31
juli
2017
|
12:25
Europe/Amsterdam

Classic Days Schloss Dyck 2017 - autoklassiekers in een koninklijke omgeving

Van 5 tot 7 augustus 2017 vormt Schloss Dyck in Noordrijn-Westfalen weer het decor voor een uniek klassiekerevenement. Dit jaar toont Mercedes-Benz tijdens de Classic Days de modellen S, SS en SSK uit de legendarische S-modelserie. Ook neemt het merk een 300 SLS mee. Een Benz Patent-Motorwagen neemt de bezoekers mee terug naar het jaar 1886 en daarmee naar het geboortejaar van de automobiel. ALL TIME STARS, de verkoopafdeling van Mercedes-Benz Classic, showt drie rode Roadsters uit verschillende periodes op de ‘Apple Meadow’.

Dit jaar zal er een uniek geluid te horen zijn tijdens de Classic Days Schloss Dyck: het getrompetter van de legendarische Mercedes-Benz SS en SSK compressorsportwagens. Beide zullen als ‘racing legends’ rondrijden op het circuit rond de waterburcht in het Rijnland. Met de modellen uit de S-modelserie domineerde het merk de internationale autosport eind jaren ‘20 en begin jaren ‘30.

Het begon allemaal in 1927, met de Mercedes-Benz Typ S – waarbij de ‘S’ stond voor ‘Sport’. Zijn krachtige zescilindermotor leverde zonder hulp van een compressor reeds een vermogen van 88 kW (120 pk), wat indertijd ronduit indrukwekkend was. Als de bestuurder echter het gaspedaal intrapte, schakelde hij daarmee een mechanische compressor in, waarna er een vermogen van 132 kW (180 pk) naar de achterwielen werd gestuurd. Negentig jaar geleden zette het merk de Typ S voor het eerst in bij een race, namelijk bij het openingsevenement van de Nürburgring op 19 juni 1927 – en behaalde een drievoudige overwinning. Naast racewagens zijn er echter ook productiemodellen als de tot 1933 gebouwde S, SS en SSK – auto’s die we tegenwoordig supersportwagens zouden noemen. Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de S-modelserie toont Mercedes-Benz Classic alle drie de varianten tijdens de Classic Days Schloss Dyck. Naast de twee compressorsportwagens die op het circuit worden ingezet, is op het gazon voor de orangerie bij het kasteel een originele Typ S uit 1927 te bewonderen.

Aan de andere kant van het vermogensspectrum bevindt zich de Patent-Motorwagen van Carl Benz, die de automobiel in 1886 uitvond. Zijn achterkleindochter Jutta Benz gaat rijden met de Patent-Motorwagen, die over een vermogen van slechts 0,55 kW (0,75 pk) beschikt. Deze driewieler van Carl Benz vormde het startpunt voor het succesverhaal van de automobiel.

Uit een heel andere periode stamt de 300 SLS, waarmee Mercedes-Benz Classic eveneens een jubileum viert. De racevariant van het productiemodel 300 SL Roadster (W 198) dat in 1957, oftewel zestig jaar geleden, werd geïntroduceerd, werd speciaal gebouwd voor Paul O’Shea die in datzelfde jaar het American Sports Car Championship in de D-categorie op zijn naam wist te zetten – voor de derde keer op rij, de twee jaar daarvoor boekte hij succes met de 300 SL ‘Gullwing’ (W 198).

Tal van Mercedes-Benz merkambassadeurs zullen aanwezig zijn tijdens de Classic Days Schloss Dyck en er staan meerdere handtekeningsessies op het programma. Naast Jutta Benz kunnen de bezoekers ook kennismaken met Roland Asch, Klaus Ludwig, Jochen Mass, Bernd Mayländer en Karl Wendlinger. Mayländer is een vaste waarde in de Formule 1. Hij is de bestuurder van de officiële Safety Car, die al vele jaren ter beschikking wordt gesteld door performancemerk Mercedes-AMG. Ook Mercedes-AMG viert dit jaar een belangrijk jubileum: AMG werd vijftig jaar geleden opgericht in Affalterbach nabij Stuttgart.

ALL TIME STARS op de Apple Meadow

Mercedes-Benz Classic toont de bezoekers enkele ALL TIME STARS auto’s op de Apple Meadow van Schloss Dyck. De autoverkooptak toont de bezoekers drie rode Roadsters in een fraaie omgeving. De 280 SL ‘Pagode’ (W 113) is grondig gerestaureerd door de experts van Mercedes-Benz Classic en verkeert feitelijk in dezelfde staat als waarin hij in 1968 de fabriek in Sindelfingen verliet. De 300 SL (R 107) uit 1986 verkeert eveneens in topstaat, er is in al die jaren maar 16.550 kilometer mee gereden. Last but not least behoort de SLK 230 Kompressor uit 1999 tot de eerste generatie van de populaire SLK Roadster met variodak.

ALL TIME STARS, de autoverkooptak van Mercedes-Benz Classic, werd in 2015 opgericht. Het aanbod loopt uiteen van vooroorlogse klassiekers tot youngtimers. Met name de modellen uit de jaren ‘60 en ‘80 zijn erg in trek. ALL TIME STARS staat garant voor een maximale transparantie door elke auto nauwkeurig te onderzoeken aan de hand van 160 criteria. Ook wordt een Classic Data-rapport opgesteld. De auto’s van ALL TIME STARS voldoen in technisch opzicht minimaal aan ‘conditie 2’ en zijn ingedeeld in verschillende categorieën.

Classic Days Schloss Dyck

Classic Days Schloss Dyck vindt elk jaar plaats in het eerste weekend van augustus. Bezoekers kunnen zichzelf onderdompelen in de autogeschiedenis, onder andere op het circuit met de ‘Racing Legends’ of door het concours d'elegance ‘Jewels in the Park’ en tal van andere exposities te bekijken. Plaats van handeling is het 60 hectare grote landgoed rond de waterburcht nabij Neuss. Het evenement is uitgegroeid tot een bijzonder festival voor liefhebbers van young- en oldtimers.