06
augustus
2007
|
02:00
Europe/Amsterdam

DaimlerChrysler sluit overdracht belang af; Chrysler verder als zelfstandige onderneming.

Op 3 augustus jl is de overdracht van het meerderheidsbelang in de Chrysler Group door DaimlerChrysler aan Cerberus Capital Management L.P. afgesloten. Daarmee heeft Cerberus, een private investeerder, een belang van 80,1 procent in Chrysler Holding LLC. Zoals in mei van dit jaar aangekondigd, behoudt DaimlerChrysler een belang van 19,9 procent in Chrysler. Met deze overdracht is tevens de start van het nieuwe Chrysler een feit. Het merk gaat verder als zelfstandige onderneming.

De overdracht van het belang vond plaats volgens de overeenkomst die op 14 mei van dit jaar werd gesloten. Gezien de fluctuaties op de Amerikaanse financiële markten werd bovendien besloten dat DaimlerChrysler en Cerberus samen een lening van twee miljard Dollar met een looptermijn van zeven jaar beschikbaar stellen aan de automobieldivisie van Chrysler. DaimlerChrysler draagt hiervan 1,5 miljard Dollar bij.

De financiële steun van DaimlerChrysler is een duidelijk teken van het feit dat het concern veel waarde hecht aan een goede start van Chrysler als zelfstandige onderneming met Cerberus als grootste aandeelhouder.

Met de wijziging van de situatie is ook de raad van bestuur van DaimlerChrysler gereduceerd tot zes leden. Tom LaSorda, Eric Ridenour en Tom Sidlik maken niet langer deel uit van de raad van bestuur. Als gevolg van de nieuwe situatie wordt voorgesteld de naam van DaimlerChrysler AG te wijzigen in Daimler AG. De aandeelhouders beslissen hierover tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering, die op 4 oktober a.s. in Berlijn zal plaatsvinden.

Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de raad van bestuur van DaimlerChrysler AG en hoofd van de Mercedes Car Group zegt: “Vandaag begint een nieuw hoofdstuk in de historie van onze onderneming. Gebaseerd op de exact vastgestelde strategieën in onze divisies Mercedes Car Group, Truck Group, Financial Services en Vans and Buses en de gezonde financiële situatie van onze onderneming hebben we reden genoeg om de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien.

Ook bij Chrysler, of het “Nieuwe Chrysler”, zoals in de wandelgangen wordt gezegd, is men optimistisch gestemd voor de toekomst. Op maandag 6 augustus zal de zogeheten “First Day” van de nieuwe onderneming worden gevierd met tal van activiteiten in en rond het hoofdkantoor in Auburn Hills in de Amerikaanse staat Michigan. Voor de rest van het jaar staan de introducties van diverse nieuwe modellen op het programma, die zoals gepland doorgang zullen vinden. De “pentastar” keert in gewijzigde vorm terug in het beeldmerk van de nieuwe onderneming.