21
april
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

Concept GLC Coupé – nieuwe coupé door Mercedes-Benz

Met de Concept GLC Coupé presenteert Mercedes-Benz opnieuw een studiemodel voor een coupé. De Concept GLC Coupé is een nagenoeg productierijp conceptmodel dat de succesformule van de GLE Coupé toepast in het compactere segment. De dynamische, expressieve showauto combineert de typische stijlkenmerken van een coupé met het sensuele, pure design van toekomstige SUV-generaties. Deze mix wordt verder versterkt door krachtige details als een twin-blade radiatorgrille, ‘powerdomes’ in de motorkap en een uitlaatsysteem met vier uitlaateindstukken. Daarnaast geven stoere offroad-elementen zoals 21 inch wielen, bodembescherming voor en achter, een grotere  bodemspeling en treeplanken een indicatie van het offroad prestatiepotentieel van de Concept GLC Coupé.

Met deze eigenschappen heeft het studiemodel dezelfde succesvolle kenmerken als de GLE Coupé, maar dan bedoeld voor een compacter segment, zoals ook door de lengte van 4,73 meter en de wielbasis van 2,83 meter tot uiting komt. Deze twee maatvoeringen vormen samen met een opvallend en gespierd uiterlijk, langgerekte raampartijen en grote 21 inch wielen een ideale basis voor een sportieve, jonge coupégeneratie met een karakteristiek vleugje offroad.

Onderscheidend front, hoekig koplampdesign

Aan de voorzijde vormen een korte, scherpe overhang en een rechtopstaande twin-blade radiatorgrille de eerste aanwijzingen voor de sportieve filosofie achter de Concept GLC Coupé. Het motto ‘Born to race on every ground’ wordt onderstreept door de powerdomes in de motorkap, de A-wing onder de radiatorgrille, de grote luchtinlaten aan de zijkanten van het front en de dominante bodembescherming. Net als alle andere sierdelen van het studiemodel is dit typische SUV-kenmerk uitgevoerd in silver shadow en vormt daarmee een aantrekkelijk contrast met de solarbeam lak en de delen in mat gun-metal magno.

Opvallende LED-koplampen geven de Concept GLC Coupé een herkenbaar gezicht. Alle functies zijn ondergebracht in één unit: de dagrijverlichting en de richtingaanwijzers maken gebruik van de bovenste lichtstrip, ofwel de wenkbrauwen. Daaronder bevinden zich drie roterende lenzen die op driedimensionale wijze lijken te zweven en voor een optimale verlichting van de weg of het terrein zorgen. Vanzelfsprekend wordt het tegemoetkomende verkeer in de dimlicht- of grootlichtstand en bij bochtverlichting niet verblind, doordat het deel van de lichtbundel waarin zich tegenliggers bevinden uitgeschakeld wordt.

Zijprofiel met lage ‘coupé’ raampartij en grote SUV-wielen

De harmonieuze wijze waarop de designwerelden van een coupé en SUV in de Concept GLC Coupé zijn verenigd, komt in het zijaanzicht het best tot uiting. Het studiemodel is net geen 1,60 meter hoog en heeft de typerende, langgerekte dakstijl van een sportcoupé. Net als de geïntegreerde dakrails en portiergrepen past de lage raampartij zonder raamstijlen perfect bij het coupékarakter van de conceptauto. Het samenspel van de hoge heuplijn, de brede schouders en de geaccentueerde wielkasten bezorgt de Concept GLC Coupé een enerverende dynamiek. Dit wordt onderstreept door de licht getailleerde koetswerkdelen tussen de dropping line en de onderste, naar achter oplopende lijn, wat resulteert in een spannende lichtinval.

Duidelijke verwijzingen naar markante SUV-genen zijn te vinden in de dorpelverbreders die doen denken aan de treeplanken van een klassieke SUV. Brede 21 inch velgen met grote banden met een zwaar profiel en de relatief hoge bodemspeling zetten de sportief-dynamische offroad-ambities van de Concept GLC Coupé kracht bij.

