventileerde remschijven met vaste remklauwen met vier zuigers en opschrift ‘AMG’; de achteras is voorzien van 360 x 26 mm inwendig geventileerde remschijven met zwevende remklauwen met één zuiger.

Het nieuwe AMG DYNAMIC PLUS-pakket is optioneel leverbaar voor de E 53 en de E 63. Dit biedt zowel een merkbare als een zichtbare verbetering op het gebied van sportiviteit. Geselecteerde high-performance componenten versterken op effectieve wijze het dynamische karakter. Het resultaat is een rijervaring die doet denken aan de autosport. Het pakket omvat het high-performance composietremsysteem van het S-model met rode remklauwen en zwart opschrift ‘AMG’, het AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma ‘RACE’ met driftmodus en het AMG Performance-stuurwiel in nappaleder, microvezel DINAMICA of nappaleder/microvezel DINAMICA, in alle gevallen met AMG-stuurwieltoetsen.

Bijzondere AMG E-Klasse modellen: mijlpalen in de ontwikkeling

In 1986 kwam de legendarische Mercedes-Benz 300 E als 5.6 AMG op de markt, die een hele reeks fameuze AMG E-Klasse modellen zou voortbrengen. Dankzij de 5,6 liter V8-motor, een vermogen van 265 kW (360 pk) en een reeks aerodynamische verfijningen bereikte de vierdeurs Limousine een magische topsnelheid van 303 km/h. Amerikaanse fans noemden dit krachtige AMG-model ‘The Hammer’, niet in de laatste plaats vanwege het indrukwekkende koppel van 510 Nm. Voor het eerst werden de prestaties van een volbloed supersportwagen gecombineerd met het praktische gebruiksgemak dat kenmerkend is voor de modellen van Mercedes-Benz. ‘The Hammer’ was met name een opvallende verschijning in de brede uitvoering, de AMG 300 CE 6.0 Coupé. Met een verder toegenomen cilinderinhoud van 6,0 liter, vierkleppentechniek, een vermogen van 283 kW (385 pk) en een koppel van 566 Nm verlegde de Coupé de grenzen qua rijdynamiek nog verder.

In 1995 werd een bijzonder sportieve versie van de E-Klasse aan het modellengamma toegevoegd. De E 50 AMG beschikte over een 255 kW (347 pk) 5,0 liter V8-motor die door AMG was ontwikkeld op basis van de beproefde 4,2 liter motor alsmede een omvangrijke sportuitrusting inclusief sportonderstel, lichtmetalen velgen met brede banden en AMG-styling. De E 50 AMG, die werd gezien als een waardige opvolger van de E 500 uit de 124-serie, was uitsluitend leverbaar met de nieuwe, elektronisch gestuurde vijftraps automaat.

Met de E 55 AMG Estate presenteerde AMG in 2003 de krachtigste Estate ooit. De 5,5 liter V8-compressormotor uit de SL leverde in dit model een vermogen van 350 kW (476 pk) en een koppel van 700 Nm. De prestaties waren vergelijkbaar met die van een sportwagen: de sprint van 0 naar 200 km/h duurde slechts 16,3 seconden. Een bagageruimtevolume tot 1.950 liter, een variabel interieur en de AMG SPEEDSHIFT vijftraps automaat met de drie rijprogramma’s C (Comfort), S (Sport) en M (handmatig) versterkten het dageljks gebruiksgemak en maakten van de sportieve Estate een multitalent.

In 2006 kwam de E 63 AMG op de markt, met een nieuwe V8-zuigmotor die een vermogen van 378 kW (514 pk) en een maximumkoppel van 630 Nm genereerde. Daarmee was de E 63 AMG destijds de krachtigste E-Klasse ooit. Zijn door AMG ontwikkelde 6,3 liter V8 was de enige motor ter wereld die een hoog toerental combineerde met een grote cilinderinhoud – het resultaat was ongeveer 20 procent meer koppel dan bij vergelijkbare zuigmotoren in deze vermogensklasse. Zo kon de E 63 AMG Limousine in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/h accelereren; zijn topsnelheid werd elektronisch begrensd op 250 km/h.

