05
december
2005
|
01:00
Europe/Amsterdam

‘Bionic Car’ van Mercedes-Benz rijdt eerste ronde op vernieuwd Brooklands-circuit

Eerder deze maand legde de opzienbarende ‘Bionic Car’ van Mercedes-Benz de eerste officiële ronde op het circuit van de Mercedes-Benz World in het Britse Brooklands af. De gebeurtenis vond 98 jaar geleden ook plaats toen Ethel Locke-King een optocht aanvoerde ter gelegenheid van de opening van Brooklands, het oudste permanente racecircuit ter wereld. Ditmaal was het Ralph Hettich, ontwikkelingsingenieur bij DaimlerChrysler en verantwoordelijk voor het ‘Bionic Car’-project, die als eerste een ronde op het nieuwe circuit van Brooklands mocht afleggen.

Het ontwerp van de ‘Bionic Car’ is geïnspireerd door de vorm van de koffervis, die speciaal gestroomlijnd is om beter te kunnen zwemmen. De carrosserie is tot 40 procent steviger dan tot nu toe gebruikelijk, terwijl de auto een derde minder weegt. De ‘Bionic Car’ is uitgerust met de nieuwste Mercedes-Benz dieseltechnologie. De lichtgewicht constructie en bijzondere vormgeving zorgen ervoor dat de auto zo’n 20 procent minder brandstof verbruikt dan normale productiemodellen. De auto beschikt over een dieselmotor met SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction), waarbij gebruik wordt gemaakt van Adblue om de uitstoot van koolstofoxiden met 80 procent te verminderen.

De werkzaamheden op het indrukwekkende, bijna 63 hectare grote terrein gingen gewoon door terwijl de auto de eerste ronde op het circuit aflegde in een tijd van 3,32 minuten. Ondanks de lage gemiddelde snelheid – tijdens de bouwwerkzaamheden geldt een snelheidslimiet van tien mijl per uur – was elk van de aanwezigen zich bewust van de historische betekenis van deze ronde.

“De ‘Bionic Car’ vertegenwoordigt op een perfecte manier de voortdurende pioniersgeest van Mercedes-Benz”, zei Peter O’Halloran, directeur van de Mercedes-Benz World. “De Mercedes en Benz-racewagens stonden bij de eerste wedstrijd in 1907 al voor de meest hoogwaardige technologie, en dat is met de ‘Bionic Car’ van vandaag niet anders. Zijn revolutionaire ontwerp en constructie laten zien hoe de toekomst van de auto eruit zou kunnen zien. Dat was de reden waarom we juist dit voertuig hebben gekozen voor de eerste ronde op de nieuwe baan.”

Het circuit zal - met een totale lengte van bijna 2,5 kilometer - bezoekers de unieke mogelijkheid bieden om zelf te ervaren hoe de Mercedes-Benz-auto’s onder verschillende rijomstandigheden reageren, inclusief ESP-tests op speciale cirkelvormige parcoursen. De baan, de naastgelegen off-road-piste en een groot centraal gebouw staan ter beschikking van bezoekers, gezinnen en bedrijven die de faciliteiten ook kunnen huren. Bovendien zal Mercedes-Benz World optreden als dealer van Maybach, Mercedes-Benz en smart. Ook zullen er beroemde modellen uit het verleden te zien zijn.

Verdere maatregelen op Brooklands voorzien in een uitgebreid park met woningen en recreatievoorzieningen, onderhoud en verbetering van wegen, het “Gullwing”-restaurant op sterrenniveau en het “1886-Café”, een hotel, diverse themapresentaties over onder andere veiligheid, technologie, milieuzorg en autosport.