22
september
2022
|
15:24
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE: het begin van een nieuw tijdperk

Samenvatting

·       Performance-hybrid met technologie uit de Formule 1™

·       2,0 liter motor voorin en elektromotor op de achteras voor 500 kW (680 pk) systeemvermogen

·       ‘s Werelds krachtigste viercilindermotor met een vermogen van 176 kW (238 pk) per liter

·       Volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ en actieve achterasbesturing

De nieuwe Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE (gewogen brandstofverbruik gecombineerd: 6,9 l/100 km; gewogen CO2-emissie gecombineerd: 156 g/km; gewogen energieverbruik gecombineerd: 11,7 kWh/100 km)1 is een game changer in de 55-jarige geschiedenis van AMG. De nieuwste AMG van dit moment bevat state-of-the-art technologie uit de autosport, die gebaseerd is op de knowhow uit de Formule 1™. Hij heeft de krachtigste in serie geproduceerde viercilinder ter wereld. Een elektromotor met twee versnellingen op de achteras ondersteunt de 2,0 liter turbomotor die in de lengterichting voorin is geïnstalleerd. De vermogensafgifte en koppelopbouw gebeuren zeer direct en zonder vertraging: net als in de Formule 1™ elimineert de elektrische ondersteuning van de uitlaatgasturbo het turbogat van de verbrandingsmotor, terwijl tegelijkertijd de elektrische aandrijving veel kracht biedt vanuit stilstand. De elektrische aandrijflijn en de high-performance 400V accu zijn AMG-exclusieve, interne ontwikkelingen. Ze onderstrepen de hoogwaardige engineeringcompetentie van de ontwikkelaars in Affalterbach. Net als in de Formule 1 is de accu speciaal ontworpen voor snelle vermogensafgifte en -opname. Het gecombineerde systeemvermogen van ​​500 kW (680 pk) en het gecombineerde maximale systeemkoppel van 1020 Nm zijn de hoogste waarden ooit voor de C-Klasse.

Een andere highlight van de nieuwe modelserie, die tegelijkertijd als Limousine en Estate wordt geïntroduceerd, is de voor het eerst voor een C 63 beschikbare volledige variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+. Dit systeem optimaliseert de overbrenging van het aandrijfvermogen op de weg en bevat een driftmodus voor nog meer rijplezier. Daarbij komt nog de standaard actieve achterasbesturing, een ander uniek kenmerk in dit segment.

“Met de C 63 S E PERFORMANCE openen we een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van ons merk. Zelfs 55 jaar na onze oprichting blijven we bij AMG de durf en de wil tonen om creatief te zijn, om iets speciaals te creëren. De nieuwe C 63 is een echte game changer. Zijn revolutionaire concept is een geheel nieuwe benadering van het segment, dat tot nu toe vooral werd gekenmerkt door de belofte van puur en alleen prestaties. Met een maximaal systeemvermogen van 680 pk lossen we die belofte inderdaad in. Maar het intelligente P3-hybride concept biedt veel meer. Ik ben ervan overtuigd dat met deze technologie, waarin veel knowhow uit de Formule 1™ is verwerkt, we ook een nieuwe groep klanten gaan aanspreken”, aldus Philipp Schiemer, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH.

 “Met zijn performance-hybride aandrijving en elektrisch ondersteunde uitlaatturbo is de nieuwe C 63 S E PERFORMANCE een technologisch meesterwerk met een nieuwe aanpak. De geëlektrificeerde aandrijflijn biedt een geheel nieuwe rijervaring. De onmiddellijke reactie van de elektrische aandrijving op de achteras, de snelle koppelopbouw, de snelle vermogensafgifte en -opname van onze accu zijn zeer speciale kenmerken. Met de standaard achterasbesturing en de volledig variabele vierwielaandrijving met driftmodus illustreert de nieuwe C 63 wederom het hoge niveau van technische expertise waarover AMG beschikt”, aldus Jochen Hermann, technisch directeur van Mercedes-AMG GmbH.

Net als in de Formule 1 is de accu speciaal ontworpen voor snelle vermogensafgifte en -opname. De elektrische actieradius van 13 km maakt een praktische actieradius mogelijk, bijvoorbeeld in de stad of in woonwijken.

Expressief design met opvallende voorskirt

Form follows function: het design van de nieuwe C 63 S verschilt van dat van de Mercedes-Benz C-Klasse door zijn extra gespierde proporties. De Limousine en Estate hebben allebei een ingrijpend gewijzigde AMG-carrosserie. De voorkant is 50 mm langer en de voorspatschermen zijn breder. Al met al wijken de totale buitenafmetingen aanzienlijk af van die van de Mercedes-Benz C-Klasse. Zowel de Limousine als de Estate zijn 83 mm langer. Door de grotere spoorbreedte op de vooras is de C 63 S aan de voorkant 76 mm breder. En de wielbasis is met 10 mm gegroeid. Al met al oogt de nieuwe C 63 S krachtig en langgerekt.

Een nieuw onderscheidend kenmerk, exclusief voor de C 63 S, is de smalle luchtuitlaat in het midden van de motorkap die elegant overgaat in de twee powerdomes. Een klein maar bijzonder fijn detail: voor het eerst op een Mercedes-AMG-productiemodel vervangt een ronde badge met zwart AMG-logo de Mercedes-ster met lauwerkrans op de motorkap. Typische elementen AMG-elementen zijn nog steeds de grille met verticale lamellen en de AMG-voorskirt met jetwing. Flics, grote luchtinlaten en air curtains sturen de luchtstroom gericht naar de verschillende functies. Twee elektronisch geregelde AIR PANELS (achter de grille en in de voorskirt) zorgen ervoor dat de lucht naar behoefte kan worden geregeld.

