11
april
2006
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe generatie Mercedes-Benz E-Klasse: meer kracht, comfort, dynamiek en veiligheid

Na vier jaar en meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren presenteert Mercedes-Benz de nieuwe generatie E-Klasse. Meer dan 2.000 onderdelen zijn vernieuwd of doorontwikkeld en het design van de Sedan en Combi is verder uitgebalanceerd. Opnieuw is de E-Klasse toonaangevend op het gebied van technologie. Veiligheidsinnovaties als PRE-SAFE, Intelligent Light System, NECK-PRO hoofdsteunen en het adaptieve remlicht maken de E-Klasse de veiligste auto in zijn klasse. Het DIRECT CONTROL pakket - met directere besturing en aangepast onderstel – en zes nieuwe of doorontwikkelde motoren zorgen voor een dynamische rijervaring. De motoren hebben tot maximaal 26 procent meer vermogen en 18 procent meer koppel zonder dat het brandstofverbruik is gestegen. Ondanks de vele verbeteringen en de royale standaard uitvoering van de nieuwe generatie E-Klasse is het prijsniveau gelijk gebleven.

De E-Klasse was in 2005 met een marktaandeel van 30 procent het toonaangevende model in het luxe segment in West-Europa. In Duitsland koos 38 procent van alle klanten in dit segment voor een E-Klasse, waarmee het model voor het vierde achtereenvolgende jaar marktleider werd. Wereldwijd heeft Mercedes-Benz sinds het voorjaar van 2002 een miljoen exemplaren van de E-Klasse verkocht – 860.000 Sedans en 140.000 Combi’s.

Al meer dan zestig jaar vormen de E-Klasse en zijn voorgangers door hun combinatie van veiligheid, comfort, innovatie, gunstig brandstofverbruik en kwaliteit het hart van het Mercedes-Benz modellengamma. In de periode vanaf 1946 heeft Mercedes-Benz wereldwijd meer dan tien miljoen luxueuze sedans verkocht.

In juni dit jaar staat de nieuwe generatie E-Klasse bij de Mercedes-Benz verkooppunten en zullen er 29 verschillende varianten leverbaar worden – 16 Sedans en 13 Combi’s. Daarmee biedt Mercedes-Benz het grootste en meest uitgebreide modellengamma in dit marktsegment. Met motorvermogens van 100 kW/136 pk tot 378 kW/514 pk streeft de nieuwe generatie E-Klasse niet alleen zijn voorganger voorbij, maar ook alle concurrenten.

Het aangepaste design van de neus van de nieuwe generatie E-Klasse straalt dynamiek, kracht en zelfverzekerdheid uit. De bumper en grille hebben een duidelijke V-vorm die snelheid uitdrukt. Mercedes-Benz heeft de bekende dubbele lichtunit uitgebreid met twee doorzichtige louvres boven de koplampen, waardoor een opvallend lichteffect ontstaat. En voor de eerste keer worden witte LED’s gebruikt als parkeerlicht. Verder heeft elke uitvoering van de E-Klasse dorpelbekleding en een achterbumper in Avantgarde design, waardoor het dynamische ontwerp nog sterker wordt geaccentueerd.

Binnenin verschilt de nieuwe E-Klasse van het oude model door nieuwe, decente kleuren, een nieuw vierspaaks stuurwiel met ovalen bedieningsknoppen en een nieuw bedieningssysteem voor de standaard THERMATIC automatische ‘climate control’. De Mercedes-ontwerpers hebben ook veranderingen aangebracht in de kleurenschema’s, de bekleding en de gebruikte materialen. Voor de AVANTGARDE uitvoering zijn twee nieuwe kleuren (Cognac-bruin en Sahara-beige) toegevoegd. In combinatie met de zwarte hemelbekleding zorgt dat voor een luxueuze ambiance.

Veiligheid: PRE-SAFE en andere innovaties

Baanbrekende innovaties maken de E-Klasse koploper in zijn klasse op het gebied van veiligheid. De Sedan en Combi zijn standaard uitgerust met het PRE-SAFE systeem dat preventieve maatregelen voor bestuurder en bijrijder neemt bij een mogelijk naderend ongeluk, waardoor gordel en airbag de maximale bescherming kunnen geven in het geval van een botsing. Het unieke PRE-SAFE markeert een nieuw tijdperk in veiligheid en heeft sinds zijn debuut in de S-Klasse in 2002 talloze internationale prijzen gewonnen. Geen enkel andere luxemodel levert een dergelijk anticiperend veiligheidssysteem.