De volgende generatie debuteerde aanvankelijk met dezelfde motor, maar werd in 2011 voorzien van de nieuwe 5,5 liter AMG-V8-biturbomotor. Voor het eerst was dit model beschikbaar in twee versies, met vermogens van 386 kW (525 pk) tot 410 kW (557 pk). Het achtcilinder krachtpakket bevatte een combinatie van innovatieve hightech componenten: naast de straalgeleide directe benzine-inspuiting met piëzo-injectoren beschikte de motor over een volledig aluminium carter, vier kleppen per cilinder met nokkenasverstelling, lucht/water-laadluchtkoeling, dynamomanagement en het start-stopsysteem. Beide varianten van de E 63 AMG kenmerkten zich door buitengewone prestaties: de 100 km/h kon worden bereikt in respectievelijk 4,3 en 4,2 seconden (Estate: 4,4 en 4,3 seconden).

In 2016 maakte Mercedes-AMG van de Limousine de krachtigste E-Klasse aller tijden en creëerde met innovatieve technologieën nieuwe maatstaven in dit marktsegment. De nieuwe 4,0 liter V8-biturbomotor leverde een onovertroffen acceleratie en een vermogen tot 450 kW (612 pk). Hiermee was het de krachtigste motor die ooit in een E-Klasse was gemonteerd. Tegelijkertijd was het model nog efficiënter, dankzij een standaard ingebouwde cilinderuitschakeling. Met een acceleratie van 3,4 seconden van 0 naar 100 km/h behaalde het nieuwe performancemodel ook een nieuw record in zijn segment. De AMG SPEEDSHIFT MCT (Multi Clutch Technology) negentraps automaat was voor het eerst gecombineerd met een natte wegrijkoppeling. Hierdoor konden betere reactietijden worden bereikt. Een andere highlight was de volledig nieuwe vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ die de voordelen van verschillende aandrijfconcepten combineerde. De koppelverdeling over de voor- en achteras, die voor het eerst volledig variabel was, zorgde voor een optimale tractie op alle soorten wegdek, binnen de fysieke grenzen.

Overzicht technische gegevens

 

Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ Limousine

Mercedes-AMG E 53 4MATIC+

Estate

Motor

3,0 liter zescilinder lijnmotor met uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor

3,0 liter zescilinder lijnmotor met uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor

Cilinderinhoud

2.999 cm3

2.999 cm3

Max. vermogen

320 kW (435 pk) bij 6.100 t/min

320 kW (435 pk) bij 6.100 t/min

Extra vermogen met EQ Boost

16 kW (22 pk)

16 kW (22 pk)

Max. koppel

520 Nm bij 1.800–5.800 t/min

520 Nm bij 1.800–5.800 t/min

Extra koppel met EQ Boost

250 Nm

250 Nm

Aandrijving

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Transmissie

AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

Brandstofverbruik gecomb.

8,8-8,5 l/100 km*

9,0-8,7 l/100 km*

CO2-emissie gecomb.

200-194 g/km

207-200 g/km

Acceleratie 0-100 km/h

4,5 sec.

4,6 sec.

Topsnelheid

250 km/h**

250 km/h**

* De vermelde waarden zijn vastgelegd volgens de voorgeschreven meetmethode. Het gaat om de NEDC-CO2-waarden in overeenstemming met Art. 2 Nr. 1 van de Durchführungsverordnung (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend aan de hand van deze waarden.

** Elektronisch begrensd. Met AMG Driver’s Package 270 km/h.

 

Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ Coupé

Mercedes-AMG E 53 4MATIC+

Cabriolet

Motor

3,0 liter zescilinder lijnmotor met uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor

3,0 liter zescilinder lijnmotor met uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor

Cilinderinhoud

2.999 cm3

2.999 cm3

Max. vermogen

320 kW (435 pk) bij 6.100 t/min

320 kW (435 pk) bij 6.100 t/min

Extra vermogen met EQ Boost

16 kW (22 pk)

16 kW (22 pk)

Max. koppel

520 Nm bij 1.800–5.800 t/min

520 Nm bij 1.800–5.800 t/min

Extra koppel met EQ Boost

250 Nm

250 Nm

Aandrijving

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Transmissie

AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

Brandstofverbruik gecomb.