Bijpassende dorpelverbreders, een achterskirt met grote diffusor en twee trapeziumvormige, aan de buitenzijde geribbelde dubbele uitlaatsierstukken ronden het design af. Exclusieve details aan de achterzijde zijn de speciale spoilerrand op het kofferdeksel (dakspoiler op de Estate), de plug-in laadklep en de typeaanduiding tegen een rode achtergrond. Het ‘E PERFORMANCE’-embleem op de voorspatschermen duidt op de hybride aandrijving. De C 63 S heeft standaard op 19 inch lichtmetalen AMG-velgen en achter bredere banden dan voor. Optioneel zijn velg-/bandcombinaties in 20 inch leverbaar, eveneens met achter bredere banden dan voor, waaronder een nieuwe gesmede velg.

Er zijn ook tal van lakken en uitrustingsdetails beschikbaar voor verdere individualisering. De C 63 S is exclusief leverbaar met de AMG-lak grafietgrijs magno. Het exterieurdesign kan verder worden geaccentueerd met de AMG-carbonpakketten exterieur I en II, het AMG-nightpakketI en II of het AMG-aerodynamicapakket.

Stijlvol interieur, nieuwe generatie AMG Performance-stoel

In het interieur dragen AMG-sportstoelen met speciale bekleding en opvallende siernaden bij aan de verfijnde indruk. Ook voor het interieur zijn er veel individuele keuzemogelijkheden. Exclusieve kleuren en verschillende nappalederen bekledingen met AMG-reliëflogo in de hoofdsteunen van de voorstoelen benadrukken zowel de sportieve als luxueuze kant van de C 63 S.

De volledig opnieuw ontworpen AMG Performance-stoel van de tweede generatie is als optie leverbaar. Bijzonder aan deze stoel zijn de zijwangen met gewichtsbesparende openingen die ook voor een betere ventilatie zorgen. Als er voor nappaleren bekleding is gekozen, zijn deze bovendien in een contrastkleur. De vorm van de rugleuning loopt taps toe naar beneden. Het AMG-logo bevindt zich nu tussen de matverchroomde openingen onder de geïntegreerde hoofdsteun.

MBUX multimediasysteem met hybride-specifieke weergaven

Het MBUX infotainmentsysteem omvat verschillende AMG- en hybride-specifieke weergaven en functies, waaronder weergaven in het combi-instrument, op het staande centrale multimediadisplay in de middenconsole en in het optionele head-up display.

Het design van het combi-instrument kan worden gepersonaliseerd met verschillende weergavestijlen en individueel selecteerbare hoofdweergaven. De AMG-specifieke weergavestijl ‘Supersport’ biedt de mogelijkheid om via een verticale menustructuur verschillende content weer te geven. Daartoe behoren een menu met hybride-specifieke temperaturen of een setup-menu dat de instellingen voor het onderstel of de transmissie weergeeft. In de weergavestijl ‘Supersport’ kunnen ook een navigatiekaart of verbruiksgegevens worden getoond.

Ook het head-up display biedt AMG-specifieke weergavestijlen zoals ‘Race’ en ‘Supersport’. Deze zijn toegankelijk via het hoofdmenu in het combi-instrument. De hoogwaardige graphics op het multimediadisplay worden ook op AMG-specifieke wijze gevisualiseerd, zoals de vermogensstroom van het gehele aandrijfsysteem, het motortoerental, het vermogen, het koppel en de temperatuur van de elektromotor en de accu.

Daarbij komt nog de sneltoets voor de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s. AMG TRACK PACE, de optionele datalogger voor gebruik op het circuit, is eveneens geïntegreerd. De software registreert tien keer per seconde meer dan 80 voertuigspecifieke gegevens zoals snelheid, acceleratie, stuurhoek en rempedaalbediening tijdens het rijden over een racebaan. Het systeem geeft ook ronde- en sectortijden weer.

AMG Performance-stuurwiel in dubbelspaaks design

Ook het standaard AMG Performance-stuurwiel met zijn markante dubbelspaaks design en geïntegreerde bedieningspanelen biedt een tastbare en zichtbare meerwaarde. De ronde AMG-stuurwieltoetsen overtuigen met haarscherpe displays en intuïtieve draai-en-druk-bedieningslogica. Hierdoor kunnen belangrijke rijfuncties en alle rijprogramma’s worden bediend zonder dat de bestuurder de handen van het stuur hoeft te halen. Nieuw is de mogelijkheid om de regeneratieniveaus van de hybride aandrijving te selecteren via de stuurwieltoetsen.

AMG-specifieke E PERFORMANCE hybride aandrijving met verbrandingsmotor voor en elektromotor achter

De nieuwe Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE combineert een 2,0 liter viercilinder turbomotor met een permanent bekrachtigde synchrone elektromotor, een in Affalterbach ontwikkelde high-performance accu en de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+. Het systeemvermogen van 500 kW (680 pk) en het maximale systeemkoppel van 1020 Nm zorgen voor indrukwekkende prestaties: zowel de Limousine als de Estate accelereren in 3,4 seconden van 0 naar 100 km/h. De acceleratie houdt pas op bij de elektronisch begrensde 280 km/h (Estate 270 km/h, in beide gevallen met het optionele AMG Driver’s Package).

De elektromotor van 150 kW (204 pk) bevindt zich op de achteras, waar hij samen met een elektrisch geschakelde tweetraps transmissie en het elektronisch geregelde sperdifferentieel op de achteras is geïntegreerd in een compacte elektrische aandrijfeenheid (Electric Drive Unit EDU). Experts spreken bij deze lay-out van een P3-hybrid. De lichtgewicht high-performance accu bevindt zich eveneens aan de achterzijde boven de achteras. Dit compacte ontwerp heeft tal van voordelen:

·       De elektromotor werkt direct op de achteras en kan daardoor zijn vermogen directer omzetten in aandrijving - voor een extra boost bij wegrijden, accelereren of inhalen.

