09
april
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

C-Klasse BlueEFFICIENCY: voordeel op alle fronten

De Mercedes-Benz C 180 KOMPRESSOR en C 200 CDI Limousines zijn met onmiddellijke ingang leverbaar in BlueEFFICIENCY-uitvoering. Deze modellen vallen niet alleen op door hun gunstige verbruik en lage CO2-uitstoot (met energielabel B als resultaat), maar ook door de scherpe aanschafprijs. De C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY is er vanaf € 35.950 en de prijzen van de C 200 CDI BlueEFFICIENCY beginnen bij € 39.950.

BlueEFFICIENCY staat voor een pakket maatregelen dat erop is gericht het brandstofverbruik te verminderen. Zo wordt gewicht bespaard door de toepassing van een gelamineerde voorruit (met Maybach-technologie), het gebruik van nieuw ontwikkelde banden en standaard lichtmetalen wielen. Zelfs bij de isolatie van het schutbord is winst gehaald. Ook in aerodynamisch opzicht onderscheiden de BlueEFFICIENCY-modellen zich. Op het eerste gezicht door de verlaagde carrosserie, extra gestroomlijnde buitenspiegels en de afgedichte naden rond de koplampen, op het tweede gezicht door de vlakke bodemplaat en de gedeeltelijk gesloten grille. Banden met een lagere rolweerstand, een hangeschakelde zesbak met overdrive-karakteristiek, een aangepast motormanagement en andere detailaanpassingen maken het zuinige verhaal van de auto compleet. Ook de bestuurder is een belangrijke factor. Daarom wordt het verbruik op het dashboard weergegeven en een speciaal display attendeert de bestuurder op de schakelmomenten die goed zijn voor een zo laag mogelijk verbruik.

Altijd een B-label

Een uniek kenmerk van de C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY is zijn van 1.796 naar 1.597 cc gewijzigde cilinderinhoud. Deze compacte compressormotor levert hetzelfde vermogen (115 kw/156 pk) en koppel (230 Nm). Hét verschil zit hem in het brandstofverbruik. De C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY verbruikt gemiddeld slechts 6,5 l/100 km – 12% minder dan de standaard versie. Dit benzineverbruik komt overeen met een gemiddelde CO2-uitstoot van 155 g/km in de Europese rijcyclus en dat is goed voor een B-label. De uitstoot is daarmee met 22 gram per kilometer gereduceerd.

Ook bij de C 200 CDI BlueEFFICIENCY zijn vermogens- en koppelcijfers gelijk aan die van de standaarduitvoering en zit het verschil hem in het verbruik. Het BlueEFFICIENCY-model heeft in de Europese cyclus gemiddeld slechts 5,1 liter diesel per 100 kilometer nodig – 10,5% minder dan de toch al zuinige normale C 200 CDI. De daarbij behorende CO2-uitstoot van dit model bedraagt 133 g/km en ook dat is goed voor een B-label. Met een reductie van 16 gram CO2 per kilometer wordt hier ook een duidelijk gereduceerde emissie van dit broeikasgas bereikt.

Winst voor portemonnee en milieu

Met de BlueEFFICIENCY-modellen van de C-Klasse toont Mercedes-Benz aan dat brandstof besparen niet hoeft te beginnen met een extra investering. Sterker nog: de aanschafprijs van de BlueEFFICIENCY-modellen ligt onder die van de normale uitvoeringen. De prijs van de C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY is vastgesteld op € 35.950 inclusief BTW en BPM en die van de C 200 CDI BlueEFFICIENCY op € 39.950. Maar de echte winst – voor portemonnee én milieu wordt uitbetaald tijdens het gebruik van de BlueEFFICIENCY-modellen.