25
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Daimler behaalt maximale score in 'Climate Disclosure Leadership Index' en "A"-rating in 'Climate Performance Leadership Index'

  • Performance Band A voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van milieubescherming

  • Maximale score voor de openbaarmaking en transparentie in 'Climate Disclosure Leadership Index'

Daimler AG heeft van de organisatie Carbon Disclosure Project (CDP) topcijfers gekregen voor de openbaarmaking van de maatregelen die zij in de strijd tegen de klimaatverandering heeft genomen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Het concern kreeg de maximale score van 100 in de 'Climate Disclosure Leadership Index' en een "A"-rating in de 'Climate Performance Leadership Index'. 

De CDP-analisten honoreren daarmee de inspanningen van het concern om naast duurzaam ontwikkelde producten ook klimaatvriendelijk te produceren en de eigen milieudoelstellingen openbaar te maken. Daimler heeft zich ten doel gesteld om een pionierrol te spelen op het gebied van milieubescherming en is op de weg daar naartoe een belangrijke stap verder gekomen. De onderneming kon in de afgelopen vijf jaar bijvoorbeeld de CO2-emissies van haar vloot nieuwe personenwagens in Europa met meer dan 20 procent naar 140 g/km terugbrengen. Het is de bedoeling dat deze waarde tot 2016 nog verder wordt gereduceerd tot 125 g/km. Onafhankelijke verbruikstests hebben aangetoond dat ook de trucks van Mercedes-Benz qua brandstofverbruik de benchmark zijn. Daarnaast loopt Daimler voorop als het gaat om het voldoen aan nieuwe emissienormen nog voordat deze van kracht zijn. Zo is het complete truckaanbod (Actros, Arocs Antos, Atego, Unimog en Econic) nu al in Euro VI-versie leverbaar. De Mercedes-Benz Actros voldeed al twee jaar voor de invoering aan de uitlaatgasnorm Euro VI die op 1 januari 2014 in werking treedt. Daarmee bevindt de Actros zich in goed gezelschap: ook Mercedes-Benz personenauto's in benzine-uitvoering zoals de nieuwe Mercedes-Benz A- en B-Klasse hebben in de benchmark een duidelijke voorsprong op de concurrentie als het gaat om het eerder voldoen aan de Euro 6-norm als vereist: het aantal van meer dan 40 procent van alle Mercedes-Benz personenauto's met Euro 6 die in het tweede kwartaal 2013 in Duitsland werden geregistreerd, spreekt voor zich. 

De onderneming hecht bij zijn producten ook grote waarde aan de overzichtelijkheid van de milieugerelateerde processen. Dat bewijst het milieucertificaat van TÜV-Süd dat Mercedes-Benz voor ieder nieuw automodel wil behalen. Het certificaat geldt voor meer dan 40.000 afzonderlijke processen waarvan de analyse, berekening en waardering resulteren in een omvangrijk eco-profiel. Alle milieurelevante processen van de ontwikkeling via de productie en het gebruik worden beoordeeld. Tot de recent geanalyseerde modellen van Mercedes-Benz behoren in 2013 de CLA en de nieuwe S-Klasse; in 2012 de A-Klasse en als eerste diesel-hybridemodel de E 300 BlueTEC HYBRID die over de hele levenscyclus gezien ten opzichte van de E 300 CDI het milieu met twaalf ton minder CO2 belast. 

Behalve de voortdurende verbetering van de afzonderlijke automodellen draagt ook de productie bij aan een positieve milieubalans. In de afgelopen vijf jaar daalden de CO2-emissies in de fabrieken per personenauto met 28 procent. Dit resultaat kon worden bereikt door een uitgebreid pakket maatregelen, waaronder efficiëntere productietechnologieën, betere verwarmings- en ventilatiesystemen, intelligente uitschakelregelingen voor de productie-installaties en campagnes om het energiebewustzijn van de medewerkers te verhogen. 

De 'Daimler Sustainability Dialogue' toont de transpantie aan waarmee het concern met zijn milieustrategie omgaat. In dit kader ontmoeten leden van het management van Daimler sinds vijf jaar regelmatig vertegenwoordigers van diverse stakeholdergroepen om met elkaar van gedachten te wisselen over duurzaamheidthema's bij Daimler. 

Carbon Disclosure Project

De non-profit organisatie Carbon Disclosure Project (CDP) werd in 2000 in Londen opgericht en analyseert elk jaar wereldwijd strategieën voor duurzaamheid en klimaatverandering van beursgenoteerde ondernemingen en hun maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen onder controle te krijgen en te verlagen. Het CDP stelt daarvoor een rating op die investeerders kunnen raadplegen. Het CDP vertegenwoordigt de belangen van 722 institutionele beleggers met een belegd vermogen van momenteel 87 biljoen US-Dollar. Centraal staan vooral het CO2-management en de reductiedoelen in combinatie met maatregelen en successen. Bovendien beoordeelt het CDP de emissiegegevens van de afzonderlijke ondernemingen. Dit resulteert uiteindelijk in 'leadership indices' waaruit blijkt welke bedrijven het best presteren. Dit jaar heeft 81 procent van de 500 topondernemingen wereldwijd aan de enquête meegedaan. Volgens informatie van het CDP vertoont het aantal investeerders dat gebruik maakt van de data van het CDP sinds 2000 een voortdurend stijgende lijn.