·       Door het ontwerp van de elektromotor kan het vermogen meteen op volle toeren worden ingezet, wat een bijzonder dynamische start mogelijk maakt.

·       De bestuurder ervaart onmiddellijk een merkbare prestatieverbetering dankzij het geïntegreerde, elektronisch geregelde sperdifferentieel op de achteras: de hybrid accelereert uiterst dynamisch uit bochten.

·       Als er slip optreedt bij de achteras, wordt het aandrijfvermogen van de elektromotor overgebracht naar de voorwielen voor meer tractie. De mechanische verbinding van de volledig variabele vierwielaandrijving maakt dit mogelijk door middel van een cardanas en de aandrijfassen van de voorwielen.

·       De positionering op de achteras verbetert de gewichts- en aslastverdeling en vormt zo de basis voor de overtuigende handling.

·       Het AMG-concept biedt een zeer hoge recuperatie-efficiëntie, aangezien het systeem slechts minimale mechanische en hydraulische verliezen van de motor en transmissie toelaat.

·       De geautomatiseerde tweetraps transmissie op de achteras zorgt met zijn speciaal gekalibreerde overbrengingsverhouding voor de spreiding van een hoog wielkoppel voor een dynamische start tot een veilig continuvermogen bij hogere snelheden. Een elektrische aandrijving schakelt de tweede versnelling in bij uiterlijk circa 140 km/h, wat overeenkomt met het maximale toerental van de elektromotor van circa 13.500 t/min.

·       Door de prestatieverbetering vanwege de extra elektromotor was het ontwikkelingsteam ook in staat om parallel de efficiëntie van het totale voertuig te verbeteren – en de emissies en het verbruik te reduceren.

Geïnspireerd door de Formule 1, ontwikkeld in Affalterbach: de high-performance AMG-accu

Toen de elektrificatiestrategie werd bepaald, was het vanaf het begin duidelijk dat alle essentiële componenten in Affalterbach zouden worden ontwikkeld. Een daarvan is de high-performance AMG-accu (HPB). De ontwikkeling van de lithium-ion-accu is geïnspireerd door technologieën die zich al hebben bewezen in de Formule 1 hybride racewagens van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team. Tijdens de ontwikkeling was er een intensieve uitwisseling van vakkennis tussen de Formule 1-motorenwerkplaats High Performance Powertrains (HPP) in Brixworth en Mercedes-AMG in Affalterbach. De high-performance AMG-accu combineert een hoog vermogen, dat frequent achter elkaar kan worden opgeroepen, met een laag gewicht om de algehele voertuigprestaties te verhogen. Daarbij komen nog de snelle energieopname en de hoge vermogensdichtheid. Dit betekent dat bestuurders bijvoorbeeld tijdens een stevige rit in heuvelachtig terrein direct het volledige vermogenspotentieel tot hun beschikking hebben bij bergopwaarts rijden, terwijl de recuperatie sterk is bij bergafwaarts rijden.

70 kW continuvermogen en 150 kW piekvermogen

De high-performance accu van de C 63 S E PERFORMANCE heeft een capaciteit van 6,1 kWh, een continuvermogen van 70 kW en een piekvermogen van 150 kW gedurende 10 seconden. Het lage gewicht van slechts 89 kg maakt de zeer hoge vermogensdichtheid van 1,7 kW/kg mogelijk. Ter vergelijking: conventionele accu’s zonder directe koeling van de cellen halen ongeveer de helft van deze waarde. Laden gaat via de 3,7 kW boordlader, aan een laadstation, wallbox of gewoon stopcontact. De accu is ontworpen voor snelle vermogensafgifte en -opname en niet voor de grootst mogelijke actieradius. Toch biedt de elektrische actieradius van 13 km de mogelijkheid om stil en emissievrij te rijden van een woonwijk naar de rand van de stad of naar de snelweg.

Innovatieboost: directe koeling van de accucellen

De basis voor de hoge prestaties van de 400V AMG-accu is de innovatieve directe koeling: voor het eerst stroomt een hightech koelvloeistof op basis van een elektrisch niet-geleidende vloeistof rond alle 560 cellen om ze afzonderlijk te koelen. Elke accu heeft een bepaalde temperatuur nodig voor een optimale vermogensafgifte. Als deze te koud of te heet wordt, verliest hij soms merkbaar vermogen of moet hij worden uitgeschakeld om schade te voorkomen als hij te heet wordt. Een constante temperatuur van de accu heeft daarom een ​​beslissende invloed op de prestaties, levensduur en veiligheid. Conventionele koelsystemen, die alleen met lucht of het hele accupakket indirect met water koelen, bereiken snel hun grenzen – vooral omdat de eisen door cellen met een steeds grotere energiedichtheid steeds hoger worden. Als het thermomanagement zijn niet optimaal werkt, bestaat het risico op voortijdige veroudering van de accu.

Voor de directe koeling moesten de AMG-specialisten nieuwe koelmodules ontwikkelen die slechts millimeters dun zijn. Van boven naar beneden circuleert door de hele accu ongeveer 14 liter koelvloeistof langs elke cel, met behulp van een speciaal ontwikkelde krachtige elektrische pomp. De vloeistof stroomt ook door een olie/water-warmtewisselaar die rechtstreeks op de accu is bevestigd. Deze geleidt de warmte naar een van de twee lagetemperatuurcircuits (LT-circuits) van het voertuig en vandaar naar de LT-koeler in het front, die de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Het systeem is ontworpen om een ​​gelijkmatige warmteverdeling in de accu te garanderen.

