11
september
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

De fascinatie van een vrije (stijl)oefening

Mercedes-Benz laat op de autotentoonstelling van Parijs (4-19 oktober) de ConceptFASCINATION zien. Voor het ontwerp kregen de designers ‘carte blanche’ en het resultaat is een uitermate dynamische én praktische herinterpretatie van de klassieke shooting brake. Voor de afwerking hebben de ontwerpers zich laten inspireren door de luxe wereld van de paardensport. De ConceptFASCINATION wordt aangedreven door een nieuwe, ultrazuinige en schone viercilinder bi-turbo dieselmotor met BlueTEC en AdBlue-technologie.

De Mercedes-Benz ConceptFASCINATION valt in eerste instantie op door zijn gestrekte lijnvoering waarbij dynamiek en elegantie hand in hand gaan. Daarbij is de lijnvoering volkomen ‘logisch’: het ruime bagagecompartiment vloeit automatisch voort uit de boogvorm van het dak. Een ander kenmerkend stylingdetail is de sterke wigvorm, die nog eens wordt benadrukt door de scherpe ‘vouw’ tussen de wielkasten vóór en achter. De achterste wielkasten springen er door hun geprononceerde vorm nadrukkelijk uit - ze vormen een verwijzing naar klassieke Mercedes-Benz-modellen. En hoewel het designteam met de ConceptFASCINATION aan een vrije opdracht begon, heeft het ook bij dit studiemodel gedacht aan praktisch nut. Zo zijn de ramen (zonder stijl) volledig te openen - net als bij elke coupé van Mercedes-Benz.

Gezichtsbepalend

De Mercedes-Benz ConceptFASCINATION dankt zijn krachtige uiterlijk niet in het minst aan zijn opvallende front waarin een overduidelijke V-vorm is te herkennen. De designers houden vast aan dubbele koplampen, maar traditionele ronde vorm is nu ingeruild voor een markant design met rechte lijnen en scherpe hoeken. Deze koplampen maken gebruik van de modernste LED-technologie en van in C-vorm samengevoegde optische vezels die als dagrijverlichting dienen. De LED-mistverlichting is discreet geïntegreerd in de chromen strip onderin de bumper. Ook in de achterzijde komt de V-vorm terug. De brede achterlichtunits maken eveneens gebruik van LED-techniek.

De luxe van mooie materialen

De lichte sfeer in het interieur van de ConceptFASCINATION komt voor een belangrijk deel op het conto van het grote glazen panoramadak. Voor het interieur heeft het designteam zich laten inspireren door de wereld van de paardensport. Dat komt onder meer tot uiting in de materiaalkeuze. Zo is de aluminium middenconsole afgewerkt met dik, donker leder, dat doet denken aan zadelleer. Ook de ruime toepassing van (walnoot)hout geeft het interieur een natuurlijke charme, terwijl aluminium afwerkingsdetails weer voor een hightech touch zorgen. In het dashboard komt de karakteristieke V-vorm ook weer terug. Zo staan in- en exterieur van de ConceptFASCINATION nadrukkelijk met elkaar in verbinding.

De luxe van een bijzondere laadruimte

Zelfs de laadruimte van de ConceptFASCINATION heeft een luxueus karakter. De laadvloer met een oppervlakte van circa 1 m2 is bijvoorbeeld uitgevoerd in hout en afgewerkt met aluminium beschermingsrails. De laadruimte herbergt enkele bijzondere verrassingen. Aan weerszijden van de laadvloer bevinden zich speciale compartimenten waarin verrekijkers en een digitale camera met verwisselbare Leica-lenzen zijn ondergebracht - onmisbaar voor een dagje op de paardenrenbaan. Na een druk op de knop komt in het midden van de laadruimte een in rookglas uitgevoerd tafeltje met een geïntegreerde humidor naar boven. Door deze tafel naar achteren te schuiven komt het koelvak voor drankjes en Champagne-flutes vrij.

Techniek van de nabije toekomst

De ConceptFASCINATION wordt aangedreven door een nieuwe viercilinder bi-turbo dieselmotor met een inhoud van 2,2 liter. Deze motor is zeer krachtig (150 kW/204 pk) en tegelijkertijd opmerkelijk zuinig. Dankzij BlueTEC en AdBlue-technologie voldoet deze motor tevens aan de strengste emissie-eisen. Deze geavanceerde motor wordt in de toekomstige E-Klasse geïntroduceerd.

Studiemodellen met een doel

Studiemodellen zoals de ConceptFASCINATION helpen de designers van Mercedes-Benz om anders te leren denken, om nieuwe ideeën op te doen en om reacties van het publiek op die ideeën te krijgen. In dat opzicht is ook deze ConceptFASCINATION een blik in de stilistische toekomst van Mercedes-Benz.