20
december
2018
|
17:20
Europe/Amsterdam

BMW Group en Daimler AG plannen volgende stappen voor gezamenlijke mobiliteitsonderneming.

Verantwoordelijke mededingingsautoriteiten stemmen in met fusie van mobiliteitsservices.

BMW Group en Daimler AG willen na de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten de volgende stappen gaan zetten voor hun gezamenlijke mobiliteitsonderneming. De goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, die sinds dinsdag 18 december 2018 voorhanden is, vormt daarvoor de basis. Daarmee hebben alle betrokken mededingingsautoriteiten groen licht gegeven voor de nieuwe gezamenlijke onderneming, waarin BMW Group en Daimler AG een even groot aandeel hebben.

Voor de joint venture staat de persoonlijke vrijheid van de klanten op het gebied van stedelijke mobiliteit centraal. Met de visie van de stedelijke mobiliteit van de toekomst wordt een nieuw mobiliteitsaanbod gecreëerd, dat eenvoudig toegankelijk is, intuïtief werkt en toegespitst is op de wensen van de gebruiker. De klanten zullen zich bij hun ‘urban journey’ in een connected, duurzaam ecosysteem bewegen dat carsharing, chauffeursservice, parkeren, opladen en multimodaliteit onder één dak brengt en met enkele vingerbewegingen toegankelijk is. Daarmee moet de meest aantrekkelijke en veelzijdige mobiliteitsoplossing voor een beter leven in een connected wereld ontstaan.

Met de instemming van de mededingingsautoriteiten, die nu voorhanden is, wordt gestreefd naar een ‘closing’ op 31 januari 2019. Na afsluiting van de omvangrijke transactie zal de nieuwe mobiliteitsonderneming in het eerste kwartaal van 2019 samen met BMW Group en Daimler AG bekendmaken wat de volgende stappen zijn.

De paritaire joint venture zal de volgende activiteiten en services bevatten:

  1. Multimodaliteit en on-demand mobiliteit met moovel en ReachNow: meer dan zes miljoen gebruikers profiteren van de slimme en naadloze verbinding van verschillende mobiliteitsservices, zoals carsharing, leenfietsen, taxi en openbaar vervoer – inclusief boeken en betalen. Bovendien biedt het multimodale platform oplossingen voor de behoeften van het stedelijk personenvervoer, waaronder Car as a Service.
  2. Carsharing met car2go en DriveNow: car2go en DriveNow zullen in totaal 20.000 auto’s in 30 internationale metropolen aanbieden. Carsharing maakt het mogelijk om de benuttingscapaciteit van auto’s te verhogen en daarmee bij te dragen aan het reduceren van het totale aantal auto’s in steden. Meer dan vier miljoen klanten maken nu reeds gebruik van deze carsharingservices.

  3. Ride-hailing met mytaxi, Chauffeur Privé, Clever Taxi en Beat: nu al maken 15,9 miljoen klanten en meer dan 250.000 bestuurders gebruik van de services van mytaxi, Chauffeur Privé, Clever Taxi (allemaal in Europa) en Beat (Zuid-Amerika). Daarmee is Intelligent Apps GmbH een van de grootste aanbieders van chauffeursservices in Europa en Zuid-Amerika. Innovatieve services als mytaximatch, waarmee passagiers met een simpele vingerbeweging een taxi kunnen delen, leveren bovendien een aanzienlijke bijdrage aan vermindering van het aantal auto’s in binnensteden.

  4. Parking met ParkNow en Parkmobile Group/Parkmobile LLC: zonder parkeertickets en contant geld betalen langs de weg of parkeerplaatsen reserveren en betalen. In Europa en Noord-Amerika kent Parkmobile ruim 27 miljoen klanten en het bedrijf biedt digitale parkeeroplossingen aan in meer dan 1.100 steden. De innovatieve, digitale parkeerservice zorgt ervoor dat mensen minder lang hoeven rond te rijden bij het zoeken naar een parkeerplek en dat zorgt voor veel minder verkeersaanbod. Circa 30 procent van de auto’s die in steden rondrijden, betreft namelijk auto’s waarvan de bestuurder op zoek is naar een parkeerplaats.

  5. Charging met ChargeNow en Digital Charging Solutions: eenvoudige toegang (vinden, opladen, betalen) tot het grootste wereldwijde netwerk van oplaadstations. Samen met speciale parkeerplaatsen in de steden ondersteunt dit netwerk de uitrol van elektromobiliteit. Het stelt mensen in staat om elektromobiliteit eenvoudiger te integreren in hun mobiliteitsbehoeften.

Meer informatie is te vinden op: https://www.daimler.com/konzern/bmw-und-daimler.html