30
juli
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

Daimler en de Renault-Nissan alliantie starten productie joint venture in Mexico

  • Productie joint venture heet COMPAS (Cooperation Manufacturing Plant Aguascalientes)

  • Fabriek zal volgende generatie premium compacte auto’s produceren van Mercedes-Benz en Infiniti

  • COMPAS wordt geleid door internationaal managementteam van Daimler en Nissan

Vijf jaar na de start van hun strategische samenwerkingsverband hebben Daimler en de Renault-Nissan alliantie de samenwerking significant uitgebreid met het aangaan van een productie joint venture in Aguascalientes, centraal Mexico.

De nieuwe bedrijfsentiteit COMPAS (Cooperation Manufacturing Plant Aguascalientes) is in de verhouding 50:50 eigendom van Daimler en Nissan. Beide partners zullen in totaal een bedrag van US$ 1 miljard investeren in COMPAS dat leiding zal geven aan de bouw en bedrijfsvoering van een nieuwe fabriek voor de productie van de volgende generatie premium compacte auto’s van Mercedes-Benz en Infiniti.

De moderne fabriek wordt gevestigd vlakbij de Nissan Aguascalientes A2 fabriek. In aanvang zullen jaarlijks ruim 230.000 voertuigen geproduceerd worden; rond 2020 zal het personeelsbestand uit ongeveer 3.600 medewerkers bestaan. Afhankelijk van de marktontwikkelingen en de vraag is het mogelijk om de productiecapaciteit uit te breiden. De productie van Infiniti zal begin 2017 een aanvang nemen, terwijl de eerste Mercedes-Benz in 2018 van de band zal rollen.

COMPAS wordt geleid door een internationaal managementteam van Daimler en Nissan: Ryoji Kurosawa is Chief Executive Officer (CEO), Uwe Jarosch is Chief Financial Officer (CFO) en Glaucio Leite is Chief Quality Officer (CQO).

Het proces van besluitvorming van COMPAS wordt ondersteund door een Board of Directors bestaande uit drie vertegenwoordigers van ieder bedrijf. De directieleden van Daimler zijn Michael Göbel, Head of Production Compact Cars, Mercedes-Benz Cars; Axel Harries, Head of Quality Management, Mercedes-Benz Cars en Christian Schulz, Head of Controlling, Mercedes-Benz Cars Operations. De Nissan-vertegenwoordigers zijn Armando Avila, Manufacturing Vice President, Nissan Mexico; Carlos Servin, Finance Vice President, Nissan North America en Takehiro Terai, Total Customer Satisfaction Vice President, Nissan North America.

“COMPAS is een uitstekend voorbeeld van de wereldwijde aanwezigheid van Daimler en de Renault-Nissan alliantie. We combineren de fabricage-expertise van Daimler en Nissan in één fabriek in Mexico voor de productie van de volgende generatie premium compacte auto’s,” aldus COMPAS CEO Kurosawa. “Aguascalientes is uitgekozen als locatie voor deze nieuwe fabriek omdat er veel toeleveranciers zijn in deze regio en vanwege Nissans 30 jaar lange ervaring in Mexico op het gebied van uiterst efficiënte fabricage.”

Kurosawa heeft meer dan 30 jaar productie-ervaring bij zowel Nissan als Infiniti. In zijn meest recente functie als General Manager van de Tochigi fabriek in Japan was hij verantwoordelijk voor de productie en kwaliteit van Infiniti, waaronder het topmodel Infiniti Q50 limousine.

“Met COMPAS zal Mercedes-Benz Cars voor het eerst een productieplaats voor compacte auto’s hebben in de NAFTA regio, waardoor wij onze klanten dichtbij de markt op een flexibele en efficiënte manier van dienst kunnen zijn,” aldus COMPAS CFO Jarosch.

Jarosch is al ruim 40 jaar werkzaam bij Daimler en heeft diverse, voornamelijk internationale opdrachten uitgevoerd op het gebied van finance & control. In zijn laatste functie als CFO van Mercedes-Benz Personenwagens in India was hij medeverantwoordelijk voor de uitbreiding van de lokale productie en het dealernetwerk in dat land.

“Door het beste van beide bedrijven samen te voegen bij productie- en kwaliteitsprocessen kunnen we producten van topkwaliteit produceren, onze middelen maximaal benutten en tegelijkertijd onze kosten optimaliseren. We zullen er ook voor zorgen dat de kwaliteitseisen en de identiteit van beide merken gewaarborgd blijven,” voegt COMPAS CQO Leite toe.

Gedurende zijn 24 jaar bij Daimler heeft Leite diverse functies bekleed in productie en planning bij zowel Mercedes-Benz Bedrijfswagens als Personenwagenss in Brazilië en Duitsland. In zijn laatste functie, na diverse projectopdrachten voor personenwagenfabrieken in de VS en China, gaf hij leiding aan de voorbereidingen voor de assemblage van de volgende generatie E-Klasse in de Mercedes-Benz fabriek in Sindelfingen, Duitsland.

Zoals reeds in juni 2014 aangekondigd, zullen Daimler en Infiniti ook samenwerken bij de ontwikkeling van de volgende generatie premium compacte auto’s van Mercedes-Benz en Infiniti. Beide partners zullen nauw samenwerken in iedere fase van het productontwikkelingsproces. De merkidentiteit blijft gewaarborgd omdat de auto’s van Mercedes-Benz en Infiniti zich duidelijk van elkaar zullen onderscheiden op het gebied van productdesign, rijeigenschappen en specificaties.

Daimler en Nissan zullen de volgende generatie premium compacte auto’s ook in andere fabrieken wereldwijd produceren, waaronder in Europa en China.