De standaard NECK-PRO hoofdsteunen zijn net zo uniek. Wanneer een sensor merkt dat er een aanrijding tegen de achterzijde van de auto plaatsvindt, schieten de hoofdsteunen in milliseconden 40 millimeter naar voren en 30 millimeter omhoog om het hoofd en de nek van de bestuurder en bijrijder beter op te vangen en te beschermen. De hoofdsteunen beperken zo een whiplash.

Mercedes-Benz rust de E-Klasse uit met adaptieve remlichten die gaan knipperen bij een noodstop om zo botsingen door achteropkomend verkeer te voorkomen. Deze knipperende remlichten waarschuwen andere automobilisten in het geval van een ongeluk beter dan conventionele lichten. Tests hebben uitgewezen dat de reactietijd van een bestuurder met 0,2 seconde afneemt bij een knipperend remlicht, waarmee de remweg bij 100 km/u met circa 5,5 cruciale meters wordt verkort.

De veiligheid van de inzittenden in een E-Klasse is door Mercedes-Benz continu verbeterd. De Sedan en Combi voldoen aan de strengste internationale veiligheidseisen. Tot op heden heeft de E-Klasse ter verbetering van de veiligheid 330 crashtests ondergaan.

Wereldpremière: Intelligent Light System

De E-Klasse is de eerste auto die is voorzien van adaptieve koplampen, die door te reageren op rijstijl en weersgesteldheid een bijdrage leveren aan de veiligheid. Het optionele Intelligent Light System is afgeleid van de krachtige bi-xenon koplampen en heeft vijf verschillende standen. Naast actieve bochtenverlichting heeft dit systeem ook een countrymode (licht voor buiten de bebouwde kom) die ervoor zorgt dat de linker wegzijde over een grotere afstand wordt verlicht dan bij normale koplampen. Het zicht van de bestuurder wordt daardoor met ongeveer tien meter uitgebreid, waardoor andere weggebruikers en obstakels eerder worden opgemerkt. De snelwegmode wordt geactiveerd bij snelheden boven de 90 km/u en produceert een gelijkmatiger en verder reikende lichtbundel (tot 120 meter), waarmee de gehele weg in de breedte verlicht wordt.

Dankzij de aangepaste mistlampen - die ook een onderdeel zijn van het Intelligent Light System – is het zicht bij mist beter en wordt terugkaatsing van het licht verminderd. De ingenieurs in Sindelfingen hebben het in 2003 in de E-Klasse geïntroduceerde actieve bochtenverlichting verder ontwikkeld en uitgebreid. Een ander onderdeel van het Intelligent Light System is de afslagverlichting, waarmee de veiligheid bij kruisingen en bochten bij lage snelheid toeneemt.

Dieselmotoren: meer vermogen, zelfde verbruik

Zes van de tien motoren voor de E-Klasse zijn nieuw of doorontwikkeld. Ze leveren tot 60 kW/81 pk meer vermogen en tot 70 Nm meer koppel. Toch zijn de verbruikscijfers gelijk gebleven met het vorige model. Eén op de drie modelvarianten verbruikt minder dan 8 liter brandstof per 100 km. Het gemiddelde brandstofverbruik van alle varianten is slechts 9,0 liter per 100 km.

Mercedes heeft de viercilinder diesel in de E 200 CDI en de E 220 CDI verder verbeterd. Meer dan 90 onderdelen van de CDI motoren zijn nieuw of doorontwikkeld. Al deze maatregelen hebben een hoger vermogen en meer koppel tot gevolg. Desondanks blijft het brandstofverbruik met 6,3 liter per 100 km nog steeds laag. Het vermogen van de E 200 CDI is gestegen met 10 kW/14 pk tot 100 kW/136 pk. Het maximum koppel is gestegen van 270 naar 340 Nm.

