23
september
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Bernd Schneider en Thomas Jäger als coureurs: Mercedes-Benz SLS AMG GT3 beleeft racepremière op de Nordschleife

Op zaterdag 25 september beleeft de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 tijdens de 42e ADAC Barbarossapreis op de Nürburgring-Nordschleife zijn officiële wedstrijddebuut. Tijdens de vier-uursrace, meetellend voor de ‘Langstreckenmeisterschaft Nürburgring’, zal de auto worden bestuurd door vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider en oud-DTM-rijder Thomas Jäger. De racepremière maakt deel uit van het omvangrijke ontwikkelingsprogramma van de wedstrijdauto, die voldoet aan het internationaal geldende FIA GT3-reglement. Vanaf februari 2011 wordt de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 uitgeleverd aan klantenteams, die de auto in tal van nationale en internationale GT-series en lange-afstandswedstrijden kunnen inzetten.

De wedstrijdversie van de Mercedes-Benz SLS AMG is ontwikkeld door de performance-divisie Mercedes-AMG in nauwe samenwerking met HWA GmbH, het gespecialiseerde bedrijf van AMG-oprichter Hans Werner Aufrecht. Dit bedrijf heeft ook de AMG Mercedes C-Klasse voor de Duitse toerwagenserie DTM ontwikkeld en verzorgt tevens de inzet van de racetoerwagens tijdens de DTM-wedstrijden. In tegenstelling tot de DTM, waar Mercedes-Benz met officiële fabrieksteams actief is, is de SLS AMG GT3 juist bedoeld voor privéteams en -rijders, die de auto kunnen kopen en zelf tijdens races kunnen inzetten. Uiteraard kunnen ze daarbij wel rekenen op uitgebreide service en ondersteuning, zoals van Mercedes-Benz mag worden verwacht. Mercedes-AMG zet daarvoor in samenwerking met sport- en toerwagenpartner HWA GmbH een aparte klantenafdeling op.

 Naar het wedstrijddebuut van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 wordt reikhalzend uitgekeken, niet alleen door de vele fans van het merk, maar zeker ook door de teams en rijders die inmiddels al een koopcontract voor de GT3-bolide hebben getekend of de aanschaf van een dergelijke auto overwegen. Op dit moment hebben al meer teams en rijders belangstelling getoond voor de nieuwe auto dan er auto’s voor het seizoen 2011 beschikbaar zijn. Onder de geïnteresseerden zijn ook diverse Nederlandse raceteams.

 Begin 2011 krijgt de SLS AMG GT3 zijn officiële wedstrijdgoedkeuring (in vakjargon homologatie genoemd) van de internationale autosportfederatie FIA. Daarbij wordt volgens de gebruikelijke ‘Balance of Performance’ ook het geldende minimumgewicht vastgesteld. Vanaf dat moment kan de auto in de GT3-klasse worden ingezet. Tot die tijd rijdt hij in een aparte divisie, zoals ook komende zaterdag op de Nürburgring en bijvoorbeeld tijdens de ‘Dunlop 24H of Dubai’ op 14 en 15 januari 2011, waarvoor twee SLS AMG GT3’s staan ingeschreven.

 Tijdens de première op de Nürburgring kent de SLS AMG GT3 met Bernd Schneider en Thomas Jäger een prominente bezetting. Bernd Schneider won vijf keer de kampioenstitel in de DTM en werd daarnaast kampioen in de ITC en het FIA GT-kampioenschap. Sinds hij eind 2008 zijn actieve carrière als coureur in de DTM beëindigde, is hij officieel ambassadeur van AMG. Thomas Jäger was van 2000 tot en met 2003 voor Mercedes-Benz actief in de DTM en boekte daarna successen in tal van merkencups. Momenteel rijdt hij in de Duitse ADAC GT Masters-serie. Beide coureurs waren en zijn nauw betrokken bij het test- en ontwikkelingsprogramma van de SLS AMG GT3.

 De vier-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife start zaterdag zoals gebruikelijk om 12.00 uur. Voor Mercedes-Benz-liefhebbers is er overigens nog meer te zien, want bij de zogeheten ‘Tourenwagen-Revival’ rijden vroegere wedstrijdauto’s uit de DTM, waaronder de legendarische Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II, enkele demonstratieronden, terwijl er ook een corso voor clubleden met de Mercedes-Benz-modellen 500 E en 190 E 16V op het programma staat.