Het resultaat is dat de accu zich altijd binnen een consistent, optimaal bedrijfstemperatuurvenster van gemiddeld 45 °C bevindt, ongeacht hoe vaak deze wordt geladen of ontladen. Het kan goed zijn dat bij het rijden met hoge snelheden de gemiddelde temperatuur wordt overschreden. De beveiligingsmechanismen zijn daarom zo geconfigureerd dat het maximale vermogen uit de accu kan worden gehaald om vervolgens door directe koeling het temperatuurniveau weer te verlagen. Conventionele koelsystemen kunnen dit niet aan waardoor de accu zijn potentieel niet meer volledig kan benutten. Dat is niet het geval met de high-performance AMG-accu: ook tijdens snelle ronden in hybride modus op het circuit, waarbij frequent wordt geaccelereerd (accu ontladen) en afgeremd (accu laden), behoudt het energieopslagsysteem zijn hoge prestatievermogen.

Alleen effectieve directe koeling maakt het mogelijk om cellen met een zeer hoge vermogensdichtheid te gebruiken. Dankzij deze individuele oplossing is het accusysteem bijzonder licht en compact. Het lage gewicht is ook te danken aan het materiaalbesparende railconcept en de lichte maar sterke crashstructuur van de aluminium behuizing. Dit garandeert maximale veiligheid.

Bedrijfsstrategie: elektrisch vermogen altijd beschikbaar

De algemene bedrijfsstrategie is afgeleid van het hybride powerpack van de Mercedes-AMG Petronas Formule 1-racewagen. Net als in de koningsklasse van de autosport is de maximale aandrijving altijd beschikbaar wanneer de bestuurder daarom vraagt met een kickdown - bijvoorbeeld voor krachtig accelereren uit bochten of bij het inhalen. Door een hoog recuperatievermogen en een op de behoefte afgestemde herlading kan het elektrische vermogen altijd worden opgevraagd en frequent worden gereproduceerd. Het specifieke accuconcept maakt het optimale compromis mogelijk tussen maximale rijdynamiek en moderne efficiëntie. Alle componenten zijn perfect op elkaar afgestemd: de prestatiewinst kan dan ook direct worden ervaren.

Acht AMG-rijprogramma’s

De acht AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Electric’, ‘Comfort ‘, ‘Battery Hold’, ‘Sport ‘, ‘Sport+’, ‘RACE ‘, ‘Slippery ‘ en ‘Individual ‘ zijn exact afgestemd op de nieuwe aandrijftechniek en bieden zo een breed scala aan rijervaringen – van efficiënt tot dynamisch. De rijprogramma’s passen belangrijke parameters aan, zoals de respons van de aandrijving en de transmissie, de stuureigenschappen, de demping van het onderstel of de sound. Ook het boostvermogen van de elektromotor is afhankelijk van het geselecteerde rijprogramma. Het kan worden geselecteerd via het display in de middenconsole of de AMG-stuurwieltoetsen. Eén ding is echter in alle programma’s hetzelfde: het piekvermogen van de elektromotor met een boost van 150 kW kan op elk moment worden opgeroepen via de kickdownfunctie. Het haptische gaspedaal zorgt voor een voelbaar drukpunt dat de voet van de bestuurder moet overwinnen.

De performance-hybrid start normaliter geruisloos (‘Silent Mode’) in het rijprogramma ‘Comfort’ waarin de elektromotor automatisch wordt ingeschakeld. Het pictogram ‘Ready’ in het combi-instrument geeft aan dat het voertuig klaar is om te rijden. Via de voertuigluidsprekerse klinkt in deze modus een krachtige, AMG-specifieke start-up-sound als akoestische feedback die aangeeft dat het voertuig klaar is om te vertrekken. Een lichte druk op het gaspedaal is voldoende om de AMG performance-hybrid in beweging te brengen.

·       Rijprogramma ‘Electric’: de nadruk ligt hier op de elektrische rijervaring. Volledig elektrisch rijden is mogelijk vanuit stilstand tot 125 km/h, waarbij de verbrandingsmotor altijd is uitgeschakeld. Door de mechanische verbinding met de AMG Performance 4MATIC+-componenten is ook de vierwielaandrijving altijd beschikbaar: als de achterwielen plotseling te veel slippen, wordt het vermogen van de elektromotor via de cardanas en aandrijfassen ook naar de voorwielen overgebracht. Als de accu leeg is of de bestuurder om meer vermogen vraagt, schakelt het intelligente regelsysteem automatisch over naar het rijprogramma ‘Comfort’ en wordt de verbrandingsmotor gestart voor de aandrijving.

·       Rijprogramma ‘Comfort’: het wegrijden gebeurt in de meeste gevallen elektrisch. De verbrandingsmotor en elektromotor worden al naargelang de situatie ingeschakeld – met elektrische aandrijving bij lage snelheden, bijvoorbeeld in woonwijken of in de binnenstad, en hybride rijden met verbrandings- en elektromotor op provinciale wegen en op de snelweg. Het boostvermogen van de elektromotor bedraagt ​​maximaal circa 25 procent. Al met al is het resultaat een harmonieuze en verbruiksgeoptimaliseerde rijervaring, mede dankzij het vroege opschakelen van de AMG SPEEDSHIFT MCT-9G-transmissie. Het onderstel en de besturing zijn ingesteld met de nadruk op comfort. De stuurfocus ligt op energie-efficiëntie, zodat het brandstofverbruik en de emissies kunnen worden gereduceerd. De kenmerkende sportiviteit en dynamiek van AMG blijven behouden.

·       Rijprogramma ‘Battery Hold’: net als bij het rijprogramma ‘Comfort’ draaien de verbrandings- en elektromotor al naargelang de situatie met een maximale boost van circa 25 procent. Het grootste verschil is dat de bedrijfsstrategie de accustatus constant houdt. Als de accu bijvoorbeeld voor 75 procent is geladen, blijft de ‘Battery Hold’ ook in dit bereik. Het gebruik van de elektromotor wordt dan beperkt en geoptimaliseerd voor een laag energieverbruik, dat wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld recuperatie. Het voordeel voor bestuurders: ze kunnen zelf beslissen wanneer ze de acculading weer volledig willen gebruiken, simpelweg door het rijprogramma te wijzigen.

