23
augustus
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe CLS: een iconische lijn zet door

  • Nieuwe generatie van de vierdeurs coupé: geraffineerder en sportiever

  • Expressieve designtaal als uiting van Mercedes-Benz kernwaarden

  • Leverbaar met volledige (dynamische) LED-verlichting

  • Wereldpremière op de autotentoonstelling van Parijs (2-17 oktober)

In 2003 introduceerde Mercedes-Benz met de CLS een compleet nieuw segment: dat van de vierdeurs coupé. De CLS overtuigde direct door de elegantie en de dynamiek van een coupé te combineren met het comfort en het gebruiksgemak van een limousine. Sinds de marktintroductie in oktober 2004 zijn er wereldwijd zo’n 170.000 CLS-modellen verkocht. Dat succes krijgt nu een stijlvol én innovatief vervolg met de compleet nieuwe CLS. En die ligt – net als zijn voorganger – weer een complete generatie voor op de concurrentie.

De nieuwe CLS die tegen het stijlvolle decor van de Parijse autotentoonstelling zijn wereldpremière beleeft, draagt niet alleen de rijke coupétraditie van Mercedes-Benz in zich, maar hij wijst met zijn elegante en sportieve lijnvoering ook de weg naar de toekomst. De nieuwe CLS valt op door zijn spannende proporties die ook nu weer worden ‘gemaakt’ door de lange motorkap, de lage ramen (zonder stijl) en de uitermate dynamische daklijn. Het sportieve karakter wordt nog eens extra aangezet door de scherpe belijning van de flanken. Vooral de lijn die begint boven de voorste wielkasten en naar achteren toe verder afloopt (de zogenaamde dropping line) springt daarbij in het oog. Dat geldt ook voor de imposante grille met de centraal geplaatste ster en de ruim bemeten luchtinlaten – de overeenkomst met het front van de SLS AMG is niet toevallig. Andere eyecatchers zijn de opvallende wielkasten, de stoere ‘schouderlijn’ en de achterlichtunits met LED-technologie.

De innovatieve match van vorm en functie

Vorm en functie gaan bij de nieuwe CLS in perfecte harmonie samen. Zo is de vierdeurs coupé leverbaar met volledige LED-verlichting – het is de eerste auto waarbij LED-technologie wordt gecombineerd met dynamische lichtfuncties. De toepassing van drie pijlvormige ‘lagen’ met in totaal 71 LED’s voor diverse lichtfuncties levert spectaculair gelijnde lichtunits op. In het onderste gedeelte van deze lichtunits is naast het grootlicht ook de nightview-functie opgenomen. Ook de zijverlichting is uitgevoerd in LED-technologie. De innovatieve lichttechniek zorgt voor een spectaculaire uitstraling, maar het belangrijkste is dat hiermee een aanmerkelijk beter zicht wordt gerealiseerd dan met conventionele(re) systemen.

Het interieur: kwalitatief hoogwaardig design én handwerk

Het interieur van de nieuwe CLS is een toonbeeld van tijdloos design waarbij innovatieve details en hoogwaardige handwerk een smaakvolle combinatie vormen. De hoge taillelijn van de auto zorgt in het interieur voor een echt cockpitgevoel. Het sportieve karakter wordt ook hier versterkt door een ‘dropping line’ die vanaf de voorste deuren naar achteren loopt. Ook voor de interieuruitrusting geldt dat de nieuwe CLS in alle opzichten maatwerk biedt. Er zijn vijf interieurkleuren en –designs beschikbaar. Bovendien is er keuze uit drie verschillende houtsoorten en evenzoveel leersoorten. Bijzonder is het 1,6 millimeter dikke PASSION-leder, dat opvalt door zijn natuurlijke structuur. Bovendien is de uitrusting verder te personaliseren door bijvoorbeeld te kiezen voor afwerkingsdetails van hout, carbonfiber of pianolak. Door dat alles kan de ambiance aan boord van de nieuwe CLS variëren van warm-natuurlijk tot strak modern.

De aandacht voor detail is typisch Mercedes-Benz. Bepaalde stalen delen zoals de omlijsting van de analoge klok zijn bijvoorbeeld uitgevoerd in hoogglans, terwijl andere onderdelen zoals de uitstroomopeningen van de ventilatie/verwarming weer opvallen door hun matte afwerking.

De nieuwe Mercedes-Benz CLS beleeft zijn wereldpremière op de autotentoonstelling van Parijs (2-17 oktober aanstaande). Dan komt meer informatie beschikbaar over technische specificaties, standaarduitrusting en leveringstermijn.