04
februari
2021
|
14:54
Europe/Amsterdam

Alle lichten staan op groen bij Mercedes-EQ: de EQA kan per direct worden besteld

EQA is de naam van het nieuwe instapmodel in de wereld van de volledig elektrische modellen van Mercedes-EQ. De consumentenadviesprijzen beginnen bij € 49.995[1] voor de EQA 250 met 140 kW (stroomverbruik gecombineerd: 17,8-19,1 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km[2]). De EQA wordt geleverd inclusief 3 jaar Mercedes me Charge. Voor Mercedes me Charge-gebruikers in Europa omvat dit ook ‘Green Charging’ tijdens deze periode zonder extra kosten. De EQA kan per direct worden besteld; de eerste modellen arriveren in het voorjaar bij de dealers.

Tot de uitgebreide standaarduitrusting van de EQA behoren onder meer high-performance led-koplampen met adaptieve grootlichtassistent, de EASY PACK-achterklep die elektrisch opent en sluit, 18 inch lichtmetalen velgen, sfeerverlichting met 64 kleuren, een dubbele bekerhouder, comfortstoelen met viervoudig verstelbare lendensteun, een achteruitrijcamera voor extra gemak en een beter overzicht bij het manoeuvreren alsmede een met leder bekleed multifunctioneel stuur. Ook standaard zijn het intuïtief bedienbare infotainmentsysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) en navigatie met Electric Intelligence.

‘Green Charging’ houdt in dat Mercedes me Charge hoogwaardige certificaten van oorsprong levert die aantonen dat de stroom die via Mercedes me Charge wordt geladen uit hernieuwbare bronnen aan het stroomnet wordt afgeleverd. Dit betekent dat EQA-rijders ‘groen’ kunnen rijden wanneer ze laden bij een van de 175.000 openbare laadstations in Europa. Ook kunnen ze de CO2-voetafdruk verder verkleinen. De EQA wordt geleverd inclusief één jaar Mercedes me Charge. Voor Mercedes me Charge-gebruikers in Europa omvat dit ook ‘groen laden’ tijdens deze periode zonder extra kosten.

Kleur bekennen: Electric Art en Edition 1 met details die specifiek zijn voor Mercedes-EQ

De EQA is als optie leverbaar in de Electric Art-variant die specifiek is voor Mercedes-EQ. In de bekleding en op de luchtuitstroomopeningen zijn kleuraccenten in verfijnd roségoud verwerkt, terwijl de sierdelen van achteren worden verlicht. De uitrustingslijn omvat ook speciale 18 inch lichtmetalen velgen.

Gedurende een gelimiteerde periode na de introductie is er ook een Edition 1-uitvoering beschikbaar. Het exterieur van dit speciale model combineert elementen van het nightpakket met AMG-styling. De sportieve look wordt afgerond door 20 inch velgen. In het interieur zorgen het van achteren verlichte sierdeel en de blauwe siernaden op de stoelen en portieren voor extra accenten. Een complex perforatiepatroon in de lederen bekleding biedt zicht op een stof in het kenmerkende blauw van Mercedes-EQ.

Individuele specificaties: handige pakketten en opties

Bij de EQA heeft Mercedes-Benz de complexiteit van het aanbod aanzienlijk verminderd. In plaats van een keuze te moeten maken uit meer dan honderd afzonderlijke opties, hebben klanten nu de keuze uit drie vooraf geconfigureerde pakketten die zijn afgestemd op de daadwerkelijke wensen:

  • Het Advanced pakket (inbegrepen bij Edition 1) voegt een reeks comfort- en veiligheidsfeatures toe aan de standaarduitrusting van de EQA. In het interieur smelten twee 10,25 inch displays samen tot een widescreen cockpit. De bestuurder wordt ondersteund door de dodehoekassistent, het spiegelpakket en het parkeerpakket met achteruitrijcamera.
  • Het Premium pakket is een uitbreiding van het Advanced pakket waarmee het comfort nog verder wordt verhoogd. Het omvat het KEYLESS GO-comfortpakket, de automatische 2-zone airconditioning THERMOTRONIC, het Advanced sound system en een draadloos oplaadsysteem voor mobiele eindapparaten.
  • Het Premium Plus pakket vormt een aanvulling op het Advanced pakket en Premium pakket met een panoramaschuifdak, het Burmester® surround sound system en het parkeerpakket met 360°-camera.

