25
januari
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler neemt twee nieuwe Tech Centers in gebruik

Elektrische aandrijvingen, digitalisering, autonoom rijden, veiligheid en mileubescherming zijn trends die toekomstige autoconcepten beïnvloeden. Om te kunnen inspelen op snelle en veelzijdige technologische veranderingen beschikt Daimler AG over een wereldwijd onderzoeks- en ontwikkelingsnetwerk dat voortdurend wordt versterkt.

Met de oprichting van Tech Centers bundelt Daimler AG haar samenwerkingsverbanden uit strategisch oogpunt nu ook in Duitsland. Op 18 januari 2016 werd het Tech Center a-drive geopend met het zwaartepunt op autonoom rijden. Hier wordt onderzoek gedaan naar robuuste sensoren en veilige manieren om autonoom te rijden.

Op 21 januari 2016 ging het Tech Center i-protect van start. Hier doet Daimler AG samen met haar partners uit bedrijfsleven en wetenschap onderzoek naar de veiligheidssystemen van toekomstige autogeneraties. Het concern speelt op dit gebied van oudsher een voortrekkersrol. Voorbeelden uit het verleden zijn de uitvinding van de kreukelzone (1951), de eerste crashtest (1959) en de start van de ontwikkeling van de airbag (1967). Maar hoe gedraagt de auto van de toekomst zich precies bij een ongeval? Zijn er al crashtestdummies waarbij inwendige verwondingen herkend kunnen worden? En hoe kunnen alle inzittenden even goed beschermd worden? Een röntgenblik in de auto moet bijvoorbeeld helpen om het gedrag van de autostructuur tijdens de crashtest nog beter te begrijpen. Moderne digitale mensenmodellen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van airbags die zich automatisch aanpassen aan de lichaamslengte.

In het wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingsnetwerk van Daimler werken meer dan 15.000 medewerkers om de auto's van het concern nóg efficiënter en veiliger te maken en nóg meer met elkaar te verbinden. In het Tech Center i-protect werken teams uit industrie en wetenschap uit diverse regio's samen aan mogelijkheden om de integrale veiligheid nog sneller in de voertuigen te kunnen toepassen. Daarvoor wordt in de komende jaren in totaal circa 5 miljard euro geïnvesteerd.

In het Tech Center i-protect werken naast Daimler AG de volgende partners mee: Robert Bosch GmbH, Universiteit Stuttgart, Fraunhofer-Gesellschaft (Fraunhofer-Institut für Werkstoffmechanik/IWM en Fraunhofer-Institut für Kurzzeitdynamik Ernst-Mach-Institut/EMI, Freiburg), Universiteit Freiburg, Technische Universiteit Dresden, Technische Universiteit Graz en Klinikum Stuttgart.

De samenwerking versterkt de innovatiekracht en toekomstperspectieven van alle partijen. Deze strategische stap zal ook voor andere grote thema's van de toekomst navolging krijgen door de oprichting van nog meer Tech Centers.