07
november
2006
|
01:00
Europe/Amsterdam

Bijzondere Mercedes-Benz Actros 3341A 6x6 en 4146SLT voor specifieke inzet Wielemaker B.V.

Wielemaker B.V. uit Zeeland heeft een bijzondere Mercedes-Benz Actros 3341A 6x6 aangeschaft voor werkzaamheden op het strand. Door nauwe samenwerking met enkele partners werd een voertuig ontwikkeld dat aan alle eisen van Wielemaker voldoet en dat voor meerdere transporttaken kan worden ingezet.

Het 90-jarige transportbedrijf Wielemaker B.V. is al sinds 1916 een toonaangevende naam in Zeeland. Het bedrijf is actief op het gebied van regionaal, nationaal en internationaal transport, groepage, exceptioneel transport, containerverhuur, inzameling van afval en reststoffen. Het wagenpark bestaat uit 60 bedrijfswagens, waarvan er maar liefst 59 van het merk Mercedes-Benz zijn. De diversiteit aan activiteiten vraagt om een breed scala aan bedrijfswagens. Enkele van de laatst aangeschafte Actrossen zijn dan ook geheel aangepast aan de specifieke eisen van Wielemaker.

Vroeger werden de honderden strandhuisjes aan het begin van het seizoen nog plank voor plank opgebouwd en aan het eind van het seizoen weer afgebroken. Om een einde te maken aan dit arbeidsintensieve werk, introduceerde Wielemaker een aantal jaren geleden een strandhuisje met een onderstel, dat op een kabelafzetsysteem van een bedrijfswagen past. Dit vraagt echter ook om bijzondere aanpassingen aan het voertuig en Mercedes-Benz dealer Van Oeveren-Vervaet heeft met en DaimlerChrysler Nederland dan ook een bijzondere Mercedes-Benz Actros 3341A 6x6 aan Wielemaker geleverd.

De wagen die voorheen op het strand werd ingezet, beschikt over veel vermogen en een volautomatische versnellingsbak met koppelomvormer voor permanente trekkracht. De consequentie daarvan was een hoog brandstofverbruik en dat past slecht in het huidige tijdsbeeld met dure brandstof. Een andere technische uitdaging vormde de multifunctionaliteit. Naast het aan- en afvoeren van strandhuisjes met een kabelafzetsysteem, wilde Wielemaker het voertuig ook in kunnen zetten voor het vervoer van grote afvalcontainers op een haakarmsysteem en dat zowel op het strand als op de normale weg.

Het kost veel energie om met normale banden door het rulle zand te ploegen. De rolweerstand in zand kan echter aanzienlijk verminderd worden door met zeer lage bandenspanning te rijden. Maar dat kan niet permanent wanneer de wagen ook op de normale weg moet rijden. Om dit probleem op te lossen is bij de Actros, net als bij militaire voertuigen van Mercedes-Benz, een systeem ingebouwd om de bandenspanning tijdens het rijden vanuit de cabine aan te passen. Het systeem is tegelijk met luchtvering op de achterassen ingebouwd bij Custom Tailored Trucks van DaimlerChrysler AG.

Om zowel strandhuisjes als containers op te kunnen nemen werd contact gezocht met leveranciers van afzetsystemen en dat resulteerde in een haakarmsysteem, waarop voor de strandhuisjes een slede met een kabelsysteem getrokken kan worden. Hierdoor kan de Actros nu zowel in de zomer op het strand als de rest van het jaar voor transport van grote afvalcontainers ingezet worden.

Behalve de speciale 6x6 werd door Custom Tailored Trucks voor Wielemaker nog een speciale Actros trekker gebouwd. Het betreft een type 4146 SLT waarbij het chassis werd aangepast voor een zware kraan (80 ton meter). Hierbij is rekening gehouden met de door Wielemaker gewenste afmetingen en gewichten zoals een constante schotelhoogte van maximaal 125 cm, voldoende ruimte voor opleggers met maximale kopstraal en kleinste normonderzwenkstraal, een schoteldruk van minimaal 18 ton en het hoge kraangewicht op de voorassen. De rijstabiliteits-berekeningen resulteerden in een 8x4 chassis met luchtvering achter en ver uit elkaar geplaatste voorassen.

Wielemaker toont zich tevreden over de nieuwe speciale voertuigen. Met de Actros 3341A 6x6 heeft het bedrijf een enorme rendementsslag gemaakt, zowel wat betreft het brandstofverbruik als de ‘return on investment’. De 4146SLT is geheel naar wens compact gebouwd en beschikt evenals de nieuwe 6x6 over een gunstige asdrukverdeling.