15
november
2006
|
01:00
Europe/Amsterdam

De 25 miljoenste naoorlogse Mercedes-Benz

Mercedes-Benz heeft zijn 25 miljoenste naoorlogse personenwagen afgeleverd. Het jubileumexemplaar, een E-Klasse, werd afgeleverd in Sindelfingen. Een symbolische plaats, want op de plek waar nu het Customer Center van Mercedes-Benz is gevestigd, kwam meer dan 60 jaar geleden de eerste naoorlogse personenwagen van het merk van de band.

Een belangrijke pijler voor het succes van Mercedes-Benz was de Mercedes 170 (W 136), die in 1946 werd geïntroduceerd. Deze auto was de eerste van een serie hogere middenklasse auto’s waarvan er tot nu toe 11,5 miljoen zijn verkocht. De huidige E-Klasse is een erfgenaam van deze 170 en ook dit model scoort weer bijzonder goed: sinds de introductie in 2002 werden al meer dan 1,1 miljoen exemplaren verkocht.

Topklasse van naam
Ook in de topklasse heeft Mercedes-Benz een naam en een reputatie hoog te houden. Sinds de introductie van de S-Klasse in 1965 domineert het merk het felbevochten luxesegment. De S-Klasse is onder meer op het gebied van veiligheid altijd trendsettend geweest voor de gehele auto-industrie. Mede daardoor is de S-Klasse ook de meest succesvolle topklasse auto ooit: in totaal zijn er, verdeeld over de carrosserievarianten sedan, coupé en roadster, meer dan vier miljoen van verkocht.

Luisteren
Mercedes-Benz dankt zijn succes met name aan het feit dat het goed kan luisteren naar bestaande én nieuwe klanten. Dat heeft er onder meer toe geleid dat in 1983 de 190-serie ofwel de ‘Baby-Benz’ op de markt kwam, de eerste premium auto in de middenklasse. Ook deze auto zette nieuwe technologische maatstaven in zijn segment. Het succes van de 190 wordt tot op de dag van vandaag voortgezet met de C-Klasse, de bestverkochte Mercedes-Benz modelserie van het moment. Sinds 1983 zijn er zo’n 6,9 miljoen middenklasse modellen verkocht.

Mercedes-Benz en Amerika
In 1997 maakte Mercedes-Benz een succesvolle entree in het Sports Utility segment. Dat gebeurde met de M-Klasse, een auto die in het Amerikaanse Tuscaloosa werd (en wordt) geproduceerd. De M-Klasse was vanaf het begin zeer succesvol en daarom werd de productiecapaciteit in Tuscaloosa al snel uitgebreid. Sinds 2005 wordt hier ook de R-Klasse (Grand Sports Tourer) en de GL-Klasse geproduceerd. Samen met de inmiddels legendarische G-Klasse terreinwagen heeft Mercedes-Benz daarmee een ongekend breed aanbod in het SUV-segment. Het merk heeft al meer dan 1 miljoen verkochte SUV’s op zijn naam staan.

Klasse in de compacte klasse
In 1997 werd het toch al brede productportfolio van Mercedes-Benz uitgebreid met compacte auto: de A-Klasse. Deze auto betekende een doorbraak op het gebied van veiligheid in het compacte segment. Zo was het de eerste auto in die klasse die standaard werd uitgerust met ESP en het sandwichconcept van de A-Klasse is tot op de dag van vandaag uniek. Dit komt niet alleen de veiligheid ten goede, maar ook de ruimte in het interieur. Tevens biedt de ‘dubbele bodem’ letterlijk ruimte voor alternatieve aandrijfvormen zoals een brandstofcel. De eerste generatie A-klasse groeide gelijk al uit tot een millionseller. Dat succes wordt nu voortgezet door de tweede generatie A-Klasse (sinds 2004) én door de B-Klasse (2005). Van dit model werden binnen 15 maanden na de marktintroductie ruim 150.000 exemplaren verkocht.