19
december
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler en Aston Martin ondertekenen contracten voor technische samenwerking

  • Leverings- en ontwikkelingscontracten voor motoren ondertekend

  • Levering van elektrische en elektronische componenten gepland

  • Daimler verkrijgt tot 5% aandelen in Aston Martin

Daimler AG en Aston Martin Lagonda Ltd. hebben een contract getekend voor een verregaande technische samenwerking tussen Daimler, Mercedes-AMG, een 100% dochteronderneming en het high-performance merk van Daimler, en Aston Martin.

Na de ondertekening van de intentieverklaring in juli van dit jaar hebben beide ondernemingen hun samenwerking voortgezet en mogelijkheden voor een coöperatie onderzocht. De gesprekken hebben nu tot de ondertekening van definitieve contracten geleid.

Door de technische samenwerking kunnen Mercedes-AMG en Aston Martin op maat gemaakte V8-motoren ontwikkelen die Aston Martin bij de introductie van de nieuwe generatie modellen ondersteunen. Deze zullen worden uitgerust met ultramoderne technologieën en nieuw ontwikkelde krachtige en tegelijkertijd zuinige motoren.

Daimler verkrijgt op basis van de ontwikkeling van de technische samenwerking kosteloos een belang tot vijf procent in Aston Martin in de vorm van aandelen zonder stemrecht. Tegelijkertijd krijgt Daimler een zetel met waarnemerstatus in de holdingdirectie van Aston Martin. Daimler vergroot daarmee de huidige aandeelhoudersgroep waartoe Prime Wagon, Adeem Investment en Investindustrial behoren.

De partijen werken aan voorwaarden voor een aanvullende samenwerking ten aanzien van de levering van elektrische/elektronische componenten. Daarnaast onderzoeken beide ondernemingen verdere mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingsgebieden. Aston Martin zal zijn sportwagens blijven bouwen in de hoofdvestiging in Graydon, Warwickshire, UK.