20
oktober
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Daimler en Europcar brengen car2go naar Hamburg

Vanaf het voorjaar van 2011 is car2go, het nieuwe mobiliteitsconcept van Daimler, ook beschikbaar in de Duitse stad Hamburg. Dankzij de flexibele en betaalbare mobiliteitsoplossing kunnen de inwoners van Hamburg altijd en overal gemakkelijk instappen en wegrijden en bovendien gratis parkeren. car2go start in de Noord-Duitse stad in eerste instantie met 300 smart fortwo’s. Daarbij gaat het om de smart car2go edition, die onlangs tijdens de Mondial de l’Automobile in Parijs werd gepresenteerd. De smarts zijn voorzien van de modernste Carsharing-telematica en een innovatief dak met zonnecel-technologie. Bij het car2go-project in Hamburg werkt Daimler samen met Europcar-autoverhuur. De beide ondernemingen hebben daartoe een joint-venture opgericht, waarin Europcar een meerderheidsbelang heeft.

Na de succesvolle pilotprojecten van car2go in de Duitse stad Ulm en in Austin, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Texas, wordt de internationale lancering van car2go nu in Hamburg ingeluid. De start staat gepland in maart 2011 met aanvankelijk 300 auto’s. Afhankelijk van de vraag zal het beschikbare wagenpark worden uitgebreid. De burgemeester van Hamburg, Christoph Ahlhaus, is enthousiast over het nieuwe mobiliteitsconcept: “Ik ben blij dat wij de eerste miljoenenstad in de wereld zijn waar car2go wordt ingevoerd. Mensen in Hamburg staan altijd open voor nieuwe ideeën en ik ben ervan overtuigd dat car2go daarom in Hamburg een succes wordt.” Senator voor stadsontwikkeling en milieu Anja Hajduk vult aan: “Wie iedere dag opnieuw een parkeerplaats moet zoeken, wie bij een belangrijke verkeersader woont of wie in het spitsuur vaak in de file staat weet dat het zinvol is om het autoverkeer in de stad te reduceren. Daarbij helpt een car2go als een alternatief voor de eigen auto. Het is een goed concept voor diegenen die meestal voor een andere vorm van vervoer kiezen, maar af en toe een auto nodig hebben.”

Dr. Thomas Weber, in de raad van bestuur van Daimler AG verantwoordelijk voor het concernonderzoek en ontwikkeling van Mercedes-Benz Cars, zegt: “Daimler heeft zich met car2go ten doel gesteld, een antwoord op de toekomstige uitdagingen in het stadsverkeer te vinden. Bovendien biedt car2go een ideale basis voor nieuwe aandrijvingstechnologieën, zoals bijvoorbeeld elektromotoren.”

De nieuwe car2go-partner, het in Hamburg gevestigde autoverhuurbedrijf Europcar, heeft een meerderheidsbelang van 75 procent in de voor dit project opgerichte joint-venture car2go Hamburg GmbH. De samenwerking biedt voor beide partijen voordelen: car2go kan profiteren van de enorme ervaring van Europcar op het gebied van wagenparkbeheer en -logistiek en gebruik maken van het Europcar-netwerk om, naast de eigen car2go Shops, nog meer locaties voor registratie te kunnen aanbieden. Anderzijds vormt car2go voor Europcar een innovatieve aanvulling op het bestaande portfolio van producten en diensten.

Succesvolle pilots in Ulm en Texas

De resultaten van de pilotprojecten in Ulm en Austin spreken voor zich: in Ulm maken nu al meer dan 20.000 klanten gebruik van de tot nu toe 200 smart fortwo cdi’s, die eind dit jaar plaats maken voor 300 nieuwe smart car2go editions. Sinds het begin van het project in maart 2009 werden meer dan 350.000 ritten gemaakt, waarbij de klanten meer dan vier miljoen kilometer aflegden. Vooral de mogelijkheid om spontaan een enkele rit te kunnen maken, spreekt klanten aan: negen van de tien ritten eindigen op een andere locatie dan waar ze begonnen. Klanten zijn volledig vrij wanneer het gaat om beginpunt, duur en eindpunt van de route. In de Amerikaanse stad Austin is car2go eveneens succesvol: hier hebben zich al al meer dan 10.000 gebruikers ingeschreven en werd er meer dan 80.000 keer een auto gehuurd.

