06
april
2007
|
02:00
Europe/Amsterdam

Da’s smart: ruimte voor leuke dingen

Hij is er: de nieuwe smart fortwo. Oké, hij is iets gegroeid, maar hij blijft de meest compacte auto van Nederland. Dat maakt hem ook tot het ideale vervoermiddel in de stad. Met de nieuwe fortwo is namelijk altijd een parkeerplekje te vinden en zelfs daar laat hij nog ruimte open voor leuke dingen. En wat hem des te geschikter maakt voor het drukke (stads)verkeer: met een CO2-uitstoot van 88 gr/km is de fortwo cdi de minst milieubelastende auto die er is.

Het concept van smart fortwo is uniek. Hij staat zonder meer zijn mannetje op snel- en buitenwegen, maar zijn natuurlijke biotoop is de stad. Daarom heeft hij ook twee zitplaatsen – meer dan voldoende als in aanmerking wordt genomen dat bij stadsritten gemiddeld slechts 1,2 personen in een auto zitten. De inzittenden van een smart zijn altijd sneller op een bestemming in de (binnen)stad dan mensen in een normale auto. Dat komt vooral door de lengte van slechts 2,70 meter. Dat je op die manier op een reguliere parkeerplek ruimte overhoudt, werd onlangs in Amsterdam gedemonstreerd. Een sneltekenaar, een masseur en een trailbiker vertoonden hun kunsten op de vierkante meters die op een parkeerplaats overblijven als er een nieuwe fortwo staat. Kortom: de smart fortwo is 100% fun om in te rijden, maar ook als hij stil staat, biedt hij volop ruimte voor leuke dingen.

De minst milieubelastende auto van Nederland
smart bewijst met de nieuwe fortwo dat fun ook verantwoord kan zijn. De uitvoering met de geavanceerde 3-cilinder cdi-motor (common-rail turbodiesel) verbruikt gemiddeld slechts 3,3 liter diesel per 100 km (1 : 30!). Zijn CO2-uitstoot van slechts 88 g/km maakt hem tot de minst milieubelastende auto van Nederland. Ook de benzinemodellen springen er uit door hun lage verbruik (4,7 of 4,9 l/100 km) en de minimale CO2-uitstoot van gemiddeld slechts 116 g/km. De nieuwe smart fortwo is fun, verantwoord en dus helemaal van vandaag.