De nieuwe E 220 CDI levert voortaan een maximaal vermogen van 125 kW/170 pk en een maximum koppel van 400 Nm, respectievelijk 14 en 18 procent meer dan het vorige model. Het brandstofverbruik van 6,3 liter per 100 km (Combi: 7,1l/100 km) blijft op hetzelfde niveau. De zescilinder diesel in de E 320 CDI (165 kW/224 pk) levert nog meer trekkracht: het maximum koppel is gestegen van 510 tot 540 Nm.

Benzinemotoren: krachtiger compressormotor, nieuwe achtcilinder

Bij de benzinemotoren zijn vooral de vier- en achtcilinders verbeterd. De viercilinder motor in de E 200 Kompressor levert 12,5 procent meer vermogen dan voorheen: 135 kW/184 pk. Het maximum koppel is gestegen naar 250 Nm.

Vanaf juni 2006 wordt het motorengamma uitgebreid met de nieuw ontwikkelde 285 kW/387 pk sterke 5,5-liter achtcilinder uit de Mercedes-Benz S-Klasse. Vergeleken met de vorige V8 levert deze nieuwe motor 26 procent meer vermogen. De trekkracht van 530 Nm overstijgt het maximum koppel van de vorige motor met 15 procent. De nieuwe E 500 levert de prestaties van een sportwagen. De acceleratie van 0-100 km/u in 5,3 seconden is 0,7 seconde sneller dan de vorige E 500.

De nieuwe E 63 AMG uit de stallen van Mercedes-AMG is uitgerust met een V8 met 378 kW/514 pk en heeft een maximum koppel van 630 Nm. De E 63 AMG is de krachtigste E-Klasse ooit en sprint in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u.

DIRECT CONTROL: nog meer rijplezier

De nieuwe generatie van het succesvolle Mercedes model ziet er dynamischer uit, is krachtiger en heeft betere rijeigenschappen. Dit is mogelijk door DIRECT CONTROL. Dit pakket geeft de auto een dynamischer rijgedrag, zonder dat er concessies worden gedaan aan veiligheid en comfort.

De verbetering van de directe besturing met 10 procent zorgt dat de E-Klasse sneller reageert op stuurbewegingen. Zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit. De aanpassingen aan het onderstel zorgen voor een verbeterde verwerking van de zijdelingse krachten bij het aansnijden van een bocht, wat voor een neutraal bochtgedrag van de Sedan en Combi zorgt. De ELEGANCE en AVANTGARDE uitvoeringen krijgen ‘rebound' veren, die het overhellen in bochten tegengaan. Het DIRECT CONTROL pakket bevat ook een nieuw schakelmechanisme om comfortabel en precies met de handgeschakelde zesversnellingsbak te schakelen.

Het adaptieve remsysteem uit de nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse zorgt voor een verbeterde veiligheid en comfort door de elektronische werking van het hydraulische remsysteem. Een waarschuwingssysteem voor het verlies van de bandendruk maakt eveneens onderdeel uit van de standaarduitrusting van de nieuwe generatie E-Klasse.

Lines en pakketten

De nieuwe generatie E-Klasse kan volledig naar de wens van de klant worden samengesteld aan de hand van bekende uitvoeringsvarianten met specifieke exterieur- en interieurkenmerken in de lines Classic, Elegance en Avantgarde.

Deze uitvoeringsvarianten zijn te combineren met een aantal aantrekkelijke optiepakketten. Het nieuwe Business Pakket biedt alles wat nodig is om goed zaken te kunnen doen: het Mercedes-Benz Audio 50 APS Navigatiesysteem, de telefoonvoorbereiding, en het SCM Klasse III alarm. Het Business Pakket is leverbaar voor € 1.990,-.

Het nieuwe Comfort Pakket maakt de E-Klasse nog comfortabeler: met Parktronic (PTS), THERMOTRONIC 4-zone automatische climate control, parameter snelheidsafhanklijke stuurbekrachtiging en stoelverwarming vóór. Het Comfort Pakket is leverbaar voor € 2.690,-.

Het optionele Sportpakket maakt de E-Klasse sportiever en nog dynamischer. Met o.a. 18” lichtmetalen velgen in 10-dubbelspaaks design, geperforeerde remschijven, sportief afgeveerd en verlaagd (15 mm) onderstel. Het Sportpakket is leverbaar vanaf € 1.765,-.