04
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

B-Klasse F-CELL zorgt voor watervoorziening in de woestijn

Hollywood-sterren Diane Kruger en Joshua Jackson zijn al meer dan twee jaar enthousiaste bezitters van de B-Klasse F-CELL, die enkel puur water als restproduct heeft. Alleen al in de VS heeft een vloot van zo’n 70 F-CELL-auto’s een totale afstand van meer dan 1,6 miljoen kilometer afgelegd, waarmee ongeveer 113.500 liter aan brandstof en bijna 270 ton aan koolstofdioxide werd bespaard. Sinds 2010 rijden er zo’n 200 auto’s bij kopers in de VS en Europa en één van deze auto’s heeft al 315.000 kilometers op de teller staan. Diane Kruger en Joshua Jackson laten nu in een film zien hoeveel potentieel de brandstofcelaandrijving eigenlijk heeft, tijdens een reis door Death Valley in California, één van de droogste plaatsten op Aarde. De film is te bekijken op http://mb4.me/drive4water.

“We zijn absoluut fan van de brandstofcel geworden. Het gebruiksgemak is enorm. Op een doorsnee dag wordt onze mobiliteit in het geheel niet beperkt, en bovendien hadden we in Death Valley ook geen watergebrek,” aldus Diane Kruger. “Het vergt drie minuten om hem vol te tanken, hij heeft een bereik van zo’n 400 kilometer en stoot nul emissies uit. Hij is simpelweg perfect,” vult Joshua Jackson aan. In de film ‘Defying Death Valley’ rijden de twee bij 50 graden Celsius door Death Valley, zonder watervoorraad. Hun levens zijn afhankelijk van de emissies van de B-Klasse F-CELL. De Hollywood-sterren gebruiken het water – het enige restproduct van de werking van de F-CELL – als drinkwater en om mee te koken.

De brandstofcel als toekomstig aandrijfsysteem, gereed voor serieproductie

De B-Klasse F-CELL is de eerste brandstofcel-elektrische auto van Mercedes-Benz die onder serieproductie-omstandigheden wordt gebouwd. De voor het rijden benodigde elektriciteit wordt in de auto zelf opgewekt via een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Met een actieradius van zo’n 400 kilometer en korte tankstops van minder dan drie minuten combineert de B-Klasse F-CELL emissievrije mobiliteit met het absolute gebruiksgemak voor gebruik op lange trips, met indrukwekkende prestaties.

Brandstofceltechnologie is een integraal onderdeel van Daimler’s lange-termijn aandrijfsysteemstrategie, met emissievrije mobiliteit als resultaat van alle inspanningen. “Onze diverse projecten in Duitsland, de VS, Noorwegen en, zeker niet de minste, de Mercedes-Benz F-CELL World Drive, hebben bewezen dat de tijd rijp is voor brandstofcelaangedreven elektrische auto’s en hebben het enorme potentieel van waterstof als energiebron aangetoond. Daarom zijn we ook bijzonder content met het feit dat twee bekende filmsterren een pioniersrol op zich hebben genomen met het oog op deze technologie, en zo aandacht vragen voor de voordelen van elektrische mobiliteit,” verklaart Professor Dr. Thomas Weber, bestuurslid van Daimler AG en verantwoordelijk voor Group Research en Mercedes‑Benz Cars Development. Tijdens de Mercedes-Benz F-CELL World Drive in 2011 reden drie B-Klasse F-CELL-auto’s in 125 dagen 30.000 kilometer door 14 landen op vier continenten in een overtuigende poging om de dagelijkse inzetbaarheid van deze technologie aan te tonen. Joshua Jackson was één van de deelnemers aan deze eerste tocht rond de aarde met brandstofcelauto’s, waarbij hij een deel van de route door de VS aflegde.

Naast bijna 200 B-Klasse F-CELL auto’s heeft Daimler AG sinds 2001 60 A-Klasse F-CELL’s, drie Sprinter bestelauto’s en bijna 60 bussen aan vloottests laten deelnemen. Tot nu toe hebben de meer dan 300 brandstofcelauto’s gezamenlijk zo’n negen miljoen kilometer afgelegd, waarmee daadwerkelijk het bewijs is geleverd voor de dagelijkse inzetbaarheid en duurzaamheid van brandstofceltechnologie. In het streven de brede beschikbaarheid van deze emissievrije technologie een ‘boost’ te geven en de investeringskosten verder te beperken, bereikten Daimler, Ford en Nissan begin 2013 overeenstemming voor de gezamenlijke ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. Met als achterliggend doel om in 2017 een concurrerende brandstofcel-elektrische auto op de markt te brengen.

Naar verwachting zal tegen die tijd aanzienlijke vooruitgang zijn geboekt, met name in het creëren van een duurzame infrastructuur – mede dankzij de hoge mate van betrokkenheid van Daimler bij diverse demonstratieprojecten en binnen het raamwerk van het H2 Mobility Initiative. Als onderdeel daarvan is recent besloten om het huidige netwerk van 15 tankstations binnen de Duitse openbare waterstofinfrastructuur tot 2023 naar zo’n 400 H2 tankstations uit te breiden. Dat betekent dat een netwerk van H2-tankstations voor dagelijks gebruik zich niet alleen zal beperken tot dichtbevolkte en belangrijke verkeersaders, maar ook het platteland zal omvatten.