01
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Daimler en Uber gaan samenwerken aan meer autonome auto’s

Daimler en Uber hebben vandaag een overeenstemmingsverklaring aangekondigd voor samenwerking op het gebied van de levering en inzet van zelfrijdende voertuigen. Daimler plant binnen deze overeenkomst om in de komende jaren autonoom rijdende Mercedes-Benz personenauto’s aan te bieden op onder andere het wereldwijde platform van Uber. Daimler is daarmee de eerste autofabrikant die samenwerkt met Uber, dat zijn platform openstelt voor fabrikanten die zelfrijdende auto’s aanbieden.

Met de nieuwe ondernemingsstrategie CASE – wat staat voor ‘Connected’, ‘Autonomous’, ‘Shared & Services’ en ‘Electric’ – definieert Mercedes-Benz de vier belangrijkste trends op het gebied van mobiliteit in de toekomst. Deze overeenkomst is de volgende stap in de richting van ‘shared’ en ‘autonomous’. Bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van autonoom rijden is Daimler al vele jaren een pionier. De nieuwe E-Klasse is de eerste productieauto ter wereld die een testlicentie voor autonoom rijden heeft ontvangen in de Amerikaanse staat Nevada. Daimler Trucks heeft met de Highway Pilot een systeem ontwikkeld dat deels autonoom rijden voor trucks mogelijk maakt.

Uber heeft met zijn Advanced Technology Group een ontwikkelingsteam samengesteld voor autonoom rijden, dat zelfrijdende voertuigen op Amerikaanse wegen test. De Otto-divisie van Uber werkt daarnaast aan zelfrijdende trucks. De aanbieder van vervoersdiensten beschikt over ervaring op het gebied van carsharing en vervoersdiensten in 74 landen.

Beide ondernemingen profiteren van de wederzijdse toonaangevende expertise op het gebied van autonoom rijden en netwerkontwikkelingen. “Als uitvinder van de automobiel, willen wij óók vooroplopen bij het autonoom rijden– een van de meest fascinerende aspecten bij het opnieuw uitvinden van de mobiliteit”, aldus Dieter Zetsche, bestuursvoorzitter van Daimler AG en Hoofd Mercedes-Benz Cars. “Mobiliteitsserviceproviders bieden een ideaal platform voor technologie voor autonoom rijden en Uber is een vooraanstaande provider van mobiliteitsplatforms. De werkelijke revolutie ligt in de integratie van de vier mobiliteitstrends, die wij CASE noemen: Connectiviteit, Autonoom rijden, Sharing en Elektrificatie. En wij zijn vastbesloten om de drijvende kracht achter deze veranderingen te zijn.”

Travis Kalanick, CEO en medeoprichter van Uber: “In de technologie voor autonoom rijden schuilt de belofte dat steden in de toekomst veiliger, schoner en toegankelijker zijn. Wij zijn ons er echter van bewust, dat wij die toekomst niet alleen kunnen verwezenlijken. Daarom openen wij het Uber-platform voor autofabrikanten zoals Daimler. Door de technologische kwaliteiten van Daimler en Uber te combineren, krijgen meer mensen met één druk op de knop toegang tot betrouwbare vervoermiddelen.”