26
oktober
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

car2go maakt Amsterdam mobiel - 300 elektrische smarts in de straten van Amsterdam

  • Eind november 300 stuks smart fortwo electric drive in de straten van Amsterdam

  • 29 cent per minuut maakt e-mobility betaalbaar voor iedereen

  • Nieuw prijsmodel voor car2go in het algemeen

  • car2go Nederland B.V. opgericht

car2go heeft bekendgemaakt dat het bedrijf op 24 november in Amsterdam van start gaat met één van de eerste grootschalige carsharing projecten met volledig elektrisch aangedreven auto's. Vanaf dat moment zijn 300 smart fortwo electric drive auto's beschikbaar die spontaan kunnen worden gehuurd zonder dat ze op een vastgestelde plaats weer ingeleverd hoeven te worden.

Het is zelfs niet nodig om de car2go’s na iedere huurperiode op te laden, omdat de actieradius van de smart fortwo electric drive acht tot tien keer groter is dan de gemiddelde afstand die met een car2go wordt afgelegd.

Wethouder Wiebes: “De 300 elektrische witte smarts van car2go sluiten uitstekend aan bij de inzet van Amsterdam om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren, waarbij we ons vooral richten op het schoner maken van veelrijders. De car2go’s gaan naar verwachting ook veel kilometers in de stad rijden en het is dan heel gunstig dat ze elektrisch zijn. Deze auto’s stoten immers geen fijnstof en stikstofdioxide uit en dat is goed nieuws voor de gezondheid van Amsterdammers. Ook komt elektrisch rijden hiermee in één keer voor een groot publiek een flinke stap dichterbij.”

Amsterdam is de vijfde stad ter wereld waar car2go wordt aangeboden, maar de eerste stad in Europa met een volledig elektrisch aangedreven vloot. Samen met de infrastructuur van Amsterdam die voor het opladen uitsluitend energie uit duurzame bronnen levert, draagt de vloot van car2go met nul-emissie auto's bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. De introductie van car2go gaat samen met de invoering van een compleet nieuw prijssysteem van car2go, niet alleen voor Amsterdam, maar ook voor bestaande en toekomstige car2go locaties.

Amsterdam is niet alleen bekend om haar 'Amsterdam elektrisch'-programma, maar ook om haar efficiënte openbaar vervoer en diverse fiets- en autodeelprojecten die door veel inwoners worden gebruikt. car2go vormt een goede aanvulling op de bestaande transportmiddelen door een service aan te bieden voor mensen die spontaan en voor korte tijd een auto willen huren. Ervaringen in andere steden hebben geleerd dat er een behoefte bestaat aan een dergelijk concept en dat het programma een bron van inspiratie is voor een betere indeling van het stedelijk vervoer.

Op dit moment kan voor de 300 car2go’s en andere elektrische auto's in Amsterdam gebruik worden gemaakt van meer dan 400 laadpunten in het stadsgebied. Tot eind 2012 zal dit aantal snel worden uitgebreid tot 1.000 laadpunten.

Een nieuw soort stedelijke mobiliteit

De introductiedatum van car2go in Amsterdam is 24 november, maar geïnteresseerde inwoners kunnen zich nu al registreren, online (www.car2go.com) of in de nieuwe car2go shop aan de Oude Spiegelstraat 6a. Tot de introductiedatum is de registratie gratis. Daarna geldt een eenmalig registratiebedrag van € 10 totdat de klanten hun car2go member card ontvangen.

car2go is actief in een gebied van 80 vierkante kilometer dat grote delen van de stad beslaat. Het werkgebied ligt grofweg binnen de ringweg van Amsterdam, exclusief Amsterdam-Noord maar met gedeeltes in het gebied van de Zuidas, Arena en IJburg. Klanten kunnen gedurende de huurperiode met hun car2go overal naartoe rijden, maar moeten deze na afloop terugbrengen naar het car2go-gebied. De auto's kunnen worden opgehaald bij en worden teruggebracht naar iedere parkeerplaats binnen het car2go-gebied of bij een van de 36 speciaal daarvoor aangewezen car2go-parkeerplaatsen in zes garages van Q-Park in het stadscentrum.

De huurperiode hoeft niet altijd te worden afgesloten bij een laadpaal en te worden opgeladen. Alleen wanneer de accucapaciteit minder dan 20 procent bedraagt, moet de auto naar één van de laadstations worden gebracht die op het instrumentenpaneel worden aangegeven. Als het laadniveau lager is dan 40 procent, krijgt de chauffeur een oplaadtegoed van 10 gratis minuten als beloning voor het opladen van de auto. Het opladen hoeft niet te worden voltooid voordat een car2go weer gehuurd kan worden: de car2go is beschikbaar voor de volgende klant bij een minimale accucapaciteit van 50 procent.

Alle 300 car2go’s zijn uitgerust met de modernste telematica waarmee het huren op een volledig geautomatiseerde en eenvoudige manier wordt geregeld. Hierdoor kunnen de klanten de auto's spontaan huren zonder de verplichting om ze op een vastgestelde tijd en/of locatie te moeten terugbrengen. De auto's zijn van de tweede generatie smart fortwo electric drive en zijn voorzien van een lithium-ion batterij, een automatische versnellingsbak en hebben een actieradius van 135 kilometer. Ze zijn uitgerust met een radio, airconditioning en een navigatiesysteem.

"De combinatie van milieuvriendelijk rijden en perfecte functionaliteit maken de smart fortwo tot de ideale auto voor individuele mobiliteit in drukke binnensteden zoals in Amsterdam en ze voorzien in meer dan 95 procent van de transportbehoefte van de klant", zegt Robert Henrich, CEO van car2go GmbH, dochteronderneming van Daimler. "We zijn blij met de introductie van een volledig elektrisch car2go programma in deze mooie stad met zijn sterke focus op duurzaamheid en zijn ruimdenkende lifestyle."

Vernieuwend prijsmodel

Amsterdam krijgt een signaalfunctie voor wat betreft een nieuw car2go prijsmodel dat on-demand mobiliteit voordeliger dan ooit maakt en vanaf november zal worden ingevoerd in reeds bestaande en toekomstige Europese car2go steden. Eén minuut rijden in een auto van car2go kost 29 cent. Het uurtarief bedraagt € 12,90 en het dagtarief € 39 (per 24 uur). Als car2go wordt gebruikt voor stop-overs, start automatisch een speciaal parkeertarief van 9 cent per minuut (€ 5,40 per uur). Verzekeringen, belastingen, elektriciteit en parkeergeld zijn in deze prijs inbegrepen en hetzelfde geldt voor de eerste 20 kilometer. Extra kilometers kosten nu 29 cent per kilometer. Uitgaande van de ervaringen van honderdduizenden car2go rentals betekent dit nieuwe prijsmodel een grote prijsverlaging.

"Met dit nieuwe prijsmodel verlagen wij de kosten voor het gebruik van car2go voor een enorm aantal van onze klanten en richten wij ons op het eigenlijke doel van car2go: een concept voor stedelijke mobiliteit voor korte tijd", licht Robert Henrich de verandering toe.

Het car2go programma is al zeer succesvol in de Duitse steden Ulm en Hamburg, de Texaanse hoofdstad Austin in de Verenigde Staten en de Canadese stad Vancouver. Meer dan 45.000 leden hebben reeds meer dan 900.000 keer gebruik gemaakt van de 1.100 car2go’s. De gemiddelde huurperiode van een car2go ligt tussen 15 en 60 minuten en de gemiddelde actieradius tussen 10 en 15 kilometer.