Vanwege zijn innovatieve en milieuvriendelijke karakter won car2go al meerdere prijzen. Naast de ‘Clean Air Excellence Award’ van de Amerikaanse milieu-instantie EPA won het programma afgelopen maand in Berlijn ook de ‘Clean Tech Media Award’ in het segment mobiliteit. “Meer dan 30.000 klanten in slechts twee steden en de daar opgedane ervaring vormen voor ons de bevestiging dat car2go de praktijktest met succes heeft doorstaan”, zegt Robert Henrich, directeur van car2go. “We zijn blij dat we nu samen met een sterke partner car2go ook in Hamburg kunnen invoeren en we zijn ervan overtuigd dat er ook daar veel belangstelling voor car2go bestaat. Tegelijkertijd werken we aan de internationale marktintroductie in meer grote steden, waarbij we voor elke stad een businessmodel op maat zullen ontwikkelen.”

Bewegingsvrijheid: overal gratis parkeren

In Hamburg is de zone waarin de auto’s van car2go spontaan of met een voorafgaande reservering kunnen worden gehuurd in eerste instantie beperkt tot de binnenstad met een oppervlakte van rond 65 vierkante kilometer. Dit gebied is bijzonder geschikt voor car2go, omdat daar het aantal inwoners per vierkante kilometer en de vraag naar individuele mobiliteit bovengemiddeld hoog zijn en de smart tegelijkertijd optimaal gebruik maakt van de beschikbare parkeerruimte.

In tegenstelling tot locatiegebonden carsharing- en huurautoconcepten kunnen car2go-auto’s overal in het gebied door klanten aangetroffen en zonder reservering direct gehuurd worden. Aan het eind van de huur kunnen de auto’s op alle openbare parkeerplaatsen worden geparkeerd. Daarbij geldt geen maximale parkeertijd, zelfs niet op parkeerplaatsen waar moet worden betaald of een parkeerschijf verplicht is. De parkeerkosten zijn inbegrepen in de huurprijs en worden door car2go Hamburg automatisch vastgesteld en aan de stad betaald. Om het zoeken naar parkeerplaatsen te vermijden stelt car2go bovendien talrijke eigen parkeerplaatsen in geselecteerde parkeergarages ter beschikking, waarvan het gebruik eveneens in de huurprijs is inbegrepen. Niet alleen het rijden, ook het parkeren wordt daardoor voor de gebruikers bijzonder eenvoudig.

De huurprijs in Hamburg bedraagt 29 cent per minuut of maximaal 14,90 Euro per uur, waarbij automatisch het gunstigste tarief berekend wordt. Deze all-in-prijs omvat brandstof, verzekering, gereden kilometers, belasting en parkeerkosten. Voor de registratie als gebruiker moet eenmalig 29 Euro worden betaald, daarna is er geen sprake van een borgsom, minimale besteding of jaarlijkse of maandelijkse bijdrage. Er wordt alleen maar betaald voor de werkelijke gebruiksduur. Geregistreerde car2go-klanten profiteren bovendien van speciale voordelen bij elke huurtransactie via Europcar.

Nieuwste technologie

Met de smart car2go edition wordt in Hamburg de eerste in serie geproduceerde carsharing-auto ter wereld gebruikt. Alle auto’s zijn voorzien van een benzinemotor met geoptimaliseerd verbruik, start-/stoptechnologie, telematica van de nieuwste generatie en een dak met zonnecel-technologie. Het hart van de smart car2go edition is de nieuwe centrale bedieningsunit met een 6,5 inch groot touchscreen. Hierin kunnen ook de sleutel van de auto en maximaal vier chipkaarten voor bijvoorbeeld parkeergarages en tanken worden ondergebracht. De telematica-unit is verbonden met de elektronica van de auto en regelt afhankelijk van het huurproces ondermeer de startblokkering.

Het standaard dak met zonnecel-technologie levert een vermogen van 100 Watt. De gewonnen zonne-energie zorgt voor de stroom voor de telematica en laadt bovendien constant de accu van de auto op, zodat de dynamo tijdens het rijden niet nodig is. Hierdoor wordt merkbaar brandstof bespaard. Wanneer de auto in de zon wordt geparkeerd, wordt met zonne-energie bovendien de ventilatie van de smart automatisch geregeld en daardoor de temperatuur in de auto met maximaal 18 graden Celcius verlaagd. Dat is in de zomer een prettige bijkomstigheid voor klanten bij het begin van een rit, maar betekent tevens minder belasting voor het milieu, want de airconditioning hoeft hierdoor minder te koelen, waardoor het brandstofverbruik nog verder wordt verminderd.