14
januari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

De Mercedes-Benz CLA-Klasse: de creatie van een nieuw segment

Met de CLA-Klasse creëert Mercedes-Benz wederom een compleet nieuw segment. De compacte vierdeurs coupé valt op door zijn fascinerende en gestroomlijnde design met onder meer frameloze zijramen. De toon daarvoor werd gezet door het spectaculaire studiemodel Concept Style Coupé. Het productiemodel is er met krachtige en efficiënte benzine- en dieselmotoren. Het innovatieve COLLISION PREVENTION ASSIST is standaard op alle versies en het geavanceerde 4MATIC vierwielaandrijvingsysteem is optioneel.  

De nieuwe CLA-Klasse is 4,63 meter lang, 1,78 breed en 1,44 m hoog. Zijn futuristische vormgeving is vrijwel één op één overgenomen van het spectaculaire Concept Style Coupé studiemodel. Kenmerkende stijlelementen zijn de powerdomes op de motorkap, de ‘diamant-grille’ en in de koplampunits geïntegreerde LED-strips die voor een sierlijk effect zorgen. De scherpe lijnvoering van de flanken en de aflopende daklijn zijn verantwoordelijk voor het elegant-dynamische silhouet. De achterlichtunits benadrukken de breedte van de auto nog eens. Een panoramisch schuif-/kanteldak is als optie beschikbaar.

Cw –waarde

De lijnvoering van de CLA-klasse is een lust voor het oog én een belangrijke factor in de hoge mate van efficiency. De Cw-waarde bedraagt slechts 0,23. Ook het frontaal oppervlak van slechts 0,51 m2 is toonaangevend. Deze waarden zijn zelfs nóg verder gereduceerd bij de CLA 180 BlueEFFICIENCY Edition, het zuinigste model van de CLA-Klasse die in juni geintroduceerd wordt. Deze meest bescheiden CLA kent recordwaardes op het gebied van efficiency en aerodynamica: de Cw-waarde bedraagt 0,22 en het frontaal oppervlak omvat slechts 0,49 m2. De CLA-Klasse is gestroomlijnd tot in detail. Zo heeft hij een zeer vlak afgewerkte bodem die uitmondt in een diffuser. Zelfs de wielen en buitenspiegels zijn in aerodynamisch opzicht optimaal.

De ‘Cool touch’ van het interieur

Het interieur van de CLA-Klasse kenmerkt zich door een perfecte afwerking en het gebruik van hoogwaardige materialen. Veel afwerkingselementen zijn in ‘silver shadow’ gegalvaniseerd. Dit zorgt voor de unieke Cool touch. Ook de zilverkleurige afwerking van de vijf ronde ventilatieroosters en het vrijstaande display met pianolak-afwerking dragen bij aan de unieke interieursfeer. De CLA-Klasse heeft een 2+1-achterbank. De nadruk ligt op de buitenste twee zitplaatsen.

Dynamisch rijgedrag

De nieuwe CLA-Klasse heeft een onderstel met McPherson-vooras en een multilink-achterwielophanging. Specifiek voor de CLA-Klasse is de elastische ophanging van het subframe achter. Dit komt het comfort ten goede. Veel onderdelen van de wielophanging zijn van aluminium. Zo wordt de onafgeveerde massa beperkt en dat leidt tot optimale dynamiek. Er is keuze uit een comfort-onderstel en een verlaagd sportonderstel. Alle CLA-modellen hebben een elektromechanische Direct Steer-besturing. Deze stuurinrichting werkt ‘on demand’ – hij gebruikt alleen energie bij stuurbewegingen. De overbrenging is direct en het stuurgevoel is geoptimaliseerd. Het ESP werkt nauw samen met de stuurinrichting. Zo kan dit systeem correcties in gang zetten die over- en onderstuur voorkomen. Ook corrigerende ingrepen bij bijvoorbeeld wisselende ondergrond en/of zijwind behoren hiermee tot de mogelijkheden.