·       Rijprogramma ‘Sport’: starten met de verbrandings- en elektromotor en situationele interactie van de twee aandrijvingen. Meer boost van de elektromotor is mogelijk, tot circa 65 procent. Sportieve rijervaring door soepeler gasrespons, kortere schakeltijden en eerder terugschakelen. Dynamischere set-up voor onderstel en besturing.

·       Rijprogramma ‘Sport+’: starten met de verbrandings- en elektromotor en situationele interactie van de twee aandrijvingen. Nog hogere boostprestaties tot 80 procent. Extreem sportief karakter door nog dynamischere gasrespons en gerichte koppelingreep bij het opschakelen met cilinderuitschakeling voor optimale schakeltijden. Verhoogd stationair toerental voor sneller starten. Een nog dynamischere set-up voor onderstel, besturing en aandrijflijn.

·       Rijprogramma ‘RACE’: voor zeer dynamisch rijden op gesloten circuits. In dit rijprogramma zijn alle parameters geconfigureerd voor maximale prestaties. Te beginnen met de verbrandings- en elektromotor en situationele interactie van de twee aandrijvingen. Elektrisch boostvermogen van de elektromotor tot 80 procent. Sterk laden van de accu bij een laag energieverbruik voor maximale elektrische beschikbaarheid. Er kan bovendien een ‘‘ ‘Boost Mode’ worden opgeroepen via de linker stuurwieltoets. Het boostvermogen wordt dan beperkt tot maximaal 30 procent om energiereserves te sparen. Deze kunnen vervolgens specifiek op het circuit worden gebruikt voor spontane vermogensvraag via kickdown en 100 procent boostvermogen – bijvoorbeeld voor een acceleratiemanoeuvre of krachtig accelereren uit bochten.

·       Rijprogramma ‘Slippery’: geoptimaliseerd voor gladde wegen, met minder vermogen en een vlakke koppelkromme. Het volledig elektrisch rijden en de recuperatie-instelling zijn gedeactiveerd.

·       Rijprogramma ‘Individual’: individuele aanpassing van de aandrijving, transmissie, AMG DYNAMICS, onderstel, besturing en uitlaat.

Nieuwe geluidservaring onder alle rijomstandigheden: elektrisch, hybride en verbrandingsmotor

Bij volledig elektrisch rijden waarschuwt het wettelijk verplichte Acoustic Vehicle Alerting System de omgeving dat de performance-hybrid nadert. Een speciaal samengestelde, laagfrequente en snelheidsgemoduleerde AMG-sound klinkt via een luidspreker aan de voorzijde en een soundbar met twee luidsprekers aan de achterzijde. De klank is deels ook op een gedempt niveau in het interieur te horen, als akoestische feedback voor de passagiers. In Europa is het systeem actief tot 20 km/h, in de VS tot het equivalent van circa 30 km/h. Daarna wordt het elektrische aandrijfsignaal steeds zachter. Wie dat wil, kan het elektrische rijgeluid ook bij hogere snelheden ervaren. Dit is simpelweg te regelen door de sound te selecteren via de stuurwieltoets (te herkennen aan het frequentiegolfsymbool).

De AMG-ontwikkelaars hebben een geavanceerde geluidservaring gecreëerd. Het innovatieve systeem neemt via een druksensor in de uitlaat het werkelijke geluid van de verbrandingsmotor op, verrijkt het, en zendt het vervolgens uit in het interieur via het sound system. Hierdoor is het vanaf nu ook mogelijk voor de passagiers om de kenmerkende AMG-sound ook in het voertuig optimaal te horen. De geluidssignatuur wordt bovendien gemoduleerd via de externe luidsprekers. Dit alles binnen de wettelijke vereisten die gelden in de respectievelijke landen. De intensiteit is afhankelijk van het gekozen rijprogramma. Het kan echter ook individueel worden ingesteld via het display in de middenconsole of de stuurwieltoets. Voor welk rijprogramma ook wordt gekozen, de sound van de performance-hybrid is onder alle omstandigheden direct herkenbaar als dat van een AMG.

Performance-hybrid aandrijving kan de tractie van een wiel regelen in plaats van ESP

De hybride aandrijving biedt ook voordelen op het gebied van de rijdynamiekregeling. In plaats van een remingreep door ESP®, kan ook de elektromotor de tractie regelen zodra een wiel te veel slip signaleert. Hiervoor reduceert de intelligente regeling het aandrijfkoppel van de elektromotor die via het sperdifferentieel op de achteras naar het wiel wordt overgebracht. Het resultaat is dat ESP® helemaal niet, of pas later hoeft in te grijpen. Voordeel: de verbrandingsmotor kan dus met een hoger koppel worden aangedreven, wat zowel de dynamiek verbetert als de efficiëntie verhoogt. Bovendien kan het vermogen dat anders ‘verspild’ wordt tijdens het remmen, worden gebruikt om de accu te laden.

Viertraps recuperatie

Omdat de high-performance accu zich dankzij directe koeling altijd in het optimale temperatuurvenster van circa 45 °C bevindt, kan de recuperatie ook worden geoptimaliseerd – normaal gesproken warmt een accu sterk op bij een hoog recuperatievermogen, met als gevolg dat de energieterugwinning beperkt moet worden.

Het recupereren begint wanneer de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt. Hierdoor wordt de accu geladen en ontstaat er een sterk remkoppel. De wielremmen slijten minder of hoeven, afhankelijk van het recuperatieniveau en de verkeerssituatie, helemaal niet te worden gebruikt. Nog een voordeel van recuperatie: het voertuig versnelt niet op steile afdalingen. Het systeem werkt dus als een motorrem, maar levert ook energie aan de accu.

