28
maart
2019
|
11:34
Europe/Amsterdam

Daimler en Geely Holding vormen een wereldwijde joint venture om smart te ontwikkelen

Daimler AG (Daimler) en Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding), de Duitse en Chinese autoconcerns, hebben vandaag de oprichting aangekondigd van een 50-50 wereldwijde joint venture voor het bezitten, exploiteren en verder ontwikkelen van smart, de pionier van kleine stadsvoertuigen, als een leider in premium-elektrische voertuigen.

In het kader van de joint venture-overeenkomst zal een nieuwe generatie smart elektrische modellen worden geassembleerd in een nieuwe, speciaal gebouwde fabriek in China. De wereldwijde verkoop begint in 2022.

Dieter Zetsche, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Hoofd Mercedes-Benz Cars, meldde: "Voor meer dan 2,2 miljoen klanten vertegenwoordigt smart een pionier in stedelijke mobiliteit. Op basis van dit succesverhaal kijken we uit naar een verdere verbetering van het merk met Geely Holding, een sterke partner in het segment van elektrische voertuigen. We zullen gezamenlijk de volgende generatie smart elektrische auto's - voor verkoop zowel in China als wereldwijd - ontwerpen en ontwikkelen, waarbij de hoogwaardige productie en de bekende veiligheidsnormen hoog in het vaandel staan. In de toekomst kijken we uit naar samenwerking met alle partners om ons succes in China en wereldwijd te ondersteunen. Afzonderlijk zal Mercedes-Benz een compact elektrisch voertuig produceren in de fabriek in Hambach, waardoor de werkgelegenheid wordt behouden met verdere investeringen in de faciliteit."

Li Shufu, Geely Holding Chairman, voegde toe: "We respecteren de waarde van smart volledig. Dit merk heeft een unieke aantrekkingskracht en een sterke commerciële waarde. Geely Holding en Daimler kijken uit naar dit uitdagende nieuwe project, waarmee we de introductie van hoogwaardige elektrische producten zullen voortzetten om onze klanten een betere mobiliteitservaring te bieden. Als gelijkwaardige partners zijn we toegewijd aan het wereldwijd promoten van het merk smart. We zullen gebruik maken van onze ervaring en wereldwijde competenties op het gebied van merkbeheer, R & D, productie, supply chain management en andere gebieden. De synergieën van deze samenwerking zullen leiden tot wederzijdse voordelen, terwijl we tegelijkertijd de technologieën voor smart verder ontwikkelen, inclusief connectiviteit, om in de branche toonaangevend te blijven, aangezien het een verdere transformatie ondergaat. "

De raad van bestuur van de nieuwe smart-joint venture zal bestaan uit zes leidinggevenden met een gelijke vertegenwoordiging van beide partijen. De vertegenwoordigers van de raad van bestuur van Daimler AG zijn Hubertus Troska, lid van de raad van bestuur van Daimler AG die verantwoordelijk is voor Groot-China, Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler AG, die verantwoordelijk is voor marketing en verkoop van Mercedes-Benz Cars en Markus Schäfer, lid van de raad van Management van de divisie Mercedes-Benz auto's, productie- en toeleveringsketen en aangewezen lid van de raad van bestuur dat verantwoordelijk is voor Group Research en Mercedes-Benz Cars Development. Vertegenwoordigers van de Geely-raad zijn Geely Holding Chairman Li Shufu, Geely Holding President, Geely Auto Group President en CEO An Conghui, Geely Holding Executive Vice President en CFO Daniel Donghui Li.

De joint venture-partners zijn overeengekomen dat de nieuwe generatie smart-voertuigen zal worden gestyled door het wereldwijde Mercedes-Benz designnetwerk en met engineering van de wereldwijde technische centra van Geely. De toekomstige productie zal in China plaatsvinden.

Als onderdeel van het voertuigontwikkelingsprogramma zal de smart-productportfolio ook worden uitgebreid naar het snelgroeiende B-segment.

Vóór de lancering van de nieuwe modellen vanaf 2022 zal Daimler de huidige generatie smart-voertuigen blijven produceren in haar Hambach-fabriek in Frankrijk (smart EQ fortwo) en in Novo Mesto (Slovenië, smart EQ forfour). Parallel hieraan zal de fabriek in Hambach een nieuwe rol op zich nemen in het productienetwerk van Mercedes-Benz Cars en in de toekomst een compact elektrisch voertuig van Mercedes-Benz produceren onder het nieuwe product- en technologiemerk EQ. Mercedes-Benz investeert € 500 miljoen in de fabriek in Hambach en zal de expertise van haar ervaren en gemotiveerde smart- werknemers inzetten.

De joint venture zal naar verwachting eind 2019 zijn afgerond. Financiële voorwaarden van de smart-joint venture zijn niet bekendgemaakt.

De joint venture is in lijn met de afzonderlijke overeenkomst tussen Daimler Mobility Services en Geely Technology Group, die vorig jaar werd aangekondigd, waarin de bedrijven overeenkwamen om samen te werken aan een nieuwe premium ride-hailing service in China.