17
april
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Citan. De compacte bestelwagen van Mercedes-Benz

  • Citan maakt bestelwagenfamilie van Mercedes-Benz compleet

  • Veelzijdig programma met drie lengtes en twee modelvarianten

  • Uitgebreide veiligheidsuitrusting

  • Sportief design met prominente grille

  • Interieur ergonomisch, comfortabel en met eersteklas materialen uitgerust

  • Motorenprogramma met BlueEFFICIENCY: laag brandstofverbruik

  • Veilig en soepel rijgedrag

Uitstekende prestaties, compact qua afmetingen en dus uitermate geschikt voor de stad: de nieuwe Mercedes-Benz Citan is de professional in de compacte klasse en maakt het bestelwagenaanbod van Mercedes-Benz compleet. De nieuwe telg van de bestelwagenfamilie kenmerkt zich door indrukwekkende kwaliteit en rijdynamiek, voorbeeldige veiligheid en zuinigheid en is bovendien veelzijdig en stoer. De officiële publieksintroductie vindt in september 2012 plaats tijdens de IAA Bedrijfswagenbeurs in Hannover en vanaf oktober is de Citan leverbaar in Nederland.

Programma met drie lengtes en twee modelvarianten

Met zijn veelzijdigheid en flexibiliteit beantwoordt de Mercedes-Benz Citan aan de verschillende eisen die aan een stadsdistributie-auto worden gesteld. De basis is een gesloten bestelwagen in drie lengtes: 3,94, 4,32 en 4,71 meter.

Uitgebreide veiligheidsuitrusting

Zoals iedere Mercedes-Benz beschikt ook de nieuwe Citan over een omvangrijk veiligheidspakket. Centraal staat het standaard geleverde elektronische stabiliteitsprogramma ADAPTIVE ESP®, dat rekening houdt met de beladingstoestand van het voertuig. Dit innovatieve rijdynamieksysteem verbindt in de nieuwe Citan de functies van het anti-blokkeersysteem ABS® , het over- en onderstuurcontrolesysteem VDC® (Vehicle Dynamic Control) alsmede het tractiesysteem TCS® (Traction Control System). Het omvat bovendien de antislipregeling ASR® en aandrijflijn- en remmomentregeling.

Sportief design met prominente grille

De karakteristieke uitstraling van de nieuwe Mercedes-Benz Citan is onmiskenbaar. De basis daarvoor vormt de verchroomde ster in de prominente en robuuste grille met de drie geperforeerde lamellen, waardoor de Citan een sportieve uitstraling krijgt. Niet minder opvallend zijn de markante koplampen en de vormgeving van de motorkap met de duidelijke strakke lijnen.

De trapezevormige luchtinlaat in de bumper benadrukt de breedte en de krachtige uitstraling van de Citan. Kenmerkend voor zowel de huidige personenwagens in de compacte klasse als de nieuwe Mercedes-Benz Actros.

Interieur ergonomisch, comfortabel en met eersteklas materialen uitgerust

Het interieur van de nieuwe Mercedes-Benz Citan is fraai uitgevoerd en comfortabel en royaal uitgerust. De bestuurder en bijrijder beschikken over ergonomisch vormgegeven stoelen met rugleuningen die optimale ondersteuning bieden en zo bijdragen aan een comfortabele en veilige zitpositie. De hoogwaardige stoffen bekleding voelt aangenaam aan en is zowel ventilerend, gemakkelijk te reinigen als duurzaam. Het dashboard is naar de bestuurder gericht, uitermate functioneel en bekleed met eersteklas materialen voor een comfortabel gevoel in het interieur. De bestuurder voelt zich onmiddellijk thuis in de Citan: de bedieningsknoppen, versnellingshendel en het instrumentenpaneel komen vertrouwd over, want de plaatsing, vormgeving en functies voldoen volledig aan de Mercedes-Benz normen.

Motorenprogramma met BlueEFFICIENCY: laag brandstofverbruik

Breed is ook de keuze van de motorisering. Leverbaar zijn drie krachtige turbodieselmotoren met directe inspuiting van 55 kW (75 pk) tot 81 kW (110 pk) vermogen en een pittige benzinemotor met 84 kW (114 pk). Alle dieselmotoren beschikken standaard over een roetfilter. Vijf- en zesversnellingsbakken zorgen voor de krachtoverbrenging op de voorwielen.

Het BlueEFFICIENCY-pakket is voor de Citan met benzinemotor standaard en voor de dieseluitvoeringen als optie leverbaar. Het omvat onder andere de ECO start-stopsytheem, accu- en generatormanagement en, afhankelijk van het model, banden met een verbeterde rolweerstand, die het brandstofverbruik nog verder reduceren.

Veilig en soepel rijgedrag

De Mercedes-Benz Citan kenmerkt zich door zeer stabiel rijgedrag in combinatie met rijdynamiek, wendbaarheid en een hoge mate van rijcomfort. De directe besturing functioneert zeer exact en gevoelig, de vering, demping en stabilisatoren zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd.

Zowel leeg als in beladen toestand vertoont de nieuwe Citan een precies, veilig en comfortabel rijgedrag, zoals men dat ook al gewend is van de Vito, Viano en Sprinter.