Optimale grip en tractie: 4MATIC vierwielaandrijving

De nieuwe CLA-modellen zijn vanaf de tweede helft van 2013 optioneel leverbaar met het nieuwe 4MATIC-vierwielaandrijvingsysteem dat Mercedes-Benz heeft ontwikkeld voor modellen met dwars voorin geplaatste motor. De opzet is zeer innovatief: de zogenaamde PTO (Power Take Off) voor de aandrijfkracht naar de achterwielen is geïntegreerd in de 7G-DCT-transmissie met dubbele koppeling. In de achteras is een elektrohydraulisch aangestuurde meerplaatskoppeling geïntegreerd. Deze maakt een volledig variabele verdeling van de aandrijfkracht tussen voor- en achteras mogelijk. Het compleet nieuwe 4MATIC systeem is compact en licht en daardoor zeer energie-efficiënt.

Motoren: krachtig en efficiënt

Alle benzinemotoren en de 125 kW/170 pk dieselmotor van de CLA-Klasse voldoen nu al aan de Euro 6 emissie-eisen die vanaf 2014 van kracht zijn. Alle modellen beschikken standaard over de ECO start/stop-functie.  

Het gamma ziet er als volgt uit:

Type

Inhoud

Transmissie

Vermogen

CO2-uitstoot*

CLA 180

1.595 cm3

6-bak

90 kW/122 pk

126-130 g/km

CLA 180 BE Edition

1.595 cm3

6-bak

90 kW/122 pk

118 g/km

CLA 200

1.595 cm3

6-bak

115 kW/156 pk

127-131 g/km

CLA 250

1.991 cm3

7G-DCT

155 kW/211 pk

142-144 g/km

CLA 220 CDI

2.143 cm3

7G-DCT

125 kW/170 pk

109-117 g/km

* Gemiddelde uitstoot

Veiligheid van topklasse
 

Elke CLA heeft standaard ATTENTION ASSIST. Dit systeem ‘herkent’ een vermoeide bestuurder. Ook het radargestuurde COLLISION PREVENTION ASSIST is standaard. Dit helpt aanrijdingen voorkomen. Het systeem werkt al bij snelheden vanaf 7 km/h (voorheen ruim 30 km/h). In combinatie met het optionele DISTRONIC PLUS (adaptieve cruise control) vormt dit COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Hierin is een speciale functie opgenomen. Als er gevaar op een aanrijding bestaat en de bestuurder geen actie onderneemt, kan in het uiterste geval een autonome remactie worden ingezet (tot 200 km/h). Dit assistentiesysteem herkent bij snelheden tot 30 km/h ook stilstaande auto’s en kan tot 20 km/h zelfs kop-staart-botsingen voorkomen. De CLA-Klasse is er ook met het Lane Tracking package (Blind Spot Assist en Lane Keeping Assist), Adaptive Highbeam Assist en Active Parking Assist.

Altijd verbonden

Ook op het gebied van multimedia is de nieuwe CLA-Klasse trendsettend. Dankzij de combinatie van Daimlers Digital Drive Style app-concept en de Drive Kit Plus gaat de integratie van de iPhone nu nog verder. In de CLA-Klasse kan de bestuurder bijvoorbeeld gebruik maken van Siri-voice control en Glympse real-time location sharing. Hiemee kan de bestuurder zijn/haar locatie delen met geselecteerde personen. Ook Facebook, Twitter, Internet radio, AUPEO! Personal Radio en geavanceerde navigatieoplossingen van Garmin (met real time verkeersinformatie, online zoeken naar bestemmingen, Street View en 3D-weergave) zijn letterlijk onder handbereik. De nieuwste generatie van het COMAND online multimediaysteem is eveneens beschikbaar. Highlights hiervan zijn een verder verbeterde foto-realistische kaartweergave, een extra Bluetooth-profiel waarmee de iPhone bijvoorbeeld met internet verbonden kan worden en weergave van afbeeldingen in bmp-/png-formaat. Ook is real-time weergave van verkeersinformatie via LIVE TRAFFIC mogelijk. De prijzen en de exacte specificaties van de nieuwe CLA-Klasse worden op korte termijn bekend gemaakt.