05
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe CLA 45 AMG Racing Series

Wereldprimeur op de IAA in Frankfurt: met het studiemodel CLA 45 AMG Racing Series toont Mercedes-AMG naast de wereldwijd succesvolle SLS AMG GT 3 nog een toekomstige wedstrijdversie van een Mercedes-AMG. Authentieke raceflair, concurrerende technologie en een spectaculair design: de op de productieversie gebaseerde vierdeurs High-Performance Coupé CLA 45 AMG Racing Series is bedoeld voor de bij het publiek geliefde raceklassen met 2,0-liter-turbovoertuigen.

De CLA 45 AMG die sinds juni 2013 te koop is, heeft de perfecte genen voor een concurrerende wedstijdversie. De AMG 2,0- liter-turbomotor is met een vermogen van 265 kW (360 pk) de sterkste in serie geproduceerde viercilindermotor ter wereld en genereert een maximaal koppel van 450 Nm. De krachtoverbrenging in de raceversie gebeurt net als bij het seriemodel door de AMG SPEEDSHIFT DCT 7-traps sporttransmissie. De conceptversie van de CLA 45 AMG Racing Series kan bij voldoende interesse in verschillende internationale raceseries worden ingezet, bijvoorbeeld bij nationale merkencups.

De technische specificaties onderscheiden zich afhankelijk van het geldende regelement en de groepsindeling. Motorvermogen en krachtoverbrenging zijn variabel. Een permanente vierwielaandrijving zoals in de productieversie is mogelijk; hetzelfde geldt voor zuivere voorwielaandrijving.

Spectaculair design

Door de typerende, compleet uit koolstofvezel versterkte kunststof vervaardigde carrosseriedelen wordt het extravagante design van de CLA 45 AMG nog spectaculairder. Hiertoe behoren nieuwe voor- en achterspoilers, verbrede spatschermen en dorpelbekleding. Daarnaast zorgen slicks voor indrukwekkende breedte. Dankzij de carbon achtervleugels en grote ventilatie-openingen voor het koelen van motor en remmen maakt de CLA 45 AMG Racing Series al indruk wanneer hij stil staat. De toch al goede aerodynamica van de vierdeurs coupé wordt in de raceversie door de nieuw ontwikkelde carboncomponenten nog verder verbeterd. De voorspoilers met frontsplitter zorgen voor extra luchtafvoer net als de achterdiffusor met drie vinnen en de verstelbare achtervleugel.

De luchtinlaat in de dorpelbekleding voor de achterwielen zorgt voor een effectieve koeling van de achterste remmen. De wielkastontluchtingen van de 6 centimeter bredere spatschermen verhogen de luchtafvoer aan voor- en achterwielen. Motorkap en kofferdeksel zijn uitgerust met snelsloten die kenmerkend zijn voor raceauto's. Kortom: bij de CLA 45 AMG Racing Series herken je direct het DNA van de raceauto's van AMG, het performance-merk van Mercedes-Benz.

Hoog veiligheidsniveau in het interieur

In het interieur domineert de functionele racesfeer. De solide rolkooi bestaat uit trekvast staal. Voor een hoog veiligheidsniveau zorgen verder de kuipvormge Recaro-racestoelen P 1300 GT uit carbon met voorbereiding voor het HANS-systeem (Head and Neck Support) en de geïntegereerde brandblusinstallatie.

Speciaal raceonderstel voor individuele set-up

Het speciale raceonderstel heeft aan voor- en achteras een bredere spoorbreedte en biedt talrijke instellingen voor een individuele set-up. Autohoogte, veerhardheid en dempherkenning zijn verstelbaar en dat geldt ook voor de sporing en wielvlucht van voor- en achteras. De High-Performance reminstallatie van AMG met rondom geventileerde remschijven is uitgerust met een antiblokkeersysteem. Op de AMG lichtmetalen wielen met gekruisd spaakdesign zijn Dunlop racebanden in de afmeting 265-660-18 gemonteerd. Om de ongeveerde massa te verlagen zijn de AMG lichtmetalen wielen uitgevoerd in de uiterst lichte smeedtechnologie. De elektromechanische AMG sportparameterbesturing ondersteunt bij het sturen. De wielen kunnen bij een pitstop snel worden gewisseld dankzij de in de bodem geïntegreerde hefinstallatie op perslucht.

Net als de SLS AMG GT 3 ontwikkelt Mercedes-AMG de CLA 45 AMG Racing Series in nauwe samenwerking met HWA AG. HWA is in opdracht van en in voortdurende afstemming met Mercedes-Benz Motorsport verantwoordelijk voor de ontwikkeling en inzet van de AMG Mercedes DTM-auto's. Aan het test- en ontwikkelingsprogramma nemen professionele coureurs deel, waaronder AMG merkenambassadeur Bernd Schneider. Het HWA-team behoort tot de meest succesvolle teams binnen de internationale motorsport met tien titels in de DTM en ITC en is tweevoudig winnaar van het FIA GT-kampioenschap. Geen ander merk heeft zoveel DTM-races en DTM-titels gewonnen als AMG Mercedes.