8,9-8,6 l/100 km*

9,2-8,8 l/100 km*

CO2-emissie gecomb.

204-198 g/km

210-201 g/km

Acceleratie 0-100 km/h

4,4 sec.

4,6 sec.

Topsnelheid

250 km/h**

250 km/h**

* De vermelde waarden zijn vastgelegd volgens de voorgeschreven meetmethode. Het gaat om de NEDC-CO2-waarden in overeenstemming met Art. 2 Nr. 1 van de Durchführungsverordnung (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend aan de hand van deze waarden.

** Elektronisch begrensd. Met AMG Driver’s Package 270 km/h.

 

E 63 4MATIC+ Limousine

E 63 S 4MATIC+ Limousine

Motor

4,0 liter V8-biturbomotor met directe inspuiting

4,0 liter V8-biturbomotor met directe inspuiting

Cilinderinhoud

3.982 cm3

3.982 cm3

Max. vermogen

420 kW (571 pk) bij 5.750-6.500 t/min

450 kW (612 pk) bij 5.750-6.500 t/min

Max. koppel

750 Nm bij 2.250-5.000 tpm

850 Nm bij 2.500-4.500 tpm

Aandrijving

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling en driftmodus

Transmissie

AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (met natte wegrijkoppeling)

AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (met natte wegrijkoppeling)

Brandstofverbruik gecomb.

11,6 l/100 km*

11,6 l/100 km*

CO2-emissie gecomb.

265 g/km

267 g/km

Acceleratie 0-100 km/h

3,5 sec.

3,4 sec.

Topsnelheid

250 km/h**

300 km/h***

* De vermelde waarden zijn vastgelegd volgens de voorgeschreven meetmethode. Het gaat om de NEDC-CO2-waarden in overeenstemming met Art. 2 Nr. 1 van de Durchführungsverordnung (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend aan de hand van deze waarden.

** Elektronisch begrensd. Met AMG Driver’s Package 300 km/h.

*** Elektronisch begrensd.

 

E 63 4MATIC+ Estate

E 63 S 4MATIC+ Estate

Motor

4,0 liter V8-biturbomotor met directe inspuiting

4,0 liter V8-biturbomotor met directe inspuiting

Cilinderinhoud

3.982 cm3

3.982 cm3

Max. vermogen

420 kW (571 pk) bij 5.750-6.500 t/min

450 kW (612 pk) bij 5.750-6.500 t/min

Max. koppel

750 Nm bij 2.250-5.000 tpm

850 Nm bij 2.500-4.500 tpm

Aandrijving

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling en driftmodus

Transmissie

AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (met natte wegrijkoppeling)

AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (met natte wegrijkoppeling)

Brandstofverbruik gecomb.

11,8 l/100 km*

11,9 l/100 km*

CO2-emissie gecomb.

270 g/km

273-271 g/km

Acceleratie 0-100 km/h

3,6 sec.

3,5 sec.

Topsnelheid

250 km/h**

290 km/h***

* De vermelde waarden zijn vastgelegd volgens de voorgeschreven meetmethode. Het gaat om de NEDC-CO2-waarden in overeenstemming met Art. 2 Nr. 1 van de Durchführungsverordnung (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend aan de hand van deze waarden.

** Elektronisch begrensd. Met AMG Driver’s Package 290 km/h.

*** Elektronisch begrensd

[1] De vermelde waarden zijn vastgelegd volgens de voorgeschreven meetmethode. Het gaat om de NEDC-CO2-waarden in overeenstemming met Art. 2 Nr. 1 van de Durchführungsverordnung (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend aan de hand van deze waarden.