17
oktober
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Christiaan Frankenhout met SLS AMG GT3 beste Nederlander: Mercedes-Benz team HEICO Motorsport behaalt FIA GT3-titel op Zandvoort

  • Last-minute’-oproep voor Christiaan Frankenhout als vervanger

  • Fraaie inhaalraces met HEICO Mercedes-Benz SLS AMG GT3

  • Mercedes-Benz-coureur Mike Parisy tweede in eindstand EK

Voor het eerst was het Circuit Park Zandvoort plaats van handeling voor de finale van het FIA Europees GT3-kampioenschap. Tijdens de Formido Finaleraces stonden er niet minder dan 30 GT3-bolides aan de start, waaronder in totaal zes Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s. Onder de deelnemers in de fraaie bolides met vleugeldeuren bevond zich ook de Nederlander Christiaan Frankenhout, die te elfder ure was opgeroepen door het Duitse team HEICO Motorsport om de reguliere rijder, de Slowaak Filip Sladecka, te vervangen. Zo reed Frankenhout samen met de Duitser Patrick Hirsch. “Ik had van tevoren al gezegd dat ik natuurlijk graag in mijn thuisrace op Zandvoort wilde rijden, maar met zes Mercedes-Benz SLS AMG’s was het maximale aantal bereikt. Het is jammer dat Filip ziek was, maar ik was blij om deze kans te krijgen”, aldus Frankenhout. Samen met zijn Duitse teamgenoot eindigde hij in de eerste race als vierde. In de tweede wedstrijd werd het duo als zesde geklasseerd, waarmee Frankenhout de beste Nederlander in de eindstand was. Mede dankzij deze resultaten won HEICO Motorsport ook de kampioenstitel bij de teams.

Het racen met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 op Zandvoort was voor Christiaan Frankenhout een nieuwe ervaring: “Ik ken de baan in Zandvoort natuurlijk als geen ander circuit, maar nu was het wel even omschakelen. In de GT3-auto heb je zoveel neerwaartse druk, dat sommige passages veel sneller kunnen dan je denkt. Maar goed, dat had ik gelukkig snel onder de knie.” In de tweede vrije training liet Frankenhout al zijn potentieel zien door de snelste tijd te laten aantekenen, hoewel de verschillen met 19 auto’s binnen een seconde uitermate klein waren. In de kwalificatie voor de eerste race waren Frankenhout en Hirsch tweede, in de tweede kwalificatie werden ze als 18e geklasseerd. De startpositie voor de eerste race werd echter veranderd in de elfde plaats vanwege een incident in de vrije training.

Vanaf die positie moest Frankenhout zijn inhaalrace beginnen. Hij deed dat bijzonder voortvarend en na de pitstop, waarbij Hirsch het stuur overnam, reed het Mercedes-Benz duo al op de vierde plaats. Dat was uiteindelijk ook het eindresultaat in de wedstrijd, waarmee Frankenhout en Hirsch ook de best geklasseerde Mercedes-Benz rijders waren. In de tweede race, waarin er niet minder dan vier SLS AMG’s in de top zes eindigden, reed het duo naar de zesde plaats. Met deze resultaten, plus de vijfde en tweede plaats voor Dominik Baumann en Brice Bosi in de andere Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het team, hielpen Frankenhout en Hirsch HEICO Motorsport ook aan de teamtitel. “Dat hadden we voor dit weekeinde helemaal niet verwacht, want voor dit weekeinde stond HEICO vijfde in het teamklassement. De kampioenstitel in het teamklassement is een mooie beloning en een goed resultaat dat we meenemen voor volgend jaar”, aldus Frankenhout. De Fransman Mike Parisy, die uitkomt voor het Franse team Graff Racing, eindigde als tweede in de eindstand van het FIA Europees GT3-kampioenschap, waarmee hij in het rijdersklassement de beste Mercedes-Benz-coureur was.