06
maart
2007
|
01:00
Europe/Amsterdam

Circulus Deventer kiest voor 2.30 meter breed

Afvalverwerkingsbedrijf Circulus heeft onlangs een Mercedes-Benz Axor 1829 L BlueTec4 met kolkenzuigeropbouw in gebruik genomen. De wagen wordt onder meer gebruikt voor het leegzuigen van straatkolken in de binnenstad van Deventer en voldoet daarom aan een aantal bijzondere eisen.

Circulus heeft vestigingen in Apeldoorn en Deventer. Bij het bedrijf werken 145 medewerkers, die zorgen voor een opgeruimd straatbeeld in de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Epe. Circulus zorgt onder meer voor het inzamelen van huisvuil, het vegen van straten, pleinen en markten én het schoonhouden van straatkolken. Voor dat laatste heeft het bedrijf onlangs een Axor 1829 BlueTec4 in smalspoor uitvoering aangeschaft bij Wensink in Apeldoorn. Een uniek exemplaar, aldus salesmanager Fred Onderstal: “Alle vrachtwagens in Nederland zijn 2,50 meter breed. Deze Axor is 2,30 meter breed. Mercedes-Benz is de enige leverancier in dit segment met deze fabrieksoptie.”

Prima samenwerking

Het formaat was voor Circulus één van de redenen om voor Mercedes-Benz te kiezen. Manager Materieelbeheer Joop Punte licht de keuze verder toe: “De binnenstad van Deventer heeft veel nauwe straten. Om daar goed te kunnen werken, is voor ons een smalle vrachtwagen noodzakelijk. Daarnaast bevalt de samenwerking met Wensink goed. In ons wagenpark hebben we in totaal elf Mercedes-Benz vrachtwagens. Het repareren en onderhouden van deze voertuigen doen we hoofdzakelijk in onze eigen werkplaats in Apeldoorn.”

Mens- en milieuvriendelijk

De Axor is uitgevoerd met BlueTec4 technologie, waardoor het voldoet aan de strenge Europese emissienorm voor uitlaatgassen, Euro4. Ook aan medewerkers en omwonenden is gedacht: zo zijn de motor en de versnellingsbak ingekapseld, is de uitlaat verticaal achter de cabine gemonteerd om geluidsoverlast te beperken. Het stuur is aan de rechterkant van de cabine, voor beter zicht op het werkgebied. Ook heeft Circulus gekozen voor een automatische versnellingsbak. Punte: “De straatkolken zitten dicht op elkaar, de chauffeurs moeten daardoor de hele dag optrekken en vervolgens weer stoppen. Met een automatische versnellingsbak, maken we het bedieningsgemak en de arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs zo optimaal mogelijk.” Ook is het voertuig voorzien van een camerasysteem met achter- en zijzicht om het voertuig veilig door het drukke binnenstedelijke gebied te kunnen loodsen.

Fotobijschrift:De Mercedes-Benz Axor in smalspoor uitvoering is ideaal voor het werk in de smalle straten van de binnenstad van Deventer.