Bovendien is de EQA verkrijgbaar in twee verschillende Business Solution-varianten. De EQA Business Solutions hebben standaard een royale uitrusting die is afgestemd op de wensen van de zakelijke rijder en een scherpe prijs. De EQA 250 Business Solution Luxury heeft een consumentenadviesprijs[3] van € 50.985 en een fiscale waarde van € 49.995. De sportief uitgevoerde EQA 250 Business Solution AMG heeft een consumentenadviesprijs van € 54.985 en een fiscale waarde van € 53.995.

Flexibel geïntegreerd: de productie in de fabriek in Rastatt

De productie van de EQA werd in 2020 opgestart in de Mercedes-Benz fabriek in het Duitse Rastatt. Net als de Mercedes-EQ modellen die al op de markt zijn – de EQC (stroomverbruik gecombineerd: 22,6-24,9 kWh/100km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)4 uit Bremen en Peking en de EQV (stroomverbruik gecombineerd: 28,1 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)[4] uit Vitoria (Spanje) – wordt de EQA op dezelfde productielijn gebouwd als varianten met conventionele of hybride aandrijflijnen. Dit betekent dat alle vijf de modelseries die in Rastatt worden geproduceerd nu een elektrische variant hebben: naast de volledig elektrische EQA worden in de Mercedes-Benz fabriek in Rastatt ook de A-Klasse Hatchback, A-Klasse Limousine, de B-Klasse en de compacte GLA SUV geproduceerd – zowel met conventionele verbrandingsmotoren als met plug-in hybride aandrijflijnen.

De Mercedes-Benz fabriek in Rastatt speelt daarmee een belangrijke rol bij de transitie naar een CO2-neutraal wagenpark en in het strategische initiatief voor elektrische voertuigen van Mercedes Benz AG. In 2021 begint de Duits-Chinese productie-joint venture Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) in Beijing met de productie van de EQA voor de Chinese markt.

De accusystemen voor de EQA worden geleverd door Mercedes-Benz dochteronderneming Accumotive in de Duitse stad Kamenz. Ook de accufabriek in het Poolse Jawor wordt voorbereid op de productie van accusystemen voor de compacte Mercedes-EQ modellen.

[1] Consumentenadviesprijs inclusief BTW, BPM en kosten rijklaarmaken
[2] De WLTP-cijfers van de genoemde modellen zijn gebaseerd op de in Duitsland geldende verbruiks- en CO₂-cijfers en dienen te worden beschouwd als indicatieve informatie. Afhankelijk van de gekozen uitrusting kunnen de waarden van het specifieke voertuig tussen de ‘WLTP minimum CO₂/verbruikswaarde’ en de ‘WLTP maximum CO₂/verbruikswaarde’ liggen. De genoemde cijfers zijn bepaald volgens de voorgeschreven meetmethode. Het betreft hier de ‘WLTP CO₂-cijfers’ volgens artikel 2 nr. 3 van de Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De verbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers.
[3] Consumentenadviesprijzen inclusief BTW, BPM en kosten rijklaarmaken
[4] De WLTP-cijfers van de genoemde modellen zijn gebaseerd op de in Duitsland geldende verbruiks- en CO₂-cijfers en dienen te worden beschouwd als indicatieve informatie. Afhankelijk van de gekozen uitrusting kunnen de waarden van het specifieke voertuig tussen de ‘WLTP minimum CO₂/verbruikswaarde’ en de ‘WLTP maximum CO₂/verbruikswaarde’ liggen. De genoemde cijfers zijn bepaald volgens de voorgeschreven meetmethode. Het betreft hier de ‘WLTP CO₂-cijfers’ volgens artikel 2 nr. 3 van de Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De verbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers.
Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 173.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en services. Bovendien streeft de onderneming naar connectiviteit, autonoom rijden en alternatieve aandrijvingen met zijn toekomstgerichte innovaties. Het productportfolio van Mercedes-Benz Cars omvat de merken Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach en Mercedes me, alsmede het merk smart en het product- en technologiemerk EQ voor elektromobiliteit. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2019 werden bijna 2,4 miljoen auto’s en meer dan 438.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met meer dan veertig fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid betekent voor Daimler het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.