17
december
2019
|
09:35
Europe/Amsterdam

BMW Group en Daimler Mobility AG bepalen koers voor winstgevende groei van mobiliteits joint ventures

Na de succesvolle start van de YOUR NOW joint ventures in februari 2019 zetten de ondernemingen hun dynamische groei voort: bijna 90 miljoen mensen maken momenteel gebruik van de mobiliteitsservices van de joint ventures, zoals carsharing, ridehailing, parkeren, laden en multimodale platforms die worden aangeboden in meer dan 1.300 steden wereldwijd.

Samen met de joint ventures zetten de aandeelhouders nu koers naar de volgende uitbreidingsfase met focus op winstgevende groei. Het aanbod van de joint ventures blijft consistent afgestemd op de behoeften van de klanten en wordt geclusterd in drie pijlers: 1. FREE NOW. 2. SHARE NOW. 3. PARK NOW & CHARGE NOW. De introductie van een nieuw moederbedrijf per 1 januari 2020 ondersteunt een efficiënt beheer van deze drie pijlers.

Rainer Feurer, Senior Vice President Investment van BMW Group: “Als aandeelhouder zijn we ervan overtuigd dat we door de drie pijlers te clusteren, de joint ventures slagvaardiger en meer gefocust maken in een zeer competitieve, snelgroeiende omgeving. Beide aandeelhouders ondersteunen het YOUR NOW businessmodel en zijn vastbesloten om de joint ventures verder te ontwikkelen tot toonaangevende spelers op de mobiliteitsmarkt. ”Franz Reiner, CEO van Daimler Mobility AG: “ We zetten de koers uit om de YOUR NOW joint ventures duurzaam winstgevend te maken. Tegelijkertijd worden partnerschappen steeds belangrijker om succesvol te zijn en in dat opzicht staan ​​we open voor verdere groei.”

FREE NOW behaalt platformomzet van meer dan 2 miljard euro en bijna 300 miljoen ritten

FREE NOW (voorheen mytaxi) is een van Europa’s toonaangevende mobiliteitsaanbieders en omvat de taxi- en ride-hailingservices FREE NOW, Beat, Kapten en e-scooterservice Hive. FREE NOW is op weg naar een nieuw recordresultaat in 2019.

De jaarlijkse GMV run rate (bruto handelsvolume; platformomzet) bedraagt meer dan 2 miljard euro, een aanzienlijke verhoging ten opzichte van vorig jaar. In 2019 zal het aantal gemaakte ritten 120 procent hoger zijn dan in 2018: FREE NOW zal tegen het einde van dit jaar bijna 300 miljoen ritten hebben gerealiseerd in 18 Europese en Latijns-Amerikaanse landen.

De meer dan 39 miljoen passagiers kunnen vertrouwen op de services van meer dan 800.000 verbonden chauffeurs. De groei werd mede gedreven door de zeer succesvolle start van Beat in Mexico City en Kapten in Londen, evenals de uitbreiding van de FREE NOW autoverhuurservice Ride in Duitsland. Hiermee kunnen klanten tegen een vast tarief een huurauto inclusief professionele chauffeur boeken.

FREE NOW ligt ook goed op koers voor groei in 2020: naast ride-hailing als kernactiviteit zullen ook andere mobiliteitsopties zoals e-scooters, e-bikes, carsharing en openbaar vervoer worden geïntegreerd in de app. Deze integratie van multimodale mobiliteitsopties is mede gebaseerd op de expertise van REACH NOW om verschillende mobiliteitsservices op één platform te bundelen en boeking mogelijk te maken (‘Mobility-as-a-Service’ of MaaS). De services van REACH NOW worden momenteel door meer dan 7 miljoen mensen in 20 steden wereldwijd gebruikt. In het zuiden van Duitsland zijn de on-demand opties voor ride-sharing uitgebreid in samenwerking met Karlsruher Verkehrsverbund (KVV) in Ettlingen en Stuttgarter Straßenbahnen AG (SSB) in Stuttgart. REACH NOW zal zich in toenemende mate richten op de ontwikkeling van uiteenlopende mobiliteitsoplossingen zoals Mobility-as-a-Service-platforms en on-demand oplossingen voor en met steden en openbaarvervoerbedrijven.

SHARE NOW wordt consequent verder ontwikkeld, de integratie van car2go en DriveNow wordt voortgezet

De free-floating carsharingaanbieder SHARE NOW, voortgekomen uit de twee services car2go en DriveNow, heeft sinds het begin van het jaar ongeveer 1 miljoen nieuwe klanten geregistreerd. Met de toevoeging van Parijs in januari en Boedapest in april, heeft SHARE NOW zijn aanwezigheid in Europa in 2019 uitgebreid met twee belangrijke hoofdsteden. In de toekomst zal de focus liggen op steden die winstgevende groei op de lange termijn beloven. Momenteel vindt in het kader hiervan een evaluatie met betrekking tot herstructurering plaats.

Tegelijkertijd wordt de carsharingbusiness systematisch verder ontwikkeld en gaat de succesvolle integratie van de twee services verder: de SHARE NOW-app is sinds november 2019 beschikbaar. Met de nieuwe SHARE NOW-app kunnen nu ook in Wenen car2go- en DriveNow-auto’s rechtstreeks worden gereserveerd en gehuurd, en er volgen nog meer steden. Het aanbod zal worden uitgebreid, na een succesvolle pilotfase waarin long-term carsharing in Milaan en Hamburg werd getest. Long-term carsharing biedt de mogelijkheid om SHARE NOW voertuigen tot maximaal 14 dagen te huren.

CHARGE NOW is Europa’s snelstgroeiende laadnetwerk; PARK NOW breidt zijn leidende positie in digitale parkeeroplossingen aanzienlijk uit

CHARGE NOW is Europa’s toonaangevende aggregator van laadinfrastructuur en daarom een ​​belangrijke motor voor een snellere groei van elektromobiliteit. De laadservices van CHARGE NOW bieden al toegang tot 85 procent van het Europese laadnetwerk in 30 Europese landen. Alleen in Duitsland heeft CHARGE NOW een marktdekking van 98%. Het netwerk omvat meer dan 130.000 laadpunten en contracten met circa 400 laadstationbeheerders. CHARGE NOW wordt geleverd door Digital Charging Solutions GmbH, die ook individuele, op maat gemaakte laadoplossingen ontwikkelt voor andere autofabrikanten en wagenparkbeheerders.

PARK NOW biedt zijn klanten de app-gebaseerde optie om parkeerplaatsen langs de weg en in parkeergarages te zoeken en te betalen. In 2019 heeft PARK NOW zijn leiderschap in digitale parkeeroplossingen verder uitgebreid: 36 miljoen klanten in tien Europese landen en in de VS maken gebruik van de services van de PARK NOW Group. Met zijn hoofdmerk en de merken Parkmobile, RingGo en Parkline zal PARK NOW in 2019 230 miljoen transacties realiseren. PARK NOW heeft zich als partner voor moderne gemeenten bewezen en is daarvoor onder andere onderscheiden met de European Parking Award voor op emissie gebaseerde parkeeroplossingen in het Verenigd Koninkrijk.