04
november
2019
|
08:39
Europe/Amsterdam

Daimler lanceert nieuwe concernstructuur

Het Daimler-concern heeft, zoals gepland, op 1 november 2019 zijn nieuwe concernstructuur gelanceerd. De splitsing van de personen- en bestelwagenactiviteiten, alsmede de truck- en busactiviteiten in twee nieuwe dochterondernemingen werd eind oktober van kracht met hun respectievelijke inschrijvingen in het handelsregister.

Drie juridisch onafhankelijke dochterondernemingen opereren nu onder de moedermaatschappij Daimler AG: Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Cars & Vans. Alle activiteiten van Daimler Trucks & Buses worden uitgevoerd door Daimler Truck AG. Daimler Financial Services, dat al vele jaren juridisch onafhankelijk is, werd in juli omgedoopt tot Daimler Mobility AG. Naast de jarenlange activiteiten op het gebied van voertuigfinanciering en wagenparkbeheer, is Daimler Mobility ook verantwoordelijk voor mobiliteitsservices.

Met deze drie dochterondernemingen wordt de klantgerichtheid van Daimler versterkt en de flexibiliteit van het concern verhoogd. Daimler AG blijft de enige beursgenoteerde onderneming. Als moedermaatschappij met ongeveer 6.000 werknemers zal Daimler AG verantwoordelijk zijn voor governance-, strategie- en controlefuncties en daarnaast concernoverkoepelende diensten aanbieden.

Mercedes-Benz AG en Daimler Truck AG zijn Duitse vennootschappen die aan medezeggenschap zijn onderworpen, met vestiging in Stuttgart. Zoals wettelijk vereist, zullen de raden van commissarissen van de twee ondernemingen elk uit twintig leden bestaan, waarvan tien de aandeelhouders vertegenwoordigen en tien de werknemers.

Mercedes-Benz AG beheert de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars & Mercedes-Benz Vans met ongeveer 175.000 werknemers wereldwijd. Mercedes-Benz AG richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personen- en bestelwagens en op het verlenen van aanverwante services. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium auto’s.

Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG: “Twee jaar geleden hebben we Project Future gelanceerd om een toekomstgerichte structurele transformatie bij Daimler te initiëren, met drie onafhankelijke entiteiten onder één dak. Onze nieuwe structuur maakt ons meer gefocust en sterker om een succesvolle transformatie naar de mobiliteit van de toekomst te verzekeren met onze duurzame bedrijfsstrategie. Het is cruciaal dat we onze klanten centraal stellen en hen inspireren met innovatieve producten en technologieën.”

Daimler Truck AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde truck- en busactiviteiten. Over de gehele wereld ontwikkelen, produceren en verkopen ongeveer 100.000 werknemers de producten van Daimler Trucks & Buses. Daimler Truck AG is met zijn dochterondernemingen een van ‘s werelds grootste bedrijfswagenfabrikanten.

Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck AG: “Onze klanten staan centraal bij alles wat we doen: we werken voor iedereen die de wereld in beweging houdt. We kunnen alleen succesvol zijn als we onze klanten succesvol maken - en we doen dit met producten die twee dingen combineren: lokale marktvereisten en onze wereldwijd toonaangevende technologieën.”

Daimler Mobility AG is verantwoordelijk voor de Daimler Mobility-activiteiten met 13.000 werknemers wereldwijd en actief voor het gehele Daimler-concern als aanbieder van diensten op het gebied van financiering, lease, verzekeringen en wagenparkbeheer. Daimler Mobility financiert en verleast al één op de twee door Daimler AG wereldwijd verkochte voertuigen en is van plan dit aandeel verder te verhogen.

Franz Reiner, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Mobility AG: “Wij bieden onze klanten unieke en flexibele mobiliteitsservices. Als onafhankelijke entiteit dragen we al vele jaren bij aan het succes van het Daimler-concern, in nauwe samenwerking met de voertuigdivisies. Deze ondernemersvrijheid is uiterst belangrijk voor de transformatie die we samen doormaken."

Over Project Future

Daimler heeft zich twee jaar lang intensief voorbereid op de nieuwe structuur en zijn volledige wereldwijde activiteiten aan de verschillende divisies toegewezen. In oktober 2017 werden de eerste voorbereidende stappen genomen om de personen- en bestelwagenactiviteiten van het concern en de truck- en busactiviteiten te bundelen in twee juridisch onafhankelijke entiteiten. Na de meest uitgebreide due diligence in de geschiedenis van de onderneming, hebben de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Daimler AG de nieuwe concernstructuur in juli 2018 goedgekeurd. De splitsing in onafhankelijke ondernemingen die nodig is voor de nieuwe structuur, werd door de aandeelhouders goedgekeurd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in mei 2019, met een overweldigende meerderheid van 99,75% van de stemmen. Op enkele uitzonderingen na werden ongeveer 130.000 werknemers overgeplaatst naar de twee nieuwe ondernemingen, Mercedes-Benz AG en Daimler Truck AG, in het kader van een wettelijk gereguleerde bedrijfsoverdracht. Deze werknemers hebben werkzekerheid gegarandeerd gekregen tot het einde van 2029 (‘Safeguarding the Future 2030’).