08
maart
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

De Diensten van Mercedes-Benz op de BedrijfsautoRAI 2012

Tijdens de BedrijfsautoRAI 2012 van dinsdag 17 tot en met zaterdag 21 april presenteert Mercedes-Benz op twee stands haar volledige mobiliteitspakket voor transporterend Nederland.

Als aanbieder van zowel bestelwagens als trucks en een volledig, aanvullend dienstenpakket, positioneert Mercedes-Benz zich als ideale businesspartner die de transporteur alle denkbare vervoersvraagstukken volledig uit handen kan nemen. Op deze tentoonstelling zijn er twee stands: de trucks zijn ondergebracht op stand 01.220 in de Europahal en het bestelwagenprogramma op een daarnaast gelegen stand in de Oosthal (04.110).

FleetBoard

De invoering van een telematica-oplossing van Mercedes-Benz heeft zijn oorsprong in een onderzoeksproject uit de jaren ‘80. Het doel van toen was het verlengen van de onderhoudsintervallen van bedrijfswagens. Op de IAA 2000 presenteerde Mercedes-Benz het eerste eigen systeem, dat gedetailleerde voertuig- en ritgegevens vanuit het voertuig kon overbrengen. Het FleetBoard-concept is nu meer dan tien jaar op de markt en heeft zijn deugdelijkheid ruimschoots bewezen, er zijn tot nu toe al meer dan 60.000 bedrijfswagens van ongeveer 1.300 transportbedrijven in Europa mee uitgerust. Zij besparen niet alleen grote hoeveelheden brandstof en profiteren van de automatisering van hun logistieke processen, maar zorgen ook voor een behoorlijk lagere CO2-uitstoot. De nieuwe Actros is standaard uitgerust met het unieke voertuigmanagementsysteem FleetBoard, waarmee de ideale omstandigheden worden gecreëerd om onderweg zoveel mogelijk rendement te behalen. FleetBoard draagt bij aan een anticiperende rijstijl omdat zowel het brandstofverbruik en de slijtage van onderdelen als de rijstijl van de chauffeur in kaart wordt gebracht. Doordat FleetBoard Voertuigmanagement wagenparkbeheerders en transportondernemers gedetailleerde informatie over het brandstofverbruik en de slijtage van de voertuigen levert, kunnen gerichte aanwijzingen aan de chauffeur worden gegeven voor wat betreft een efficiënte rijstijl en een optimale benutting van het voertuig. De hardware van FleetBoard wordt standaard af fabriek in de Actros ingebouwd, maar is sinds kort ook op de Sprinter bestelwagen verkrijgbaar. Om alle voordelen van dit systeem tot in detail te leren kennen, kan de transporteur het gedurende vier maanden gratis testen. Gedurende deze periode worden de wagenparkbeheerders of transportondernemers en hun chauffeur(s) intensief begeleid. Na de testperiode kan worden besloten om door te gaan met FleetBoard. FleetBoard is zowel voor grote als kleine wagenparken geschikt en kan ook op trucks van andere merken ingebouwd worden. Met de andere FleetBoard modules Transportmanagement, Timemanagement en Koeldatamanagement zijn er voor ondernemers nog veel meer mogelijkheden. In de praktijk zijn er al veel bedrijven die FleetBoard hebben geïntegreerd in het eigen administratie- en planningsysteem. De FleetBoard software is gestructureerd opgebouwd waardoor de gegenereerde data eenvoudig is te analyseren.

Mercedes-Benz Driver Training

In navolging van de verplicht gestelde Europese Richtlijn vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs, biedt Mercedes-Benz Global Training CCV (Contact Commissie Vakbekwaamheid chauffeurs) gecertificeerde trainingen aan. Onder de naam Mercedes-Benz Driver Training worden in heel Nederland meer dan dertig verschillende opleidingen en cursussen gegeven waarmee chauffeurs aan de verplichte nascholing voldoen. Het in Nijkerk gevestigde Mercedes-Benz trainingscentrum Global Training biedt in samenwerking met de Verkeersveiligheid Groep Nederland een breed scala aan chauffeurstrainingen aan. Onder de naam Mercedes-Benz Driver Training worden meer dan dertig verschillende trainingen verzorgd die meetellen in de 35 uur verplichte nascholing voor de Richtlijn vakbekwaamheid voor beroepchauffeurs. Chauffeurs en ondernemers kunnen uit verschillende cursussen kiezen uit de categorieën Rijvaardigheid & Schadepreventie, Het Nieuwe Rijden, Veilig vervoer van lading, Wet- & Regelgeving, Gezondheid en Imago, kwaliteit & professionele vaardigheden. Tijdens deze trainingen wordt men uitvoerig getraind op ondermeer veiligheid, zuinig rijden en contactuele vaardigheden en dragen dus bij aan de doelstelling van de Richtlijn. Het nascholingsprogramma bestaat uit praktijktrainingen met Mercedes-Benz voertuigen, theoriesessies, workshops en online interactieve videotrainingen. Hoewel het merendeel van de trainingen op de locatie in Nijkerk en bij de Verkeersveiligheid Groep in Rosmalen wordt gegeven, kunnen de trainingen op verzoek ook overal in Nederland bij (transport)ondernemingen worden aangeboden omdat Mercedes-Benz Global Training een landelijk dekkend netwerk van chauffeurstrainers heeft opgebouwd. Naast standaardtrainingen kan Mercedes-Benz op verzoek van ondernemers specifieke maatwerktrainingen ontwikkelen. Deze worden door de onderwijsdeskundigen bij CCV ter certificering aangeboden zodat ook deze meetellen binnen de Richtlijn.

