11
oktober
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Dames Ajax 1 volgen rijlessen bij Mercedes-Benz DrivingAcademy

Zes dames uit het eerste team van Ajax zijn op 6 oktober gestart met een rijopleiding van de Mercedes-Benz DrivingAcademy (MBDA). Ook bij deze rijopleiding krijgen de dames te maken met intensieve coaching, onder meer aan de hand van de de innovatieve persoonlijke risicoanalyse. Een E-learning programma is eveneens onderdeel van de opleiding. Voor de rijlessen zelf hebben de dames de beschikking over topmateriaal: de nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse. De vorderingen van de Ajax-dames zijn te volgen via de Facebookpagina van de MBDA.

De rijopleiding van de MBDA gaat verder dan traditionele opleidingen. Er is uiteraard veel aandacht voor voertuigbeheersing en verkeersdeelneming, maar de toegvoegde waarde zit hem in het feit dat de MBDA actief bijdraagt aan het vergroten van het zelfinzicht in risico’s van beginnende bestuurders. Zo wordt uitgebreid stil gestaan bij risicofactoren die kunnen voortvloeien uit de persoonlijke levensstijl. Dit is van groot belang omdat jonge automobilisten een relatief hoog risico op ongevallen hebben.

Lespakket met innovatieve bestanddelen 

De MBDA-rijopleiding maakt gebruik van Mercedes-Benz On-road Driver Assessments of MODA’s, die zijn ontwikkeld in samenwerking met advies-/ingenieursbureau DHV en Cito (instituut voor toetsontwikkeling). De MODA’s richten zich op vijf belangrijke vaardigheden: 

  • Voertuigbeheersing

  • Veiligheid

  • Doorstroming

  • Sociaal rijden

  • Milieubewust rijden

Een ander belangrijk bestanddeel van de MBDA rijopleiding is de Persoonlijke risicoanalyse, een online assessment dat inzicht geeft in de eigen risicovolle houdingen, meningen en gedragsintenties. Dit is van belang omdat een bepaalde houding opeens kan leiden tot risicovol rijgedrag.

In de online E-learning modules worden omstandigheden met duidelijke risicofactoren getraind. Door middel van animaties ervaren leerlingen de gevaren van bijvoorbeeld vermoeidheid, sterke emoties, drank- en drugsgebruik, afleiding door telefoons etc.

Intensieve coaching

De Mercedes-Benz DrivingAcademy heeft eigen rij-instructeurs in dienst, zogenaamde Driving Coaches. Deze gediplomeerde instructeurs brengen de benodigde vaardigheden van de voertuigbediening tot in perfectie over. Wat ze onderscheidt van reguliere instructeurs, zijn hun coachende kwaliteiten. Dit is belangrijk om de ontwikkeling van zogenaamde hogereordevaardigheden zoals risicoperceptie optimaal te begeleiden. Deze vaardigheden ontwikkelen zich namelijk aanzienlijk minder snel dan de technieken die nodig zijn voor het besturen van de auto.

De aftrap

De zes Ajax 1-dames verzorgen de aftrap van de rijopleiding van de MBDA omdat Ajax en Mercedes-Benz al jaren een nauwe band hebben. Bovendien zijn de MBDA-rijopleidingen in eerste instantie beschikbaar in de regio groot Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen en Haarlem. Eén van de zes dames volgt een zogenaamd 2toDrive-traject. Zij is 16,5 jaar oud en mag nu al rijlessen volgen als ze aansluitend gedurende een bepaalde periode begeleid gaat rijden.

De rijopleiding van de Ajax-dames is te volgen via www.facebook.com/mbda.nl.