08
februari
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler en enercity transformeren onderdelenopslag in energieopslag

Samenwerkingspartners Daimler AG – met de volledige dochteronderneming ACCUMOTIVE – en enercity (Stadtwerke Hannover AG) gaan dit jaar starten met de bouw van een nieuwe accu opslagfaciliteit. Bijzonder hieraan is dat het gaat om een magazijn voor de opslag voor elektromobiele accusystemen. Zo’n 3.000 accumodules, bedoeld voor het huidige smart electric drive wagenpark, worden samengevoegd om een vaste opslagfaciliteit te creëren bij de enercity-locatie in Herrenhausen. Met een totale opslagcapaciteit van 15 MWh wordt de locatie één van de grootste in Europa. Na voltooiing van het project wordt de energieopslag op de Duitse primaire energiemarkt gebracht. Deze energieopslag is al het derde belangrijke project van Daimler AG in deze sector.

In 2012 werd de derde generatie smart fortwo electric drive geïntroduceerd en sindsdien heeft hij kopers wereldwijd weten te overtuigen. De nieuwe generatie elektrisch aangedreven stadsauto staat nu in de startblokken. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer de accu ooit onbruikbaar wordt? Autofabrikanten zijn uiteraard voorbereid op deze situatie en hebben geschikte vervangingsunits beschikbaar. Met het oog op het efficiënt gebruiken van de grondstoffen, varen de partners Daimler, ACCUMOTIVE en enercity nu een nieuwe, unieke koers. Door middel van de ‘levende opslag’ van accu’s voor de vervangingsmarkt creëren ze een aantrekkelijk businessmodel dat in deze vorm alleen kan worden gerealiseerd via de samenwerking tussen een autofabrikant en een energieleverancier.

‘Levende opslag’ ter ondersteuning van de energieopslag voor het stroomnet

Door de opslagcapaciteit op de Duitse primary balancing power (PRL) energiemarkt te brengen, levert het businessmodel een belangrijke bijdrage aan de stabilisering van het stroomnet en aan de economische efficiëntie van elektromobiliteit. Bij toenemende schommelingen in de toevoer van elektriciteit – afkomstig van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie – helpen dit soort opslagvoorzieningen de frequentie zo constant te houden. Dankzij hun opslagcapaciteit vangen ze de energiefluctuaties nagenoeg zonder verlies op. Deze taak komt momenteel hoofdzakelijk voor rekening van snel draaiende turbines van fossiel gestookte elektriciteitscentrales. Nog dit jaar starten de partners met de bouw van de 15 MW accuopslag. Na de voltooiing ervan wordt de opslag ononderbroken aan het stroomnet gekoppeld en is enercity verantwoordelijk voor het vermarkten van de opslag op de PRL energiemarkt.

Bron van eeuwige jeugd voor de accu

Het innovatieve opslagconcept heeft nog een ander belangrijk voordeel. Om bij vervanging direct inzetbaar te zijn, vergt een accu een regelmatige cyclus gedurende de periode dat hij opgeslagen ligt. Dit betekent dat de accu voor het behoud van zijn opslagcapaciteit regelmatig maar op een gecontroleerde wijze ontladen en vervolgens weer opgeladen dient te worden. Anders zou de accu te ver ontladen, wat tot defecten kan leiden. Naast de opslagkosten zouden de vroegere kosten voor langdurige opslag van vervangingsaccu’s daarmee exorbitant hoog worden. De innovatieve benadering van de samenwerkende partners voorkomt die hoge kosten. De continue schommelingen in het stroomnet creëren automatisch de gewenste cycli voor de accu’s. En het zeer geavanceerde accumanagementsysteem, afkomstig van Daimler’s dochter ACCUMOTIVE, garandeert dat de accu’s wat temperatuur en laadniveau betreft altijd in optimale conditie verkeren, zodat ze voldoen aan de strenge eisen op het gebied van kwaliteit en levensduur. In plaats van een negatief effect te hebben op het verouderingsproces van de systemen, vormt deze benadering de bron van eeuwige jeugd.

Grote bijdrage aan de energieomvorming

Elektromobiliteit speelt een belangrijke rol in het behalen van de CO2-doelstellingen voor het wegvervoer en draagt in grote mate bij aan het voldoen aan de internationale doelstellingen ter bescherming van het klimaat. Op dit gebied gaat de visie van Daimler AG op duurzaamheid veel verder dan alleen de auto. De maatregelen ter bescherming van het milieu en ten faveure van een energie-efficiënt productontwerp hebben hun weerslag op de gehele levenscyclus van een product: van ontwikkeling via productie en productgebruik tot aan verwerking en hergebruik. Op dit gebied speelt het efficiënte gebruik van krachtige accu’s en bundeling ervan een steeds belangrijker rol. Met hun concept creëren Daimler, dochter ACCUMOTIVE en enercity een nieuwe win-winsituatie en ondersteunen daarmee de energiehervorming.

Daimler AG: consequente uitbreiding van de vaste opslag

Daimler is in 2015 via dochteronderneming ACCUMOTIVE gestart met de stationaire opslag van accu’s en is sindsdien in deze sector actief. De onderneming levert aantrekkelijke oplossingen voor efficiënte energieopslag, zowel voor industriële als voor private toepassingen. Mercedes-Benz energieopslag voor privégebruik is nu leverbaar en wordt binnenkort bij klanten geïnstalleerd in samenwerking met geselecteerde verkooppartners, waaronder energieaanbieders EnBW en SMA Solar Technology AG. Slechts enkele weken na het slaan van de eerste paal voor ’s werelds grootste opslagcapaciteit voor hergebruikte accu’s in Lünen (Westfalen) – een joint venture tussen partners Daimler AG, The Mobility House AG en GETEC – zet Daimler opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van haar industriële accuopslag, in samenwerking met ACCUMOTIVE en partner enercity. Na voltooiing van deze nieuwe accuopslag is er sprake van een totale opslagcapaciteit van zo’n 29 MW voor het stroomnet. De start van andere belangrijke projecten is eveneens voorzien voor 2016.

enercity (Stadtwerke Hannover AG): klaar voor de energiehervorming!

Met een jaarlijkse omzet van zo’n € 2,4 miljard is Stadtwerke Hannover AG één van de grootste Duitse stedelijke energieleveranciers. Onder de overkoepelende paraplu ‘enercity – positive energie’ is er een keur aan producten en energiegerelateerde services beschikbaar voor een ‘one-stop shop’, ook voor veel stedelijke voorzieningen in de regio. In totaal levert enercity stroom, gas, verwarming en drinkwater aan meer dan 700.000 mensen. Via contractpartners is enercity in heel Duitsland actief, en sinds 2012 ook daarbuiten. De oudste enercity-vestiging in Hannover-Herrenhausen, waar de eerste grote energiecentrale in 1902 werd geopend, is nu een locatie voor toekomstige projecten. Naast de gezamenlijke accuopslag project realiseert de onderneming ook andere innovatieve projecten op deze locatie, waaronder warmteopslag, een warmtekrachtkoppeling (wkk), evenals de technische inzet van een virtuele energiecentrale.