De bestuurder kan vier verschillende recuperatieniveaus selecteren met behulp van de rechter AMG-stuurwieltoets. Dit geldt in alle rijprogramma’s, met uitzondering van ‘Slippery’, en de energieterugwinning is afhankelijk van het rijprogramma verschillend geconfigureerd.

·       Niveau 0: de auto gedraagt ​​zich vergelijkbaar met een conventioneel model met verbrandingsmotor met handgeschakelde versnellingsbak, waarbij de koppeling wordt ontkoppeld, en rolt verder met de minste weerstand wanneer het gaspedaal wordt losgelaten. Het recuperatieniveau is erg laag en dient alleen om de stroomvoorziening van het voertuig op peil te houden. Bij uitgeschakelde verbrandingsmotor worden wrijvingsverliezen in de aandrijflijn tot een minimum beperkt.

·       Niveau 1: dit is de standaardinstelling, waarbij recuperatie merkbaar is voor de bestuurder, en komt ongeveer overeen met de vertraging van een conventionele verbrandingsmotor wanneer de koppeling wordt ingetrapt.

·       Niveau 2: sterkere recuperatie, het rempedaal hoeft nauwelijks te worden gebruikt in vlot doorrijdend verkeer.

·       Niveau 3: maximale energieterugwinning, waardoor het zogeheten ‘one-pedal’-rijden mogelijk is zoals in een volledig elektrische auto. Afhankelijk van de rijstatus kan meer dan 100 kW aan vermogen worden teruggevoerd naar de accu.

·       Uniek kenmerk van het rijprogramma ‘RACE’: op het circuit wil de coureur zoveel mogelijk besparen bij elke remactie. In het rijprogramma ‘RACE’ wordt de recuperatie automatisch op niveau 1 ingesteld om een ​​zo goed mogelijk reproduceerbaar voertuiggedrag op de limiet mogelijk te maken.

2,0 liter AMG-motor met elektrisch ondersteunde uitlaatgasturbo

De 2,0 liter viercilinder AMG-motor werd volledig ontwikkeld in Affalterbach. De ervaren monteurs produceren de motor in manufaktuurkwaliteit volgens het ‘One Man, One Engine’-principe. Daarbij combineert Mercedes-AMG het vakmanschap van zijn hooggekwalificeerde medewerkers met de modernste Industrie 4.0-productiemethoden en een hoge mate van digitalisering.

De intern M139l genoemde motor (l staat voor ‘in lengterichting geplaatst’) is ‘s werelds eerste seriemotor die met een elektrische uitlaatgasturbo wordt geladen. Dit innovatieve systeem is rechtstreeks afgeleid van de technologie die het Mercedes-AMG Petronas F1 Team al vele jaren zo succesvol toepast in de koningsklasse van de autosport. De nieuwe turbo garandeert een bijzonder spontane respons binnen het hele toerenbereik. Dit leidt tot een nog dynamischere rijervaring, terwijl tegelijkertijd de efficiëntie wordt verhoogd. Vergeleken met zijn C 43 4MATIC- en SL 43-broers en zussen is de turbo in de C 63 S aanzienlijk groter. Dit zorgt voor meer lucht en vermogen. Daarnaast wordt de geïntegreerde elektromotor aangedreven door een 400V HV-systeem (48V in de 43-modellen).

Werking van de elektrische uitlaatgasturbo in detail

Direct op de turbo-as is een circa 4 cm dunne elektromotor geïntegreerd tussen het turbinewiel aan de uitlaatzijde en het compressorwiel aan de inlaatzijde. Deze drijft elektronisch de turbo-as rechtstreeks aan en versnelt zo het compressorwiel, voordat de uitlaatgasstroom de aandrijving op de conventionele manier overneemt.

Dit verbetert de respons direct vanaf stationair toerental en over het gehele toerenbereik aanzienlijk. De verbrandingsmotor reageert nog spontaner op het gaspedaal, terwijl het algehele rijgevoel aanzienlijk dynamischer wordt. De elektrificatie van de turbo zorgt bovendien voor een hoger koppel bij lage toerentallen. Dit verhoogt ook de dynamiek en optimaliseert de acceleratie vanuit stilstand. Zelfs wanneer de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt of remt, kan de technologie de laaddruk te allen tijde handhaven. Dit zorgt voor een continue directe respons.

De elektrische uitlaatgasturbo werkt, aangedreven door het 400V elektrische boordnet, met snelheden tot 150.000 t/min. De turbo, elektromotor en vermogenselektronica zijn aangesloten op het koelcircuit van de verbrandingsmotor om te allen tijde een ideale temperatuuromgeving te garanderen.

Het closed-deck design van de M139 – een ontwerp uit de autosport – zorgt voor een hoge stijfheid in combinatie met een laag gewicht en maakt piekverbrandingsdrukken tot 160 bar mogelijk. Het gebied rond de cilinders is grotendeels gesloten en in de afdekplaat bevinden zich alleen kleinere kanalen voor de koelvloeistof en motorolie. Een ander opvallend kenmerk is de tweetraps benzine-inspuiting. In de eerste fase spuiten bijzonder snelle en nauwkeurige piëzo-injectoren de brandstof met een druk tot 200 bar in de verbrandingskamers. In de tweede fase komt daar een kanaalinjectie in het inlaatspruitstuk met magneetkleppen bij, wat nodig is om het hoge specifieke vermogen van de motor te bereiken.

Het hoge vermogen vereist ook een geavanceerd koelsysteem dat de cilinderkop en het carter op verschillende temperatuurniveaus kan koelen. Deze maatregel zorgt voor een koude cilinderkop voor maximale prestaties met een efficiënt ontstekingstijdstip, samen met een warm carter om de interne motorwrijving te verminderen. De cilinderkop wordt gekoeld door een mechanische high-performance waterpomp en het carter wordt gekoeld door een tweede, elektrisch aangedreven waterpomp. Na een koude start blijft deze pomp passief totdat de motor is opgewarmd. Tijdens het rijden wordt het door de motorregeleenheid zo geregeld dat het carter altijd naar behoefte wordt gekoeld.

