02
juli
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Actros 1832 met unieke opbouw: Mercedes-Benz paardenkrachten voor Stalhouderij De Zadelhoff

Eind juni jl. vond de overhandiging plaats van een bijzondere Mercedes-Benz Actros 1832L. Stalhouderij De Zadelhoff uit Breukelen verzorgt diverse koetsritten met authentieke rijtuigen en gaat deze truck inzetten voor het vervoer van paarden en materieel. Om aan de specifieke wensen van Stalhouderij De Zadelhoff te voldoen, is de Actros voorzien van een unieke opbouw.

Stalhouderij De Zadelhoff

Sinds 1995 verzorgt Stalhouderij De Zadelhoff uit Breukelen de verhuur van rijtuigen voor bruiloften, evenementen, jubilea en andere koetsritten. Ook uitvaarten in stijl behoren tot de mogelijkheden. Hiervoor beschikt het bedrijf over een uitgebreide collectie originele historische rijtuigen die volledig zijn gerestaureerd. Stalhouderij De Zadelhoff werkt uitsluitend met statige Friese paarden die door hun gitzwarte kleur ook wel ‘de zwarte parels van Nederland’ worden genoemd. Deze paarden worden speciaal door Stalhouderij De Zadelhoff getraind in verschillende situaties. Hierdoor zijn zij gewend aan bijvoorbeeld druk verkeer. De traditionele kleding van de professionele koetsiers en hulpkoetsiers in oude Engelse stijl maakt de authentieke sfeer helemaal compleet.

Schoner rijden

Stalhouderij De Zadelhoff maakte voor het vervoer van de paarden en het materieel gebruik van een vrachtwagen en een gesloten aanhanger voor de koetsen. Omdat deze oudere truck niet meer aan de minimale emissienormen voldeed en men toch regelmatig binnensteden in moet, besloot men een nieuw voertuig aan te schaffen conform de laatste milieu-eisen. Eigenaar van de stalhouderij, drs. Cor van Zadelhoff, rijdt al langer privé Mercedes-Benz via Stern Auto. De bedrijfswagenspecialisten van Stern Auto in Utrecht wilden graag met hem meedenken over een oplossing die zowel aan de laatste emissienormen als aan de specifieke wensen van Stalhouderij De Zadelhoff voldoet. Die oplossing werd gevonden met als gevolg dat recent de oude truck is vervangen door een moderne Mercedes-Benz Actros 1832L met Euro 5-motor.

Mercedes-Benz Actros 1832L

De Mercedes-Benz Actros 1832L wordt standaard geleverd met het automatische transmissiesysteem Mercedes PowerShift die niet alleen bijdraagt aan minder slijtage van de versnellingsbak en een zuiniger brandstofverbruik, maar ook zorgt voor extra comfort voor chauffeur en paarden. Dankzij de verschillende schakelmodules kan de chauffeur rustiger rijden waardoor de paarden in de laadbak ook aanmerkelijk kalmer zijn. Verder is de moderne en ergonomische cabine van alle gemakken voorzien en biedt deze dankzij de hoge voorruit en de grote zijspiegels een prima zicht.

Unieke opbouw

Carrosseriebouwer Roelofsen Raalte heeft zich gespecialiseerd in de opbouw van voertuigen voor de internationale paardenwereld. Op verzoek van Stalhouderij De Zadelhoff is een tweepersoons topsleeper bovenop de Actros cabine geplaatst. Vanuit deze cabine is een directe doorgang naar de laadbak gemaakt. Voorin deze laadbak is een complete woonkamer gemaakt die is voorzien van onder meer een koelkast, een gestoffeerde hoekbank en een garderobekast. Het gedeelte voor de paarden is vanuit deze woonkamer met een schuifdeur te bereiken. Ook het comfort voor de paarden laat niets te wensen over. Op de bodem is een dempende rubberen vloer geplaatst waardoor de paarden de rit rustiger ervaren. Deze ruimte biedt plaats aan maximaal zes paarden die met knikbare schotten van elkaar gescheiden worden. Groot voordeel van deze knikbare schotten is dat de paarden niet eerst afgeladen moeten worden om ze op te kunnen tuigen. Zowel aan de linker als rechterzijde is een groot raamoppervlak gemaakt voor een natuurlijke lichtinval. ’s Nachts zorgt een speciale binnenverlichting ervoor dat de paarden goed tot rust komen. De laadbak is tevens uitgerust met een geavanceerd ventilatiesysteem om de paarden in topconditie te houden. Aan de achterzijde van de laadbak is een met rubber beklede hydraulische oploopklep bevestigd waarin horizontale latten zijn geïntegreerd. Deze bieden onder alle weersomstandigheden voldoende grip. Buiten de Actros kunnen de paarden droog of uit de zon staan onder een inklapbare luifel. Bovendien kunnen de Friese raspaarden door middel van een paardendouche van 150 liter overal worden afgespoeld.