05
juli
2006
|
02:00
Europe/Amsterdam

De Mercedes-Benz Safety Truck, de veiligste vrachtwagen ter wereld, komt naar het Truckstar Festival 2006 in Assen

  • Veiligheid blijft een hot item binnen de transportbranche. Mercedes-Benz loopt als bedrijfswagenfabrikant voorop in de ontwikkeling van passieve en actieve veiligheidssystemen en presenteert de Mercedes-Benz Safety Truck: een unieke truck met alle assistentie- en veiligheidssystemen die op dit moment leverbaar zijn op de Actros. Tijdens het Truckstar Festival op 29 en 30 juli a.s. op het TT-circuit in Assen kan het publiek de Safety Truck aan het werk zien in een spectaculaire demonstratie.

De Europese Unie verwacht tot 2030 een stijging van maar liefst 75% van het aantal ton/kilometers in het beroepsgoederenvervoer. Deze verwachting staat haaks op de doelstelling om binnen vijftien jaar het aantal dodelijke verkeersslachtoffers ten gevolge van ongevallen in het wegverkeer met de helft, van 50.000 naar 25.000 personen terug te brengen. In dat kader streeft Mercedes-Benz naar optimale veiligheid en bouwde met de Actros de veiligste truck ter wereld: de Safety Truck. Mercedes-Benz besteedt jaarlijks zo’n zes miljard Euro aan onderzoek en ontwikkeling en een groot deel van dit bedrag gaat naar de ontwikkeling van nieuwe assistentie- en veiligheidssystemen. Daarmee is Mercedes-Benz onbetwist leider als het gaat om innovaties op het gebied van verkeersveiligheid. Voor zowel personen- als bedrijfswagens.

Het permanente streven naar optimale veiligheid heeft tot een groot aantal actieve veiligheidssystemen geleid. De Mercedes-Benz Safety Truck is uitgerust met de meest innovatieve systemen die nu al op trucks leverbaar zijn. De Active Brake Assist (actieve remassistent) is daar het beste voorbeeld van. Het radarsysteem maakt zelfstandig een noodstop wanneer een aanrijding met een voorligger dreigt. Bijvoorbeeld wanneer de vrachtwagen een langzaam rijdende file nadert. Hoewel een kop staart botsing niet altijd voorkomen kan worden, wordt de snelheid in ieder geval drastisch verlaagd, waardoor de gevolgen veel minder ernstig zijn. Dankzij het radarsysteem werpt de actieve remassistent ook in dichte mist zijn vruchten af. Daarnaast verhogen diverse Telligent-systemen de veiligheid op de Mercedes-Benz Safety Truck. De Telligent-spoorassistent waarschuwt de bestuurder met een akoestisch signaal wanneer zijn voertuig ongewild van rijbaan af dreigt te veranderen. De Telligent-stabiliteitsregeling verhindert binnen de natuurkundige grenzen het slingeren van de trekker. Een sensor registreert wanneer overstuur dreigt. Het systeem remt via het motormanagement de truck af om het voertuig in het juiste spoor te houden. De Telligent-afstandsregeling ondersteunt de bestuurder op de snelweg. Wanneer het systeem een voorligger herkent die langzamer rijdt, remt het de vrachtwagen automatisch met hoogstens 30% van de maximale vertraging af.

Naast de actieve systemen is de Mercedes-Benz Safety Truck uitgerust met diverse slimme, passieve technieken waardoor de veiligheid voor bestuurder en medeweggebruiker sterk toeneemt. De ergonomie in de cabine draagt aanzienlijk bij aan het rijcomfort en bedieningsgemak voor de bestuurder. Hierdoor kan maximale aandacht op de weg gehouden. In de stoelen zijn driepunts veiligheidsgordels geïntegreerd en de cabine van de Mercedes-Benz Actros voldoet aan alle veiligheidseisen, waaronder de Zweedse-slagproef. Het zicht rondom de truck is sterk verbeterd dankzij de doordacht geplaatste buitenspiegels. Dit komt met name de veiligheid voor fietsers en voetgangers ten goede. Ook de onderrijbeveiliging draagt in niet geringe mate bij aan de veiligheid van medeweggebruikers. De bodembeschermplaat aan de voorzijde voorkomt dat een personenwagen of fietser bij een frontale botsing onder de vrachtwagen terechtkomt. Bovendien verhogen de heldere glazen koplampen de zichtbaarheid van de Mercedes-Benz Safety Truck en het zicht op de weg. De regenspray-werende wielkasten leveren een flinke bijdrage aan de veiligheid van medeweggebruikers. De spray, die vaak het zicht belemmert, wordt dankzij het profiel in de spatschermen sterk verminderd.

De Mercedes-Benz Safety Truck staat op 29 en 30 juli a.s. op het TT-circuit in Assen. Bij de promotietruck op de paddock is informatie en promotiemateriaal verkrijgbaar over de assistentie- en veiligheidssystemen van Mercedes-Benz. Op de tribunes kunnen bezoekers de spectaculaire demonstratie in de praktijk bekijken. Speciaal hiervoor worden op de oplegger van de Safety Truck derde anti kantelwielen aangebracht. Zo is voor de bezoekers goed te zien waar de grenzen van de vrachtwagencombinatie liggen en hoe de actieve en passieve veiligheidssystemen, ingrijpen in dergelijke noodsituaties.