De krachtigste serieviercilinder ter wereld

De viercilinder van de C 63 S heeft een vermogen van 350 kW (476 pk) bij 6.725 t/min. Dit maakt het de krachtigste in serie geproduceerde viercilindermotor ter wereld. Het maximumkoppel van 545 Nm is beschikbaar bij 5.250-5.500 t/mineeeee. Een riemaangedreven startergenerator (RSG) combineert een dynamo en starter in één component. De RSG start de verbrandingsmotor en zorgt voor de basisvoorziening van de nevenaggregaten zoals airconditioning of rijverlichting. Dit geldt ook wanneer het voertuig voor een verkeerslicht staat en de laadtoestand van de HV-accu niet meer voldoende is om het LV-boordnet te ondersteunen. De RSG is geïntegreerd in het 400V HV-systeem.

Het vermogen wordt overgebracht via de AMG SPEEDSHIFT MCT 9G-transmissie (MCT = Multi-Clutch Transmission), waarbij een natte wegrijkoppeling de koppelomvormer vervangt. Het vermindert het gewicht en optimaliseert, dankzij de lagere massatraagheid, de respons op het gaspedaal, vooral tijdens inhaalmanoeuvres en lastwissels. De uitgebreid gekalibreerde software zorgt voor extreem korte schakeltijden en maakt snel meerdere keren terugschakelen mogelijk. Bovendien zorgt de tussengasfunctie in de rijprogramma’s ‘Sport’ en ‘Sport+’ voor een bijzonder emotionele schakelervaring. De ‘RACE START’-functie, garandeert optimale acceleratie vanuit stilstand.

AMG RIDE CONTROL-onderstel met adaptief verstelbare demping

Het standaard AMG RIDE CONTROL-onderstel met stalen veren en adaptief verstelbare demping combineert sportieve rijdynamiek met langeafstandscomfort. De basis hiervoor wordt gevormd door de vooras met speciaal ontwikkelde fusees en kogelgewrichten op de veerdraagarm, en door de achteras met elastokinematica die is ontworpen voor rijdynamiek. Op basis hiervan wordt de demping van elk afzonderlijk wiel continu aangepast aan de behoefte – altijd rekening houdend met het vooraf geselecteerde onderstelniveau, de rijstijl en de toestand van het wegdek. Naast een verbetering van het afrol- en rijcomfort leidt dit vooral tot een grotere rijveiligheid. Het systeem heeft zijn waarde al bewezen in de GT3 en AMG GT Black Series. De belangrijkste componenten zijn dempers van lichtgewicht materialen die aanzienlijk meer hydraulische vloeistof kunnen verplaatsen dan conventionele systemen. In plaats van een smalle zuiger verplaatst een aanzienlijk grotere schijf de olie in de demper. Elke demper is uitgerust met twee externe elektro-hydraulische kleppen, die onafhankelijk van elkaar werken om de trek en druk te regelen. Daarbij bewaakt de regelsoftware van het systeem continu gegevens als stuurwielhoek, voertuigsnelheid, acceleratie en carrosseriebeweging. Op deze manier worden de dempers binnen milliseconden aangestuurd, afhankelijk van de situatie. Het resultaat is dat, zelfs bij extreme rijmanoeuvres of op slechte wegen, de wielen altijd stevig op de grond staan. Er is keuze uit drie verschillende dempingsinstellingen (‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport+’).

Drietraps AMG-parameterstuurbekrachtiging en standaard achterasbesturing

Ook de stuurinrichting draagt ​​bij aan de verhoging van de dynamiek en het comfort. De drietraps AMG-parameterstuurbekrachtiging heeft bijvoorbeeld een variabele stuurgeometrieverhouding die zich aanpast aan het geselecteerde rijprogramma. Bij hoge snelheden neemt de stuurbekrachtiging af; bij lage snelheden wordt het gestaag verhoogd. Hierdoor is er relatief weinig stuurkracht nodig bij lage snelheden, maar ook bij manoeuvreren en parkeren, terwijl de best mogelijke controle over het voertuig behouden blijft bij sneller rijden. In de onderstelinstellingen ‘Sport’ en ‘Sport+’ ervaart de bestuurder ook aanzienlijk meer feedback over de rijconditie via het stuurwiel.

De standaard achterasbesturing werkt met een maximale stuurhoek van 2,5°. Tot dit punt draaien de achterwielen bij snelheden tot 100 km/h tegengesteld aan de voorwielen (variabel al naargelang de AMG DYNAMICS-instelling). Dit leidt tot een virtuele verkorting van de wielbasis, wat op zijn beurt resulteert in aanzienlijk wendbaarder insturen, minder stuurinspanning en verbeterde handling. Zo wordt de draaicirkel bij het afslaan of parkeren merkbaar verkleind. Bij snelheden boven 100 km/h (variabel al naargelang de AMG DYNAMICS-instelling) draaien de achterwielen daarentegen parallel aan de voorwielen – tot maximaal 0,7°. Deze virtuele verlenging van de wielbasis heeft een positief effect op de rijstabiliteit, leidt tot een snellere opbouw van de zijdelingse kracht bij het veranderen van richting en dus tot een directere reactie van het voertuig op stuurcommando’s. De mate van reactie van de achterasbesturing is afhankelijk van het geselecteerde AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma.