Achterzijde met opvallend coupé-karakter

Het achteraanzicht van de precies twee meter brede Concept GLC Coupé kenmerkt zich door forse, gespierde schouders met harmonieus gevormde wielkasten en 21 inch velgen met 285/45 R 21 banden. De vier gepolijste RVS eindstukken van het uitlaatsysteem springen direct in het oog. Ze zijn boven de A-wing met bodembescherming gepositioneerd en weerspiegelen de sportieve looks van de coupé.

Aan de achterzijde komen de coupégenen van het studiemodel het best tot hun recht. Smalle, gedeelde achterlichten, een centraal geplaatste ster en een scherpe spoilerrand onderstrepen de designstijl die debuteerde op de S-Klasse Coupé en die sindsdien in alle coupémodellen van Mercedes-Benz terug te vinden is. Andere stijlkenmerken zijn de kentekenplaat in het onderste deel van de bumper en de typische vorm van de gebogen achterruit.

De LED-achterlichten zijn in het donker een markante verschijning. Net als bij de koplampunits zijn de bovenste LED-strips voorbehouden aan de richtingaanwijzers, waarvan de LEDs op dynamische wijze oplichten in de gekozen richting. In de ronde achterlichten is een centrale lens geïntegreerd die het remlicht adaptief versterkt voor een betere zichtbaarheid.

Technische details zorgen voor een stimulerend contrast

‘Harde’ technische details vergroten de aantrekkingskracht van de Concept GLC Coupé. Spannend gestylde elementen als de tweedelige, open lichtmetalen velgen, buitenspiegels die doen denken aan vleugels en de al eerder genoemde vier uitlaateindstukken vormen een bewust stilistisch contrast om de technologische inborst van het studiemodel te versterken. Hetzelfde geldt voor de bodembescherming met koelopeningen voor en achter, als ook voor de koplampen en achterlichten, die als lichtsculpturen overkomen.

All-wheel-drive aandrijflijn met 367 pk

De aandrijflijntechnologie van de Concept GLC Coupé sluit naadloos aan bij de looks van de conceptauto. Een V6-motor levert 270 kW (367 pk) en 520 Nm, en staat borg voor sportieve prestaties. De uit de AMG-Sportmodellen bekende, direct ingespoten biturbomotor is gekoppeld aan een 9G-TRONIC negentraps automaat en 4MATIC permanente vierwielaandrijving. Die combinatie zorgt voor indrukwekkende prestaties en een bijpassende sound. Afhankelijk van de gekozen transmissiestand is ofwel een onderdrukt gerommel, ofwel de gepassioneerde brul van een potente sportwagen te horen.

De Mercedes-Benz’ SUV-wereld groeit

Binnen de SUV-wereld van Mercedes-Benz is plek voor nieuwe modellen, waaronder een productieversie van de Concept GLC Coupé. Daarmee zou de SUV-serie dan bestaan uit zeven modellen, waarmee er voor klanten altijd een model is dat aansluit op hun wensen. Tegelijkertijd zou de showcar als nieuwe allrounder een logische toevoeging zijn in de coupé-wereld van Mercedes-Benz op modellen als de vierdeurs coupés en Shooting Brakes van de CLS en CLA. Naast het creëren van een compleet nieuwe autoklasse hebben deze modelseries een grote impact gehad op de modelstrategieën van alle autofabrikanten. Bovendien hebben ze zich ook voor wat betreft de verkoop bewezen.

Overzicht technische gegevens:

 

Concept GLC Coupé

Carrosserie/constructie

Vierdeurs, vierpersoons coupé studiemodel, zijramen zonder raamstijlen

Motor

V6 biturbo, directe inspuiting

Cilinderinhoud (cc(

2.996

Vermogen  kW/pk bij tpm

270/367

5.500

Max. koppel (Nm)

bij tpm

520

1.400-4.000

Transmissie

Negentraps automaat

9G-TRONIC, DIRECT SELECT

Aandrijving

4MATIC permantente vierwielaandrijving

Lengte (mm)

4.727

Breedte met/zonder spiegels (mm)

2.151/2.000

Hoogte (mm)

1.593

Wielbasis (mm)

2.827

Spoorbreedte voor/achter (mm)

1.657/16.87

Velgen /banden

voor/achter

8 J x 21 / 255/50 R 21

9,5 J x 21 / 285/45 R 21