22
april
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

David Coulthard maakt zijn debuut in de DTM: Negen coureurs voor Mercedes-Benz in DTM-seizoen 2010.

  • Negen rijders uit vijf landen racen met de AMG Mercedes C-Klasse

  • David Coulthard en CongFu Cheng versterken Mercedes-Benz

  • DTM van 20 t/m 22 augustus te gast op Circuit Park Zandvoort

Op het circuit van Hockenheim gaat komend weekeinde het seizoen 2010 in het Duits toerwagenkampioenschap DTM van start. Als vanouds is Mercedes-Benz één van de hoofdrolspelers in dit prestigieuze kampioenschap, waarvan de uitstraling vér over de Duitse landsgrenzen reikt. In maar liefst 175 landen zijn TV-beelden van de DTM te zien. Negen coureurs uit vijf landen komen dit jaar voor Mercedes-Benz in de DTM aan de start. Ook de races vinden in vijf landen plaats, naast Duitsland ondermeer ook in China en, alweer voor het tiende jaar in successie, in Nederland. Van 20 t/m 22 augustus is de DTM wederom te gast op Circuit Park Zandvoort. De komst van oud-Formule 1-coureur David Coulthard, die aan het begin van zijn loopbaan op Zandvoort de allereerste Formule 3-Masters won, is voor Mercedes-Benz in de DTM een belangrijk feit.

David Coulthard, die in de Formule 1 in totaal 246 wedstrijden reed en daarvan 13 Grands Prix won, zette eind 2008 een punt achter zijn Formule 1-carrière. Sinds vorig jaar is hij actief als Formule 1-verslaggever voor de BBC. Hij was afgelopen najaar te gast bij de DTM-finale op Hockenheim en daar werd zijn interesse voor de serie hernieuwd. Tijdens een aantal tests in de winter bleek Coulthard met de AMG Mercedes C-Klasse in DTM-specificatie goed uit de voeten te kunnen en zo maakt hij dit seizoen in de DTM zijn rentree in de autosport. Daarmee wordt de band tussen de Schotse coureur en Mercedes-Benz hernieuwd: tussen 1996 en 2001 racete Coulthard samen met Mika Häkkinen voor het McLaren-Mercedes-team in de Formule 1. “Ik verheug me er erg op, na een jaar pauze nu in de DTM te kunnen racen”, zegt Coulthard. “Op de een of andere manier past het meer bij me om op Hockenheim met de AMG Mercedes C-Klasse te kunnen racen, in plaats van aan de pitmuur te staan…”

 Eerste Chinese DTM-coureur, kampioenschapsrace in Sjanghai

 Coulthard is niet de enige nieuwe rijder in het Mercedes-Benz-kader. Ook de Chinees CongFu Cheng is nieuw. Hij deed ervaring op in de Formule 3, waar hij in 2007 ondermeer vijf races won in de ‘Scholarship Class’ van het Brits Formule 3-kampioenschap, en nam in 2008 als eerste Chinees ooit deel aan de 24 Uur van Le Mans. Daar eindgde hij als derde in de LMP2-klasse. Nu wordt Cheng de eerste Chinese coureur in de DTM. Bovendien staat er dit jaar voor het eerst een officiële DTM-kampioenschapsrace in China op het programma. In het najaar vindt de afsluitende wedstrijd van de serie plaats op een stratencircuit in Sjanghai. In 2004 was de DTM al een keer in Sjanghai te gast, maar toen ging het om een invitatierace zonder punten.

 Naast Coulthard en Cheng, die beide met een C-Klasse uit 2008 zullen rijden, komen ook Susie Stoddart, Jamie Green en Maro Engel met een twee jaar oude C-Klasse in actie. De vier C-Klasses uit 2009 zullen, evenals vorig jaar, worden bestuurd door oud-Formule 1-coureur Ralf Schumacher, Bruno Spengler, Gary Paffett en Paul Di Resta. De twee laatstgenoemde rijders combineren de deelname aan de DTM met hun activiteiten als test- en reserverijders voor de Formule 1-teams van respectievelijk McLaren-Mercedes en Force India.

 Mercedes-Benz heeft succesvolle historie in DTM

Met zeven kampioenstitels (Klaus Ludwig in 1992, Bernd Schneider in 1995, 2000, 2001, 2003 en 2006 en Gary Paffett in 2005) en niet minder dan 153 raceoverwinningen is Mercedes-Benz verreweg het succesvolste merk in de historie van de DTM. Afgelopen seizoen werden zes van de tien DTM-races, waaronder de wedstrijd op Circuit Park Zandvoort, gewonnen door Mercedes-Benz-coureurs. Sinds 2006 won Mercedes-Benz bijna 60 procent van alle DTM-races. “Weliswaar grepen we in de afgelopen drie seizoenen telkens net naast de kampioenstitel, maar ook in deze drie jaar wonnen we meer races dan onze concurrent, namelijk 18 tegen 13”, verklaart Mercedes-Benz-sportdirecteur Norbert Haug. “Natuurlijk zou het mooi zijn als we eind dit jaar zowel bij het aantal overwinningen als in het rijdersklassement bovenaan staan!”

 Afgelopen zondag vond in Wiesbaden de seizoenspresentatie plaats, die met 110.000 bezoekers een groot succes was. Na de openingsrace van aanstaande zondag op Hockenheim racet de DTM op 23 mei voor het eerst in het Spaanse Valencia. Daarna staan op het programma de EuroSpeedway Lausitz (6 juni), de Norisring in Neurenberg (4 juli), de Nürburgring (8 augustus), Circuit Park Zandvoort (22 augustus), Brands Hatch (5 september), Oschersleben (19 september) en Hockenheim (17 oktober). De datum van de finale in Sjanghai staat nog niet vast in verband met de Expo die daar dit jaar plaatsvindt. Alle kwalificatietrainingen en races zijn live te zien via de Duitse televisiezender ARD.