De chauffeurswebsite en nieuwe media

Mercedes-Benz chauffeurs en en liefhebbers van het truckmerk kunnen vanaf nu ook terecht op de officiële Mercedes-Benz website voor specifiek op hen afgestemde informatie. De chauffeurswebsite is via www.mercedes-benz.nl/trucks te vinden. Op deze specifieke chauffeurssite zijn interessante nieuwsberichten te lezen, kan men zich informeren over nieuwe kilometermiljonairs en hoe men dit kan worden, zijn er video’s te bekijken en kan men reageren in het gastenboek. Ook kan iedere chauffeur een foto van zijn Mercedes-Benz truck plaatsen. Verder geeft de site informatie over de chauffeurstrainingen die door Mercedes-Benz Global Training worden aangeboden, het uitgebreide programma comfortabele en nuttige truckaccessoires en de Mercedes-Benz Trucker Selection die onder meer een collectie chauffeurskleding, horloges en andere persoonlijke toebehoren omvat. Via deze site kan elke chauffeur of Mercedes-Benz liefhebber zich gratis abonneren op het Mercedes-Benz chauffeursmagazine ‘Route’ dat vier keer per jaar verschijnt. Dit magazine is hier ook online te bekijken op www.mercedes-benz.nl. Voor liefhebbers met een iPhone of Android smartphone, is deze site nu ook via de App ‘Mercedes Drivers’ te volgen. Deze is gratis verkrijgbaar via de App Store en de Android market. Een met de smartphone gemaakte truckfoto kan zodoende meteen geupload worden op de chauffeurssite. Daarnaast is Mercedes-Benz ook op Facebook-bedrijfswagens, Twitter en Youtube te volgen. Op de chauffeurssite kan men gemakkelijk de linkjes hiervoor vinden. Zo is Mercedes-Benz ook op de digitale snelweg goed zichtbaar.

Méér dan transport alleen

Bedrijfswagens moeten rijden en daarmee een rendabel stuk gereedschap zijn voor de vervoerder. De keuze van het merk is een belangrijke factor. Mercedes-Benz levert niet alleen bedrijfswagens, maar biedt de vervoerder of fleetowner een uitgebreid pakket aan diensten en services. Het begint bij deskundige adviezen door de Mercedes-Benz verkoper bij het maken van de keuze uit het uitgebreide bestel- en vrachtwagenprogramma. Zo kan de klant altijd een exact op de inzet afgestemd, betrouwbaar, duurzaam en zuinig voertuig aanschaffen waarin hij of zijn chauffeur comfortabel, veilig en ontspannen kan rijden. Mercedes-Benz geeft technische ondersteuning aan transporteurs en fleetowners die het onderhoud en reparatie in eigen beheer verrichten. Maar ook de Mercedes-Benz werkplaatsen zijn - praktisch dag en nacht - paraat. Want in Europa zijn meer dan 300 Mercedes-Benz bedrijfswagendealers van maandag tot en met vrijdag tot 22 of 24 uur geopend. Sommige zelfs rond de klok. Uitgebreide onderhouds- en reparatiewerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd op tijden dat de truck toch niet wordt gebruikt. Zo wordt stilstand beperkt en kan de vervoerder zijn rittenplanning flexibeler organiseren. De vakkundige, continu bijgeschoolde medewerkers maken gebruik van specialistische diagnoseapparatuur en worden constant op de hoogte gehouden van de laatste technische informatie waardoor de werkzaamheden in zo min mogelijk tijdverlies opleveren. Daarbij helpt ook de snelle levering van de originele Mercedes-Benz onderdelen: een uitgekiende logistiek garandeert dat elk benodigd onderdeel zo snel mogelijk bij de dealer beschikbaar is. Om stilstand in het geval van pech onderweg zoveel mogelijk te beperken, zijn er bovendien uitgebreide mobiliteitsprogramma's.