De geïntegreerde rijdynamiekregelng AMG DYNAMICS is eveneens standaard. Deze beïnvloedt de regelstrategieën van het ESP® (elektronisch stabiliteitsprogramma), de vierwielaandrijving en het elektronisch geregelde sperdifferentieel op de achteras. Dit verhoogt de dynamiek zonder afbreuk te doen aan de stabiliteit van het voertuig. Bijzonder om te vermelden: AMG DYNAMICS bepaalt hoe het voertuig moet reageren. Het systeem gebruikt de aanwezige sensoren onder meer om de snelheid, dwarsversnelling, stuurhoek en giersnelheid vast te stellen. Dankzij de intelligente pre-control kan op basis van het handelen van de bestuurder en op basis van gegevens van de sensoren worden geanticipeerd hoe de bestuurder wil dat het voertuig zich gedraagt. De regeling past zich aan de rijdynamische vaardigheden van de bestuurder aan – zonder merkbare of storende ingrepen door het systeem. De bestuurder krijgt een zeer authentiek rijgevoel met een hoge bochtdynamiek en optimale tractie, evenals een hoge stabiliteit en een voorspelbaar rijgedrag. Zelfs ervaren bestuurders worden optimaal geholpen zonder zich door het systeem betutteld te voelen.

·       ‘Basic’ is toegewezen aan de rijprogramma’s ‘Comfort’ en ‘Electric’. Deze modus biedt een zeer stabiele wegligging met hoge gierdemping.

·       ‘Advanced’ wordt geactiveerd in het rijprogramma ‘Sport’. Het voertuig blijft neutraal in balans. De verminderde gierdemping en verhoogde wendbaarheid ondersteunen dynamische manoeuvres, zoals het rijden op bochtige provinciale wegen.

·       ‘Pro’ (afkorting voor ‘Professional’) maakt deel uit van het rijprogramma ‘Sport+’. In ‘Pro’ krijgt de bestuurder nog meer ondersteuning voor dynamische rijmanoeuvres, terwijl de wendbaarheid en feedback van de weg in bochten verder worden verbeterd.

·       ‘Master’ is gekoppeld aan het rijprogramma ‘RACE’. De ‘Master’-modus is bedoeld voor bestuurders die dynamiek en rijplezier willen ervaren op afgesloten circuits. ‘Master’ biedt een licht overstuurde voertuigbalans, een directere besturing en wendbaarder instuurgedrag. Zo zorgt ‘Master’ voor maximale wendbaarheid en wordt het rijdynamische potentieel van de ‘S’-versie optimaal benut. Om de ‘Master’-modus te activeren, dient de bestuurder de toets op de middenconsole te gebruiken om het ESP® naar de modus ESP® SPORT of ESP® OFF te schakelen.

In het rijprogramma ‘Individual’ kunnen bestuurders de AMG DYNAMICS-niveaus ‘Basic’, ‘Advanced’, ‘Pro’ en ‘Master’ zelf instellen.

Uitstekend doseerbaar en fadingbestendig: het high-performance AMG-composietremsysteem

Ook op het gebied van remmen zijn er geen compromissen gesloten: in overeenstemming met de extreme vermogenscijfers en de bijbehorende prestaties, is de C 63 S standaard voorzien van een high-performance AMG-composietremsysteem met vaste remklauwen met zes zuigers voor en zwevende remklauwen met één zuiger achter. Het remsysteem overtuigt met zeer korte remwegen en maximale stabiliteit en fadingbestendigheid onder zware belasting, alsmede een lange levensduur en een bijzonder snelle respons. Het lichtgewicht materiaal vermindert bovendien de onafgeveerde massa. Wanneer het contact is uitgeschakeld en voertuig stilstaat, kiest de transmissie automatisch de parkeerstand ‘P’. Bij het wegrijden wordt de elektrische parkeerrem automatisch gelost. Als optie is een high-performance keramisch composietremsysteem leverbaar.

1 De vermelde waarden zijn de WLTP CO2-waarden gemeten volgens art. 2 Nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. Op basis van deze waarden zijn de brandstofverbruikscijfers berekend. Het elektrisch energieverbruik is bepaald op basis van Richtlijn 2017/1151/EU.

 

De technische gegevens in één oogopslag

 Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE (waarden tussen haakjes: Estate)

Systeemvermogen

500 kW (680 pk)

Systeemkoppel1

1.020 Nm

Benzinemotor

2,0 liter viercilinder lijnmotor met elektrisch ondersteunde uitlaatgasturbo

Motorinhoud

1.991 cm3

Max. vermogen benzinemotor

350 kW (476 pk) bij 6.750 t/min

Max. koppel benzinemotor

545 Nm bij 5.250-5.500 t/min

Max. vermogen elektromotor

150 kW (204 pk)

Max. koppel elektromotor

320 Nm

Aandrijving

AMG Performance 4MATIC+ vierwielaandrijving met volledig variabele koppelverdeling en driftmodus

Transmissie

AMG SPEEDSHIFT MCT 9G

Verbruik, gewogen, gecombineerd2

combined

combined

6,9 l/100 km (6,9 l/100 km)

CO2-emissies, gewogen, gecombineerd2 combined2

156 g/km (156 g/km)

Elektrisch energieverbruik, gewogen gewgewogewogenogegewogewogencombined2

11,7 kWh/100 km (11,7 kWh/100 km)

Efficiëntieklasse

n.n.b.

Energiecapaciteit

6,1 kWh

Elektrische actieradius2

13 km

Acceleratie 0-100 km/h

3,4 sec. (3,4 sec.)

Topsnelheid

250 km/h, optioneel 280 km/h (250 km/h, optioneel 270 km/h)

Leeggewicht volgens EC

2.111 kg (2.145 kg)
1 Het totale systeem, afhankelijk van versnellingscombinatie.
2 De vermelde waarden zijn de WLTP CO2-waarden gemeten volgens art. 2 Nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. Op basis van deze waarden zijn de brandstofverbruikscijfers berekend. Het elektrisch energieverbruik is bepaald op basis van Richtlijn 2017/1151/EU.